Terminator 6(66): Apocalypse

Mitä tekemistä Terminator elokuvilla on Johanneksen ilmestyksen kanssa? Kuinka vuosikymmenten takaiset scifi kuvitelmat ovat tulossa yhä enemmän todelliseksi tulevina vuosina? Miten Prinssi Charles liittyy kaikkeen edellä mainittuun?

Tämän vuoden heinäkuussa ensi-iltansa saava Terminator 5 tuo valkokankaalle jälleen vanhan konkarin ”iso-arska” Arnold Schwarzeneggerin – kolmen ensimmäisen terminator-elokuvan tähden ja Kalifornian entisen kuvernaattor… kuvernöörin. Filmin nimenä on Terminator: Genisys. Tähän olisikin luontevaa nimetä seuraava osa Terminator: Apocalypse. Hieman tutkittuani nimi Genisys ei kuitenkaan taida viitata ensimmäiseen Mooseksen kirjaan (Genesis), sillä se on akronyymi sanoille General Identification System (yleinen identifiointi systeemi), joka merkitsee tietokone systeemiä biologiselle tunnistukselle.

Jokaiselle joka on tutkinut RFID-teknologiaa, tämä termi tuo läheisesti mieleen ihon alle istutetun RFID-sirun, jonka yhteyttä Ilmestyskirjassa mainittuun pedon merkkiin on kuuluttaneet kauan monet profeetallisesti valveutuneet kristityt. Johannes näki päivän, jolloin kaikki maanpäällä tapahtuva kaupankäynti, liittyi se sitten ostamiseen tai myymiseen, hoidettaisiin tavaroiden, kolikoiden tai seteleiden sijaan oikeaan käteen tai otsaan painetulla merkillä, joka sisältäisi luvun 666. Ilm. 13:16-18 kertoo:

Ja se saa kaikki, pienet ja suuret, sekä rikkaat että köyhät, sekä vapaat että orjat, panemaan merkin oikeaan käteensä tai otsaansa, ettei kukaan muu voisi ostaa eikä myydä kuin se, jossa on merkki: pedon nimi tai sen nimen luku. Tässä on viisaus. Jolla ymmärrys on, se laskekoon pedon luvun; sillä se on ihmisen luku. Ja sen luku on kuusisataa kuusikymmentä kuusi.

Liittyi tuleva terminator elokuva RFID-teknologiaan tai ei, on filmien yhteys Ilmestyskirjaan ilmeinen. Jokainen neljästä aikaisemmasta filmistä on koskenut tuomiopäivää (tämä oli myös kakkososan nimi) – synkkää tulevaisuuden kuvaa ydinsodan jälkeisestä post-apokalyptisesta maailmasta missä ihmisestä riippumattoman teko-älyn kehittäneet koneet ovat ottaneet vallan ihmiskunnasta ja julistaneet sodan tekijöitään vastaan. Ei vain kolmasosan ihmiskunnasta tuhoava ydinsota liity Johanneksen ilmestykseen (Iilm. 9:14-17), mutta myös teknologian nousu ihmiskunnan orjuuttajaksi. Sana merkki on tässä xáragma (etsaus), joka tarkoitti leimasimessa tai poltinraudassa olevaa kuviota, joka painettiin tavaroihin tai orjiin niiden omistajan identifioivana symbolina.

Koska merkin alkuperäinen merkitys viittaa ennemminkin ihon päälle painettavaan näkyvään tunnukseen kuin injektio-neulalla pistettyyn ihonsisäiseen implanttiin, on todennäköisempää että merkin lopullinen muoto viittaa 2-3 vuotta sitten esiteltyyn elektroniseen tatuointiin kuin RFID -siruun. Molemmissa tapauksissa on kyseessä kuitenkin ihmisen ja teknologian risteyttävä hanke, mikä mahdollistaisi mm. kaupankäynnin hoitamisen ilman käteistä tai pankkikortteja. Tänään jo vanhentunutta viivakoodi systeemi ollaan korvattu monin paikoin paljon tehokkaammalla rfid-systeemillä, mikä ei vaadi tuotteen lähi-etäisyyden skannausta.

Tämä on välttämätön askel kohti Ilmestyskirjassa kuvattua kaupankäynnin muotoa, sillä rfid-lukijoiden tulee kyetä lukemaan sekä ihmisiin että tuotteisiin kiinnitettyä digitaallista informaatiota voidakseen vähentää oikean summan kunkin kuluttajan pankkitililtä kulloisenkin ostotapahtuman yhteydessä. Eräässä IBM:n mainoksessa rfid-lukijoita kuvataan portteina joiden automatiikka syöksee ostajalle kuitin kun niiden lävitse on kuljettu. Tällaisessa kaupassa ei tarvittaisi enää kassamyyjiä tai liukuhihnoja sillä rfid-portit hoitaisivat ostosten yhteissumman laskemisen ja sen vähentämisen niiden lävitse kulkevan asiakkaan pankkitililtä.

Mutta miten tämä liittyy elokuviin koneiden kapinasta ja kyborgeista? Wikipedia määrittelee kyborgin merkitsevän ”biologista eliötä, johon on yhdistetty tekniikkaa”. Tällä määrittein jokainen sydämentahdistinta käyttävä ihminen olisi kyborgi, mutta tieteiskirjallisuudessa ne kuvataan joinakin paljon pahaenteisempänä. Tähtien sodassa ne saavat Darth Vaderin hahmon ja Terminatorissa T-800/T-101:n. Kenties nämä scifi rainat eivät olleet kovinkaan kaukana totuudesta varoittaessaan kyborgien noususta ja kuinka se uhkaisi ihmiskuntaa – ainakin jos Kevin Warwikia on uskominen.

Kevin Warwik, maailman ensimmäinen rfid-sirun ihonsa alle ottanut mies, on posthumanismina/transhumanismina tunnetun liikkeen kannattaja, jonka uskomukset ovat lähempänä uskonnollista kulttia kuin tiedettä. Hän uskoo, että kyborgit ovat ihmisen evoluution seuraava kehitystaso, josta on tullut hallitseva ihmistyyppi vuosisadan puoliväliin mennessä. Posthumanismin radikaaleimpien ajattelijoiden mukaan teknologian kehitys poistaisi lopulta kaiken sairauden, kärsimyksen ja jopa kuoleman luoden messiaanisen ajan ihanuuden maanpäälle, missä ”rampa hyppii niinkuin peura ja mykän kieli riemuun ratkeaa” (Jes. 35:5-6). Tämän utopian sijaan on todennäköisempää, että posthumanismi johtaa James Cameronin elokuvissa kuvattuun dystopiaan missä kaikki inhimillisyys on tukahdutettu koneiden ja kyborgien hallitseman laskelmoivan tunteettomuuden tieltä.

Esimerkiksi Tieteen kuvalehti kertoi marraskuussa 2007 kuinka Warwik ennusti luennollaan Helsingissä, että ”sama tekniikka, joka paikkaa sairaiden ja vammautuneiden menettämiä kykyjä, voi tehdä meistä superihmisiä. Kohta me olemme sellaisia. Kuuden miljoonan dollarin miehiä. Terminaattoreita. – Kolmen neljänkymmenen vuoden päästä kyborgit hallitsevat ja ihmiset ovat vain alalaji”  Tämä hyytävä ennustus terminaattoreiden hallitsemasta tulevaisuudesta tulee mieheltä, joka tunnetaan lajinsa ensimmäisenä. Professori Warwik ei pahastu jos hänet samastetaan tähän kyborgien ja terminaattoreiden uuteen ihmistyyppiin, jonka merkkiä hän kantaa oikeassa kädessään – rfid-sirua, jonka hän istutti itseensä viime vuosituhannen lopussa. Tämä ei koske vain injektoitavaa rfid implanttia.

Myös ihonpäälle painettua elektronista tatuointia on hehkutettu ensimmäisenä askeleena kohti uutta ihmistyyppiä – kyborgien ja terminaattoreiden ylivertaista superihmistä (moderni vastine natsien herrarotu opista). Kun Ilmestyskirjan näky Antikristuksen seuraajien päälle painetusta merkistä lopulta toteutuu, siinä ei ole kyse vain uudesta kaupankäynnin muodosta vaan myös uskonnollis-pseudotieteellisestä dogmista, jonka mukaan tämä merkki on tekemässä ihmisestä jumalankaltaisen olennon – olennon joka olisi ylivertaisempi tätä edeltänyttä ”homo sapiens” ihmistyyppiä. Tämä on Saatanan vastine uudesta Aadamista johon kristityt korotetaan Jeesuksessa Kristuksessa  (1. Kor. 15:45-58).

fcJMNtZ

Patrick Wood kiteyttää transhumanismin lopullisen päämäärän: ”Transhumanismi on tieteen sovellus ihmisen olotilaan saavuttamaan erityispiirteet kuolemattomuudesta, kaikkitietävyydestä ja kaikkialla läsnäolevuudesta, muiden muassa, tuottaakseen Jumalan kaltaisen jälki-ihmisten rodun.” Scifi filmien piirtämät tulevaisuuden kuvaelmat ovat usein hätkähdyttävän paikkansapitäviä. Esimerkiksi Sylvester Stallonin tähdittämässä Demolition Man filmissä (1993) kuvattiin nykyään olemassaolevaa videoviestintää, ipadia ja tänä vuonna markkinoille tulevaa Googlen itseohjautuvaa autoa. Tämä 2030 -luvun alkuun sijoittuva elokuva kuvasi tuon ajan ihmisillä olevan kädessään myös ihonsisäinen mikrosiru. Tähtien sota elokuvat esitti 70 -luvulla hologrammien välityksellä pidettyjä neuvotteluja. Tänään hologrammi teknologia on totisinta totta aivan kuin Johannes puhui tästä jo 2000 vuotta sitten (Ilm. 13:14-15).

Terminator elokuvien profeetallisuus ei ilmene vain sen yhteydestä pedon merkkiin. Siinä kuvattujen ihmisen kaltaisten robottien ja niitä ohjailevan keinoälyn nousu on myös toteutumassa pelottavalla vauhdilla tämän päivän maailmassa. 12 vuotta sitten Tieteen kuvalehti kertoi tietotekniikan visionäärien Bill Joyn ja ja Ray Kurzweilin hahmottelemasta tulevaisuudesta 2020 ja 2030 -luvuilla, joka vastasi hyvin läheisesti sitä dystopiaa minkä Cameron toi valkokankaalle vuosina 1984 ja 1991 (elokuvat sijoitti tulevaisuudenkuvansa vuoteen 2029). Ymmärtääksesi ettei nämä Joyn ja Kurzweilin huolet ole lopultakaan kovinkaan yliampuvia, katso alta löytyvät videot USA:n asevoimien tutkimusorganisaatio DARPA:n viimeaikaisista hankkeista sotilasteollisuuteen kehitetyistä huippu edistyksellisistä roboteista.

Varoitus menneisyydestä:

Ja kaikessa maassa oli yksi kieli ja yksi puheenparsi.
Kun he lähtivät liikkeelle itään päin, löysivät he lakeuden Sinearin maassa ja asettuivat sinne. Ja he sanoivat toisillensa: ”Tulkaa, tehkäämme tiiliä ja polttakaamme ne koviksi”. Ja tiiltä he käyttivät kivenä, ja maapihkaa he käyttivät laastina. Ja he sanoivat: ”Tulkaa, rakentakaamme itsellemme kaupunki ja torni, jonka huippu ulottuu taivaaseen, ja tehkäämme itsellemme nimi, ettemme hajaantuisi yli kaiken maan”. Niin Herra astui alas katsomaan kaupunkia ja tornia, jonka ihmislapset olivat rakentaneet. Ja Herra sanoi: ”Katso, he ovat yksi kansa, ja heillä kaikilla on yksi kieli, ja tämä on heidän ensimmäinen yrityksensä. Ja nyt ei heille ole mahdotonta mikään, mitä aikovatkin tehdä. Tulkaa, astukaamme alas ja sekoittakaamme siellä heidän kielensä, niin ettei toinen ymmärrä toisen kieltä.” Ja niin Herra hajotti heidät sieltä yli kaiken maan, niin että he lakkasivat kaupunkia rakentamasta. Siitä tuli sen nimeksi Baabel, koska Herra siellä sekoitti kaiken maan kielen; ja sieltä Herra hajotti heidät yli kaiken maan. – 1. Moos. 11:1-9

Ai niin… miten sitten Prinssi Charles liittyy tähän kaikkeen? No enpäs kerrokaan. Saat nimittäin ottaa siitä itse selvää luvussa kahdeksan, Posthumanismi, rfid ja pedonmerkki.

petman-terminator
DARPAn Petman: Vuosimallia 2012 ja 2029
darpas-atlas-robot-the-real-life-terminator-feat
”Hasta la vista, baby! Missä on minun Schwarzenegger-pukuni? Entä aikakone? Pitäis ehtiä 14 vuoden päästä menneisyyteen tappamaan John Connorin äitiä Arska-puku päällä. Missä se aikakoneen keksijä oikein lorvii? I’ll be Bach… vai oliks se Back?”

Ill_be_bach

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s