Peace through Strength – ulkopolitiikka mitä Reagan ja Trump seuraa

Peace through Strength – ulkopolitiikan dogmi mitä Reagan seurasi ja Trump jatkaa. Sitä ei pidä sekoittaa uuskonservatiivien, kuten George W. Bushin ja John McCainin interventionismiin, mikä pyrki käyttämään sotavoimaa ei vain USA:n vihollisten pelotteeksi, vaan myös hallitusten kaatamiseen. ”Peace through Strength” ei tähtää hallitusten syrjäyttämiseen vaan rauhan säilyttämiseen sodan uhan avulla. Jos sinulla on tarpeeksi suuri ja vahva sotavoima ja valmius sen käyttämiseen – jos se on ainoa jäljellä oleva mahdollisuus – , niin silloin diktaattorit ovat vähemmän herkkiä provosoimaan tietäessään, että sota USA:n kanssa merkitsisi heidän loppuaan. Ainakin Pohjois-Korean ”Rakettimiehen” Trump sai jo ruotuun uhittelemalla maan kertakaikkisella hävittämisellä. Saa nähdä miten tämä toimii sitten Iranin kohdalla, jonka teokraattinen hallitus uskoo tehtävänsä olevan jouduttaa maailmanloppua Mahdin ilmestymiseksi.

axis-of-evil
Tämä ei ole ”Rauhaa voimankäytön kautta” vaan ”Voimankäyttöä rauhan tekosyyllä”. Se toimi ehkä alkuunsa, mutta ei ottanut huomioon sunnien ja shiiojen jakamaa Irakin väkivaltaista yhteiskuntaa, johon rauhanomaisen demokratian rakentaminen oli käytännössä mahdottomuus. Ongelma on myös islamilaisessa kulttuurissa, joka on yhteensopimaton länsimaisille arvoille kuten demokratialle ja uskonnonvapaudelle. Tästä syystä demokratian tuominen Lähi-Itään ja Pohjois-Afrikkaan on epäonnistunut täysin ja ollut hyvin lyhytnäköistä ulkopolitiikkaa.

Dokumentti Iranium teokraattisen Iranin uhasta maailmanrauhalle. Dokumentti on hieman yksipuolinen, koska se sivuuttaa tosiasian siitä, että vanhoillisen Saudi-Arabian hallitus (ainakin ennen Mohammed Bin Salmanin puhdistuksia) on rahoittanut yhtälailla globaalia terrorismia (sunnilaista terrorismia – Iran rahoittaa shiialaista terrorismia) samalla kun Bushin ja Obaman hallitus käänsi katseensa muualle.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s