Jorma Ensio Nieminen

Mielenkiintoinen kirja. Kannattaa ehdottomasti hankkia ja lukea kirjan sisältämän tietomäärän vuoksi. Vaikka ei itse jakaisikaan kirjoittajan käsitystä antikristuksen henkilöstä, niin jo profetian tutkimuksen kannalta kirja kannattaa lukea. Kirjoittajan perustelee näkemyksensä antikristuksen henkilöstä todella pätevästi.

Kuvaavaa kirjalle on se, että kun kirjoittaja on pitkään selvittänyt profetioita Ilmestyskirjasta lähinnä antikristukseen liittyen, niin hän toteaa luvun 11 lopussa seuraavasti: ”Mutta jättäkäämme nyt profetian tulkinnan alkeet ja siirtykäämme eskatologian korkeakouluun”. Seuraavissa luvuissa kirjoittaja alkaa selvittää Danielin kirjan näkyjä. Alkaa varmaan kirjan mielenkiintoisimmat sivut, jossa sukelletaan syvälle Länsi- ja Itä Rooman historiaan.

Kirjassa on kyllä paino- ja taittoteknisiä ongelmia, mutta kun ei anna niiden häiritä, niin eskatologista tietoa on paljon tarjolla. Samoin kirjassa mielestäni on joitakin vuosilukuvirheitä ja ainakin yksi päivämäärävirhe, mutta ne ovat vain lapsuksena syntyneitä rikkoja lisänä rokassa. Nostan Samuelille korkealle hattua kun hän on saanut tällaisen kirjan aikaiseksi.

Advertisement