Kuinka Jerusalemin tunnustaminen Israelin pääkaupungiksi Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin taholta täytti juuri juutalaisen Rabbin 800 vuotta vanhan ennustuksen? Miksi julistus annettiin Suomen itsenäisyyden satavuotispäivänä? Entä mitä Jerusalemissa tapahtuu seuraavan puolen vuoden sisällä?

Myönnän, että ellei tänä vuonna olisi tapahtunut mitään Jerusalemin kannalta ratkaisevaa historian tapahtumaa, uskoni Raamatun profetioiden täyttymykseen meidän sukupolvemme päivinä olisi vaihtunut yhä enemmän skeptisyyteen ja kyynisyyteen. Mutta missä kaikissa ennustuksissani olenkin sitten erehtynyt, en ollut väärässä ainakaan sen suhteen että 2017 olisi käänteentekevä ja historiallinen vuosi Jerusalemille. Ennustin tätä vuoden alussa julkaistussani artikkelissa Miksi uskon, että vuosi 2017 saattaa merkitä ”pakanain aikojen” täyttymistä? Merkitseekö vuosi 2017 vain uskonpuhdistuksen 500 -vuotisjuhlaa vai uskoivatko uskonpuhdistajat, että se olisi historian loppu sellaisena kuin sen tunnemme? Entä mitä siitä ennustikaan keskiajan juutalainen rabbi nimeltä Judah Ben Samuel?  Saanen toistaa mitä jo teroitin tuossa kyseisessä artikkelissa: ”Mutta en kuitenkaan ole ehdottamassa, että Jeesuksen paluu (tempaus) tapahtuisi tänä vuonna. En väitä, että kolmas maailmansota syttyisi tänä vuonna tai että asteroidi iskeytyisi taivaasta ja toisi lopun koko nykyisin tuntemaamme sivilisaatioon.” Ennustin tuossa artikkelissa Vatikaanin tuhoutumista tänä vuonna perustuen Daniel 7:25:n kirkkohistorialliseen täyttymykseen ja Jerusalemin Temppelivuoren päätymistä juutalaisten haltuun merkkinä Jeesuksen mainitseman ”pakanain aikojen” täyttymisestä (Luuk. 21:24).

Netivyah_Suomi-Israel_liput_p
Kun Israelin ja Suomen lipun liittää yhteen, siitä syntyy Golgatan kolme ristiä missä keskimmäisessä on Daavidin tähti, joka näyttää kuin Jeesuksen piikkikruunulta.

Tämä jälkimmäinen ennustus perustui keskiajalla eläneen juutalaisen Rabbin nimeltä Judah Ben Samuelin profetiaan missä annettiin hämmästyttäviä yksityiskohtia koskien Jerusalemin ennalta määrättyä tulevaisuutta. Ennustuksessa itsessään ei ollut minkäänlaista mainintaa siitä, että Temppelivuoren olisi pitänyt päätyä juutalaisten haltuun tämän vuoden aikana. Tämä oli vain oma johtopäätökseni ja tulkintani siitä. Tosiasiassa ei ole täysin varmaa mitä tämä profetia ennusti tapahtuvan tänä vuonna, koska sen alkuperäinen julkaisija Ludwig Schneider ei ole suostunut puhumaan kristityille tutkijoille tai etsimään arkistoistaan sen keskiaikaista lähdettä. Syynä tähän oli se, ettei hän pitänyt siitä miten se oli tullut kristittyjen saarnamiesten laajan hyväksikäytön kohteeksi. Vaikka Schneider, joka julkaisi tämän profetian ensimmäisenä Israel Today -lehdessä maaliskuussa 2008, nimenomaan tähdensi hänen artikkelissaan, ettei hän ennustanut Jeesuksen toista tulemusta vuodelle 2017, niin juuri tämä oli se johtopäätös mitä monet sitä lainanneet kristityt eskatologit päätyivät myöhemmin ehdottamaan. Heidän joukoissaan myös Suomen Israel-lähetystyön pioneeri Olavi Syväntö. On siis ymmärrettävää miksi Schneider oli niin haluton kaivamaan tämän profetian alkuperäistä lähdettä sitä udelleille kristityille tutkijoille.

Mitä Judah Ben Samuel ennusti?

Mutta mitä tämän keskiajalla eläneen Rabbin profetia sitten ennusti herra Schneiderin mukaan tälle vuodelle? Ei sen enempää kuin kääntekevää tapahtumaa Israelin ja Jerusalemin historian kannalta. Lainaan Schneiderin poikaa haastatelleen Bob O’Dellin ja Gidon Arielin kirjoitusta tammikuulta 2016 missä he referoivat Schneiderin alkuperäistä kirjoitusta maaliskuulta 2008 Israel Today -lehdessä.

”Ennen kuin hän [Judah Ben Samuel] kuoli vuonna 1217, hän profetoi että Ottomaani turkkilaiset valloittaisi Jerusalemin ja hallitsevat Pyhää Kaupunkia ’kahdeksan riemuvuotta.’ Raamatullinen riemuvuosi koostuu 50 vuodesta. Viisikymmentä kerrottuna kahdeksalla on yhtäkuin 400 vuotta. Jälkeenpäin, Ben Samuelin mukaan, Ottomaanit ajettaisiin ulos Jerusalemista, mikä pysyisi ei-kenenkään maana yhden riemuvuoden. Kymmenentenä riemuvuotena Jerusalem palaisi juutalaiselle kansalle ja sen jälkeen Messiaaniset ajat alkaisi. Tämä tuli toteen 300 vuotta hänen kuolemansa jälkeen. Hän ei olisi voinut perustaa  profetiaansa tapahtumiin jotka voidaan nähdä edeltä, mutta tuloksena hänen Raamatun opiskelustaan.” Myöhemmin tässä artikkelissa, Ludwig Schneider kirjoitti sanat, jotka saisivat sen elämään omaa tarinaansa yli kahdeksan vuoden ajan: ”Tämän aikajanan mukaan, on mahdollista että vuosi 2017 tai 2018 tulee olemaan ratkaiseva vuosi Israelille, koska se tulee olemaan 70 vuotta vuoden 1947 jälkeen jolloin YK päätti Israelin perustamisesta, ja 50 vuotta Jerusalemin jälleenyhdistymisestä.” Ludwig päätti artikelinsa lausuntoon: ”Me emme tiedä hänen tulemuksensa päivää tai hetkeä, mutta emme puhu nyt Jeesuksen paluusta. Puhumme Jumalan aikataulusta Israelille.” (painotukset minun).

Ludwig Schneider tai rabbi Judah Ben Samuel ei siis ennustanut tässä Jeesuksen toista tulemusta ja tuhatvuotisen valtakunnan alkamista vuonna 2017 – tiettävästi kumpikaan heistä ei edes uskonut Jeesuksen olleen Israelin Messias. Profetian kohta missä puhuttiin ”messiaanisten aikojen” alkamisesta Israelille sai tietysti monet kristityt tulkitsemaan tätä siten, että Jeesuksen Kristuksen messiaaninen rauhanvaltakunta alkaisi tänä vuonna minkä valossa seitsemän vuoden vihan ajan olisi pitänyt alkaa jo vuonna 2010. Mutta koska Schneider ei suostunut näyttämään profetian alkuperäistä lähdettä, ei ole edes varmaa onko se sisältänyt laisinkaan väitettä ”messiaanisten aikojen” alkamisesta vuonna 2017. Tai jos näin olikin, se ei tarkoita välttämättä samaa kuin tuhatvuotisen valtakunnan syntyminen maanpäälle. Tiedämme nimittäin Raamatun profetioista, että tätä edeltäisi joukko muita merkittäviä tapahtumia Jerusalemissa – kuten kolmannen temppelin rakentaminen -, mikä enteilee Jeesuksen paluuta ja messiaanisen ajan alkamista. Juutalaisille ”messiaaniset ajat” alkavat käytännössä siitä kun heidän uskontonsa pyhin paikka eli Temppelivuori – mitä kohden kaikki juutalaiset rukoilevat – on vapautettu pakanoiden vallasta.

Koska Temppelivuoren vapautuminen muslimeilta ja kolmannen temppelin perustaminen olisi seuraava historiallinen vaihe sitten Israelin jälleensynnyn ja kuuden päivän sodan mitä Raamatun profetiat edellyttävät tapahtuvan ennen Jeesuksen paluuta ja Antikristuksen kolme ja puolivuotta kestävää valtakautta (2. Tess. 2:4, Ilm. 11:2), luonnollisin johtopäätökseni oli silloin se, että profetian täytyi koskea Temppelivuoren vapautumista vuonna 2017. Tämä oli jo lähellä käydä toteen tämän vuoden heinäkuussa, kun Temppelivuorella kaksi poliisia tappaneen terrori-iskun jälkeen Israel otti sen väliaikaisesti haltuunsa ja määräsi sinne matkaavia muslimeita kulkemaan metallinpaljastimien lävitse, mikä johti 11 päivää kestäneeseen kansainväliseen kriisiin, 11 ihmisen kuolemaan ja jännitteiden kiristymiseen Israelin ja muslimimaailman välillä. Vaikka pääministeri Benjamin Netanjahu määräsi lopulta metallinpaljastimien poistamisen ja ”status quon” palauttamisen eli Temppelivuoren hallinnan luovuttamisen takaisin Jerusalemin Islamilaiselle Waqf:lle, Israelin sisällä välikohtaus johti vilkkaaseen keskusteluun siitä miksi Temppelivuori olisi pitänyt ottaa pysyvästi Israelin haltuun eikä perääntyä kansainvälisen painostuksen edessä kestämättömään status quo -tilaan.

Maaliskuussa 2008 julkaistussa artikkelissaan Schneider siis vihjasi, että tämä Israelia ja Jerusalemia koskeva merkittävä tapahtuma tulisi ajoittui tämän vuoden marras-joulukuuhun, mikä on ”70 vuotta vuoden 1947 jälkeen jolloin YK päätti Israelin perustamisesta”. Hän viittaa tietysti vuoden 1947 marraskuun 29. päivän YK:n Palestiinaa koskevaan jakosuunnitelmaan missä kahden valtion ratkaisu esiteltiin ensimmäistä kertaa, mutta minkä palestiinalaiset hylkäsivät samaan tapaan kuin he ovat hylänneet kaikki myöhemmätkin rauhanneuvottelut mukaanlukien ne missä juutalaiset olivat valmiita antamaan vastineeksi rauhasta ja Israelin olemassaolon tunnustamisesta Itä-Jerusalemin Palestiinan valtion pääkaupungiksi. Tästä jakosuunnitelmasta, missä YK antoi hyväksynnän juutalaisvaltion perustamiselle, tuli täyteen 70 vuotta ja seitsemän päivää samana päivänä kun Donald Trump antoi Jerusalemin tunnustamista koskevan julistuksen. Mikäli Judah Ben Samuelin profetia olisi ollut herra Schneiderin sepittämä väärennös, niin kuinka hän saattoi tietää lähes kymmenen vuotta edellä, että juuri tähän aikaan tapahtuisi jotakin historiallista Jerusalemin osalta?Itseään täyttävät profetiat?

Jotkut väittävät, että Raamatun profetiat ovat itseään täyttäviä. Eli kun tarpeeksi moni uskoo niihin – etenkin jos tällaiset henkilöt ovat vaikutusvaltaisessa asemassa -, niin usko niihin alkaa manifestoitua myös maailman poliittisissa tapahtumissa. Näin onkin ehkä Iranin kaltaisissa islamilaisissa teokratioissa missä sen ajatollahit uskovat islamin ja kristinuskon välillä käytävään suureen lopputaisteluun, minkä tuhkasta olisi ilmestyvä lopulta muslimien kauan odottama Mahdi-messias. Joku voisi sanoa, että kristityillä siionisteilla – jotka uskovat Raamatun profetioiden kirjaimelliseen täyttymykseen – on samanlainen vaikutus USA:n ulkopolitiikkaan. Esimerkiksi Donald Trumpilla on ollut läheinen suhde USA:n evankeliseen oikeistoon ja pastori John Hagee sanoi, että hän neuvoi Trumpia tunnustamaan Jerusalemin tänä vuonna, koska tämä vuosi oli yhteydessä Israelin riemuvuosiin (Donald Trump on siis täysin tietoinen hänen julistuksensa profeetallisesta ajankohdasta).

Olisi kuitenkin liioiteltua väittää, että Trump perustaa ulkopoliittiset päätöksensä kristittyjen siionistien eskatologisiin uskomuksiin. Jerusalemin tunnustaminen ja Yhdysvaltain suurlähetystön siirtäminen sinne oli hänen kampanjalupauksensa aivan kuin se on ollut jo monien aikaisempien presidenttien kampanjalupaus ja Yhdysvaltain kongressi äänesti tämän päätöksen puolesta jo vuonna 1995. Toiseksi, pelkkä usko siihen että Raamatun profetiat tulevat kirjaimellisesti toteen, ei voi vaikuttaa vaikkapa presidentinvaalien lopputulokseen. On nimittäin syytä huomioida, että jos Hillary Clinton olisi voittanut viimevuoden vaalit – mitä pidettiin valtamedian julkaisemissa gallupeissa yli 99% todennäköisyytenä -, hän olisi jatkanut Israelia kahden valtion ratkaisuun painostavaa demokraattien Israelin vastaista politiikkaa ja siten tällaista julistusta ei olisi koskaan tapahtunut. Donald Trump on kuin nykypäivän Kyyros Suuri, joka antoi Israelin 70 vuotta kestäneen pakkosiirtolaisuuden jälkeen julistuksen missä juutalaisille annettiin lupa palata Jerusalemiin rakentamaan toista temppeliä. Voi siis olla, että myös kolmannen temppelin perustaminen vaatii ensin maailman hallitsevan pakanavallan – mitä Persia oli Danielin päivinä – johtajan antaman valtuutuksen tällaiseen projektiin.

Joku voisi kysyä, että eikö tällainen julistus tekisi Donald Trumpista sitten Raamatun Antikristuksen, jonka jo varhaiset kirkkoisät uskoivat valtuuttavan juutalaisten temppelin uudelleenperustamisen? Raamatun profetioissa ei ole kuitenkaan suoraa mainintaa siitä, että se olisi Antikristus, joka määrää kolmannen temppelin rakennustyöt. Mitä tulee taas niihin syihin miksi en usko Trumpin olevan Antikristus, kannattaa käydä lukemassa syyskuinen kirjoitukseni Kuinka Donald Trump voisi saada aikaan lähikuukausina historiallisen Lähi-Idän rauhansopimuksen Israelin ja Palestiinan välille? Entä tekisikö tällainen sopimus hänestä Raamatun Antikristuksen? Trumpin julistus ei koskenut tietenkään kolmannen temppelin perustamista. Hän sanoi tuossa puheessaan, että ”Jerusalem on tänään ja tulee jäädä paikaksi missä juutalaiset rukoilevat Länsimuurilla, missä kristityt kävelevät Via Dolorosalla, ja missä muslimit palvovat al-Aqsa moskeijassa… Samalla, kutsun kaikkia osapuolia säilyttämään status quon Jerusalemin pyhillä paikoilla, mukaanlukien Temppelivuorella, tunnettu myös Haram al-Sharifina.” Presidentti Trump sanoi tässä hyvin maltillisessa puheessaan, että ”Israel on suvereeni kansakunta jokaisen suvereenin kansakunnan oikeudella määrittää sen oma pääkaupunki. Tämän tosiasian tunnustaminen on välttämätön ehto rauhan saavuttamiseen.” 

Hän painotti: ”Emme ole ottamassa kantaa mistään lopullisista status asioista, mukaanlukien erityiset rajat Israelin suvereenissa Jerusalemissa tai [anna] päätöslauselmaa kiistellyistä rajoista. Nämä kysymykset ovat konfliktin osapuolten ratkaistavissa.” Tästä huolimatta Trumpin julistuksen ovat tuominneet jo monet maailmanjohtajat aina paavia myöten ja muslimit ovat valmistautumassa moniin  massaprotesteihin ja väkivaltaisuuksiin yrityksessä painostaa presidentti Trumpia syömään sanansa ja harkitsemaan uudelleen USA:n suurlähetystön siirtämistä Jerusalemiin. Vaikka presidentti Trump ja pääministeri Benjamin Netanjahu vakuuttelevat molemmat status quon säilyttämisen tärkeyttä Jerusalemin pyhillä paikoilla, Temppelivuoren haltuunotto ja kolmannen temppelin perustaminen on silti todennäköisesti tämän julistuksen tahaton jälkiseuraus.Mieti esimerkiksi viime heinäkuun kaltaisen skenaarion uusiutumista Temppelivuorella. On todennäköistä, että seuraavan terrori-iskun jälkeen, Israel ei enää palauttaisi alueen hallintaa islamilaiselle Wakf:alle huolimatta siitä mikä ikinä olisikaan YK:n tai muslimien reaktio Israelin pyhimmän alueen haltuunottoon. Eikö olekin muuten tragikoomista, että juutalaiset eivät voi rukoilla vapaasti heidän pyhimmällä vuorellaan ilman, että se nostaa 1,6 miljardin muslimin raivon vaikka Jerusalemia ei edes mainita kertaakaan Koraanissa (Raamatussa se mainitaan yli 800 kertaa) ja muslimit pitävät Temppelivuorta vain kolmanneksi pyhimpänä paikkanaan. Tälle kertaa Benjamin Netanjahun päätöstä Temppelivuoren haltuunottoon rohkaisisi myös se, että hänelle on nyt Israelin tärkeimmän liittolaisen epäsuora tuki. Kaiken kaikkiaan olisi epäjohdonmukaista mikäli Trump tuomitsee Temppelivuoren haltuunoton sen jälkeen, kun hän on julistanut Jerusalemin Israelin suvereeniksi ja lailliseksi pääkaupungiksi. Kenties provosoimaton haltuunotto voisi johtaa USA:n väliintuloon, mutta seuraavan terrori-iskun jälkeen Trump voisi antaa tähän jopa siunauksensa.

Julistuksen ajankohdasta

Donald Trumpin antama julistus Jerusalemista ei olisi voinut tapahtua juuri sopivammalla hetkellä historiaa. Kuten jo sanoin, sen päivämäärä oli 70 vuotta ja seitsemän päivää siitä, kun juutalaisvaltion perustaminen valtuutettiin YK:n yleiskokouksessa. Sen lisäksi, että tämä vuosi oli yhteydessä riemuvuosiin, joiden mukaan Jumala määräsi Israelin viettämään juhlavuosia 3. Mooseksen kirjan 25. luvussa, sillä on yhteys myös moniin profetioihin siitä, että Israelin tuli odottaa 70 vuotta ennenkuin Jumala antaisi kansalleen synninpäästön ja armahtaisi Jerusalemia ja sen pyhää vuorta. Riemuvuodet olivat yhteydessä Israelin seitsenkerronnaiseen sapattikalenteriin, kuten 3. Moos. 25:8-13 kertoo:

Ja laske seitsemän vuosiviikkoa: seitsemän kertaa seitsemän vuotta, niin että seitsemän vuosiviikon aika on neljäkymmentä yhdeksän vuotta. Ja seitsemännessä kuussa, kuukauden kymmenentenä päivänä anna pasunan raikuen soida; sovituspäivänä antakaa pasunan soida koko maassanne. Ja pyhittäkää viideskymmenes vuosi ja julistakaa vapautus maassa kaikille sen asukkaille. Se olkoon teille riemuvuosi; jokainen teistä saa silloin palata perintömaallensa ja sukunsa luo. Riemuvuosi olkoon teille viideskymmenes vuosi; älkää silloin kylväkö älkääkä jälkikasvua leikatko, älkääkä poimiko, mitä leikkaamattomissa viinipuissa on kasvanut. Sillä se on riemuvuosi, se olkoon teille pyhä; pellolta syökää sen sato. Riemuvuotena saa jokainen teistä palata perintömaallensa.

Kol. 2:17:ssä Paavali sanoo, että VT:n sapatti-, ym. vuosijuhlasäädökset olivat ”tulevaisten varjo” eli niiden merkitys uuden liiton seurakunnalle on lähinnä profeetallinen ja esikuvallinen. Perustuen tähän Israelin seitsenkerronnaiseen sapattikalenteriin, annoin huhtikuussa 2016 tässä artikkelissani seuraavan aikakehyksen Raamatun profetioiden kannalta merkittävien tapahtumien mahdolliseen esiintymiseen:

 • Kesäkuun 6. – 7. 2016: Tällöin tulee kuluneeksi tasan 49 vuotta (7 x 7) siitä, kun Israelin armeija miehitti Jerusalemin Vanhan Kaupungin merkkinä ”pakanain aikojen täyttymiselle” (Luuk. 21:24).
 • Lokakuun 2. – 4. 2016: Tällöin alkaa juutalainen uusi vuosi 5777. Tällöin tulee täyteen myös 49 vuotta juutalaisesta uudesta vuodesta 5728 (syksy 1967), mikä oli ensimmäinen uusi vuosi 1900 vuoteen jolloin juutaiset pitivät hallussaan jälleen Jerusalemia.
 • Marraskuun 26. 2016: Tällöin tulee täyteen 70 (360 päivän) profeetallista vuotta siitä, kun pakanakansat äänestivät ensimmäistä kertaa historiassa juutalaisvaltion perustamisen puolesta YK:n yleiskokouksessa 29. marraskuuta 1947. Arabit eivät voineet hyväksyä tuon yleiskokouksen vaatimuksia ja niinpä Israelin valtio julisti itsenäisyytensä vajaa puolivuotta myöhemmin 14. toukokuuta, mikä johti veriseen itsenäisyyssotaan vastasyntyneen juutalaisvaltion ja arabivaltioiden välillä.
 • Toukokuun 11. 2017: Tällöin Israeli valtion synnystä 14. toukokuuta 1948 tulee kuluneeksi 70 vuotta mikäli laskemme sen 365 päivän vuosien sijasta 360 päivän profeetallisilla vuosilla.
 • Marraskuun 29. 2017: Tällöin Israelin valtion syntyä edeltäneestä YK:n yleiskokouksesta tulee täyteen 70 vuotta. Samoihin aikoihin Jerusalemin brittimiehityksestä ja Balfourin julistuksesta tulee täyteen 100 vuotta. Samaan aikaan protestanttinen uskonpuhdistus juhlii 500 vuoden merkkipäiviään.
 • Toukokuun 14. 2018: Israelin valtio täyttää 70 vuotta. Viimeinen kymmenen vuoden takaraja käynnistyy Jeesuksen paluun määrähetkeen (Matt. 24: 32-34, Ps. 90:10). Vuoteen 2028 mennessä suurin osa vuonna 1948 syntyneestä sukupolvesta on jo rajan toisella puolen.
 • Heinäkuun 1. 2018: Walesin Prinssin virkaanasettamisesta (Danielin näyn ”pienen sarven” noususta) 1. heinäkuuta 1969 tulee täyteen 49 eli 7 x 7 vuotta.
 • Marraskuun 14. 2018: Prinssi Charles täyttää 70 vuotta.

Ensimmäiset viisi ajankohtaa ovat jo takanapäin, mutta kolme niistä on vielä edessä. Jos ei olla nyt aivan päivälleen tarkkoja, näistä viidestä kaikki osuivat yhteen merkittävien historian tapahtumien kanssa. Kesäkuun 7. 2016 Donald Trump piti voittopuheen kotinkaupungissaan New Yorkissa, kun hänet valittiin esivaalien jälkeen republikaanipuoleen presidenttiehdokkaaksi Hillary Clintonia vastaan. Myöhemmin samassa kuussa britit äänestivät Brexit-äänestyksessä EU:sta eroamisen puolesta, millä monet arvioivat olleen ratkaiseva dominoefekti, mikä johti myös Donald Trumpin vaalivoittoon Brexit-vastaista ja globalisaatio myönteistä Hillary Clintonia vastaan (itseasiassa juuri Brexit oli keskeinen syy siihen miksi itsekin aloin uskoa viimevuoden kesän ja syksyn mittaan yhä enemmän Trumpin vaalivoittoon). Syyskuun 30. 2016, kaksi päivää ennen juutalaisen uudenvuoden vaihtumista, Prinssi Charles ja 69 muuta maailmanjohtajaa matkustivat Jerusalemiin Shimon Peresin hautajaisiin. Kirjoitin tätä tapahtumaa käsitelleen artikkelini johdannossa:

Elämme maailmanhistoriallisesti todella järisyttävää aikaa. Samaan aikaan, kun koko maailman katse on Yhdysvaltain lähestyvissä presidentinvaaleissa, Prinssi Charlesin matka Jerusalemiin Shimon Peresin hautajaisiin sai osakseen vain vähäistä huomiota. Tämän profeetallinen merkitys ylittää kuitenkin kaiken sen mitä tapahtuu Atlantin toisella puolen. Myös USA:n presidentinvaalit ovat maan historian kenties merkityksellisimmät ja tulen kirjoittamaan tästä arvioni lähi aikoina [Huom. en olisi kirjoittanut näin jos olisin uskonut Hillary Clintonin vaalivoittoon]. Charlesin vierailu tapahtuu juuri oikealla hetkellä historiaa ja profeetallista sapattikalenteria, joka on yhteydessä lukuun seitsemän ja sen toistumiseen tapahtumissa joilla on Raamatun profetioita koskevaa painoarvoa. Onko Jeesuksen toisen tulemuksen ajankohtaa mahdollista myös arvailla tähän sapattikalenteriin sisältyvien toistuvien säännönmukaisuuksien pohjalta?

Marraskuussa 2016 Donald J. Trump valittiin Yhdysvaltain 45. presidentiksi. Toukokuussa 2017 hän teki ensimmäisen ulkomaanmatkansa, mikä sisälsi myös vierailun Jerusalemiin. Joulukuussa 2017, 70 vuotta ja seitsemän päivää YK:n historiallisen yleiskokouksen jälkeen, Donald Trump piti puheen missä hän tunnusti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi. Jos tapahtuvat ovat seuranneet tähän asti tätä profeetallista sapattikalenteria, niin mitä tapahtuukaan ensivuoden keväällä, kun Israelin valtion synnystä tulee täyteen 70 vuotta? Jerusalemin tunnustamisesta huolimatta Trump allekirjoitti lain, mikä pidättää suurlähetystön siirtämistä vielä seuraavaksi kuudeksi kuukaudeksi vaikka sanoi puheessaan, että määräisi ulkoministeriötä aloittamaan välittömästi diplomaattisen ja logistisen prosessin siirron käynnistämiseksi. Tapahtuuko siirto siis Israelin itsenäisyyden 70 -vuotisjuhlan aikaan ja käynnistääkö tämä jonkin suuren konfliktin alueella? Tai onko Temppelivuori juutalaisten hallussa jo ensivuoden kesään mennessä?

Riemuvuosista erillään tämä 70 vuoden välimatka Israelia koskevien profeetallisten tapahtumien välillä mainitaan useissa kohtaa Raamatun profetioita. Muinaisina aikoina se oli yhteydessä Babylonin pakkosiirtolaisuuteen, jonka profeetta Jeremia ennusti kestävän 70 vuotta. 2. Aik. 36:19-23 sanoo tästä seuraavaa:

Jumalan temppeli poltettiin, Jerusalemin muurit revittiin, kaikki sen palatsit poltettiin tulella, ja kaikki sen kallisarvoiset esineet hävitettiin. Ja jotka olivat säilyneet miekalta, ne vietiin pakkosiirtolaisuuteen Baabeliin. Ja he olivat hänen ja hänen poikiensa palvelijoina, kunnes Persian valtakunta sai vallan. Ja niin toteutui Herran sana, jonka hän oli puhunut Jeremian suun kautta, kunnes maa oli saanut hyvityksen sapateistaan – niin kauan kuin se oli autiona, se lepäsi – kunnes seitsemänkymmentä vuotta oli kulunut. Mutta Kooreksen, Persian kuninkaan, ensimmäisenä hallitusvuotena herätti Herra, että täyttyisi Herran sana, jonka hän oli puhunut Jeremian suun kautta, Kooreksen, Persian kuninkaan, hengen, niin että tämä koko valtakunnassansa kuulutti ja myös käskykirjassa julistutti näin: ”Näin sanoo Koores, Persian kuningas: Kaikki maan valtakunnat on Herra, taivaan Jumala, antanut minulle, ja hän on käskenyt minun rakentaa itsellensä temppelin Jerusalemiin, joka on Juudassa. Kuka vain teidän joukossanne on hänen kansaansa, sen kanssa olkoon Herra, hänen Jumalansa, ja hän menköön sinne.”

Nyt tämän päivän ”Kyyros Suuri”, Donald Trump, antaa samaan tapaan Jerusalemia koskevan julistuksen 70 vuotta sen jälkeen, kun Israelin valtion perustamiselle annettiin pakakansojen hyväksyntä YK:n yleiskokouksessa missä etsittiin ratkaisua holokaustin synnyttämään pakolaiskriisiin. Vaikka yläpuolinen profetia koski selvästi Israelin muinaisia aikoja eikä sitä voi soveltaa enää nykypäivään, Sakarjan kirjassa on monia profetioita jotka liittyvät Jeesuksen toiseen tulemukseen ja meidän sukupolvemme  Israeliin ja Jerusalemiin. Luvuissa 12 ja 14 ennustetaan esimerkiksi kaikkien pakanakansojen kääntyminen Israelia vastaan (mikä on mahdollista tulla toteen vasta meidän päivinämme), Jeesuksen paluu Israeliin jolloin juutalaiset ”katsovat minuun, jonka he ovat lävistäneet” (Dan. 12:10) ja ”Hänen jalkansa seisovat sinä päivänä Öljymäellä, joka on Jerusalemin edustalla itää kohti.” (Sak. 14:4). Sakarjan ensimmäinen luku kertoo, että hänen näkynsä annettiin Persian kuninkaan Dareiois I:n toisena hallitusvuotena eli vuonna 520 eKr.

Raamatutkijoiden kesken on hieman erimielisyyttä siitä pitäisikö Jeremian ennustamat Babylonin pakkosiirtolaisuuden 70 vuotta aloittaa temppelin hävityksestä eli vuodesta 586 eKr. jolloin nämä 70 vuotta olisi täyttynyt vuonna 516 eKr. joihin aikoihin myös jerusalemin toinen temppeli valmistui, vai pitäisikö se aloittaa vuodesta 607 eKr. jolloin Babylonin kuningas Nebukadnessar piirritti ensimmäistä kertaa Jerusalemia ja otti vangikseen juutalaisia nuorukaisia joiden joukossa oli myös nuori Daniel (Dan. 1:1-6). Tällöin nämä Babylonin vankeuden 70 vuotta olisi täyttynyt vuosien 538 – 537 eKr. paikkeille, kun Kyyros Suuri antoi määräyksen temppelin jälleenrakentamisesta. Viittaa Jeremian profetia sitten kumpaan tahansa (tai kenties molempiin), niin myös Sakarja antaa samantapaisen ennustuksen Jerusalemista:

Ja Herran enkeli lausui ja sanoi: ”Herra Sebaot, kuinka kauan sinä viivyt etkä armahda Jerusalemia ja Juudan kaupunkeja, joille olet ollut vihainen nämä seitsemänkymmentä vuotta?” Niin Herra vastasi enkelille, joka puhutteli minua, ja lausui hyviä, lohdullisia sanoja. Ja enkeli, joka puhutteli minua, sanoi minulle: ”Saarnaa ja sano: Näin sanoo Herra Sebaot: Minä kiivailen Jerusalemin ja Siionin puolesta suurella kiivaudella. Suurella vihalla minä olen vihastunut suruttomiin pakanoihin, jotka, kun minä vähän vihastuin, auttoivat onnettomuutta tapahtumaan. Sentähden sanoo Herra näin: Minä käännyn Jerusalemin puoleen armahtavaisuudessa. Minun temppelini siellä rakennetaan, sanoo Herra Sebaot, ja mittanuora jännitetään Jerusalemin ylitse. Saarnaa vielä ja sano: Näin sanoo Herra Sebaot: Vielä minun kaupunkini ovat hyvyydestä ylitsevuotavaiset, ja vielä Herra lohduttaa Siionin ja valitsee vielä Jerusalemin.”

Ottaen huomioon, että tämä profetia annettiin vain muutamaa vuotta ennen toisen temppelin valmistumista, en kiellä etteikö Sakarja viittaisi tässä oman aikansa tapahtumiin. Mutta tämä ei tee tyhjäksi sitä, etteikö tämä profetia voisi kohdistua myös meidän aikamme Israeliin. Selitin jo kirjassani profetian monikertaisen täyttymyksen periaatetta, joka tunnetaan myös hienommalle termillä The Apotelesmatic Principle. Itseasiassa kun ottaa huomioon, että useimmat näyt Sakarjan kirjassa liittyvät Jeesuksen toisen tulemuksen päiviin, niin myös tätä näkyä tulisi ymmärtää nykyisen Israelin valossa. Eli tämä näky näyttäisi puhuvan sen puolesta, että Jerusalemin kolmas temppeli rakennetaan, kun Israelin perustamisesta on kulunut 70 vuotta. Tai vähintäänkin tämä näky viittaa Temppelivuoren vapautumiseen islamilaiselta Wakf:alta ensivuoden aikana. Trumpin julistus oli vain alkusoittoa niille järisyttäville asioille, joiden uskon tapahtuvan pian ikuisen Kuninkaan pyhässä kaupungissa.

Mielenkiintoisen ensivuodesta tekee se, ettei se ole vain 70 vuotta Israelin jälleensynnystä, mutta myös 70 vuosiviikkoa siitä kun Turkin Ottomaani Imperiumin Suleiman Suuri määräsi Jerusalemin vanhan kaupungin muurien jälleenrakentamisen, jotka seisovat sen ympärillä yhä tänäänkin. Suleiman Suuri oli myös suhteellisen suvaitsevainen ja avarakatseinen muslimi ja salli juutalaisten rukoilla vapaasti Länsimuurilla (vaikka hän teki tämän osittain poliittisista syistä yrityksissä houkutella juutalaiset Palestiinaan, jotka olivat paljon haluttomimpia kapinoimaan Turkin valtaa vastaan kuin alueen arabiväestö). Suleiman Suuri määräsi Jerusalemin muurien rakentamisen vuonna 1535. Tästä laskettuna 70 vuosiviikkoa eli 490 vuotta täyttyy vuonna 2025 eli samana vuonna, kun Israelissa alkaa 70. riemuvuosi siitä laskien kun israelilaiset aloittivat riemuvuosien laskennan asetuttuaan Kanaanin maahan 40 vuoden erämaavaelluksen jälkeen vuonna 1406 eKr.

Mutta jos 70 vuosiviikkoa lasketaan 360 päivän profeetallisilla vuosilla eikä 365,24 päivän aurinkovuosilla, niin tällöin tuo 70 vuosiviikkoa täyttyy jo seitsemän vuotta aikaisemmin eli vuonna 2018. Eli samaan aikaan kun Israelin valtio täyttää 70 vuotta, Jerusalemin vanhan kaupungin muurien jälleenrakentamisesta tulee täyteen 70 x 7 vuotta ja seitsemän vuotta tämän jälkeen Israelissa alkaa 70. riemuvuosi eli Kanaanin maan valloituksesta tulee täyteen 70 x 7 x 7 vuotta (tässä tapauksessa riemuvuosi sykli on muinaisen Israelin laskutavan mukaisesti 49 eikä 50 vuotta). Onko tällä sitten jokin yhteys Danielin yhdeksännen luvun vuosiviikkonäkyyn? Viittasin jo kirjassani tähän tulkintaan, jonka mukaan Israelin kansalle ja Jerusalemille säädetyt 70 vuosiviikkoa, jotka lasketaan ”siitä ajasta, jolloin tuli se sana, että Jerusalem on jälleen rakennettava” (j. 25), voitaisiin laskea myös Suleiman Suuren määräämästä Jerusalemin muurien jälleenrakentamisesta.

Mutta vaikka ottaisimme huomioon profetian moninkertaisen täyttymyksen, niin tällainen tulkinta on hyvin ongelmallinen, koska näky sanoo että Messias, kaupunki ja sen pyhäkkö tuhotaan 69 vuosiviikon mentyä. Miten siis Messiaan, kaupungin ja sen pyhäkön tuhoamista voidaan soveltaa enää meidän aikaamme, kun se tapahtui jo lähes kaksituhatta vuotta sitten? Tämä 70 vuosiviikon täyttyminen vuonna 2018 tai 2025 on kaikesta huolimatta merkittävä yhteensattuma, koska Jumalan profeetallisessa aikataulussa kaikki tapahtuu sopusoinnussa tämän septimaalisen sapattikalenterin kanssa missä kaikki on yhteydessä lukuun seitsemän ja sen kerronnaisiin. Ilmaisen tämän saman asian vielä toisella tapaa. Vuonna 1406 eKr. Mooses käskee Israelia viettämään riemuvuosia joka 49. vuotta seuraavana 50. vuotena (joka on myös uuden riemuvuosisyklin ensimmäinen vuosi). Tästä laskien 70. riemuvuosi alkaisi keväällä 2025. Tähän väliin sijoittuva ajanjakso on yhtä kuin 70 vuosiviikkoa kertaa seitsemän (3430 v.). Viimeinen ja seitsemäs 70 vuosiviikkoa alkaa vuonna 1535 jolloin Suleiman Suuri määrää Jerusalemin muurien jälleenrakentamisen ja päättyy vuonna 2025, joka on 77 vuotta nykyisen Israelin jälleensynnystä. Ja tämä kaikki on vain pelkkää sattumaa?

Suomen ja Israelin kummallinen side

Eräs hämmästyttävä seikka Donald Trumpin julistuksen ajankohtaa oli myös se, että se tapahtui juuri samana päivänä kuin Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhla. Tämä on ihmeellistä etenkin sen valossa, että olen kuullut jo kauan Suomen Israel-ystävien väitteitä, joiden mukaan Suomen ja Israelin kansan välillä olisi jokin ainutlaatuinen side. En ota tässä sen enempää kantaa niihin väitteisiin, joiden mukaan suomalaiset olisivat yksi Israelin 10 kadonneesta sukukunnasa tai Isaskarin heimoa, kuten jotkut uskovat. En ole tutkinut tätä aihetta sen syvällisemmin, joten minun on vaikea sanoa tästä aiheesta juuri mitään. Suhtaudun vain hyvin epäluuloisesti tällaisiin väitteisiin, koska 1800 -luvulla ja 1900 -luvun alussa samanlaisia ”sukututukimuksia” Pohjois-Euroopan kansojen alkuperästä esitettiin myös niin sanotussa Brittiläis-Israelilaisessa liikkeessä, joka uskoi Englannin kuningashuoneen olleen Daavidin valtaistuimen laillisia perillisiä ja anglo-saxien itsensä – yhdessä joidenkin muiden Euroopan kansojen kanssa – Israelin kadonneita sukukuntia. Tällaiselle väitteellä – minkä nykytiede ja DNA tutkimus on jo kumonnut – pyrittiin oikeuttamaan Britannian siirtomaavalta etsimällä sille raamatullista perustaa.  Brittiläis-Israelilaisen liikkeen opit ovat saaneet sijaa myös joissakin valkoisen ylivallan rasistisissa liikkeissä ja ne ovat rantautuneet moniin pseudo-kristillisiin kultteihin.

Mitä tulee tähän Israelin kymmenen kadonneen heimon (mikäli kyseessä on edes ollenkaan kadonneet heimot) etsimiseen joistakin Euroopan kansoista, niin kannattaa käydä lukemassa esimerkiksi seuraava suomeksi löytyvä kirjoitus: http://www.kristitynfoorumi.fi/britishisrael.html. En muutenkaan ole oikein koskaan ymmärtänyt tätä intoa etsiä ”israelilaisia juuria” meidän kansastamme. Paavalin mukaan pakanat ovat jo oksastettu Israelin jaloon öljypuuhun Jeesuksessa Kristuksessa (Room. 11:24). Paavali sanoi: ”Ei ole tässä juutalaista eikä kreikkalaista, ei ole orjaa eikä vapaata, ei ole miestä eikä naista; sillä kaikki te olette yhtä Kristuksessa Jeesuksessa. Mutta jos te olette Kristuksen omat, niin te siis olette Aabrahamin siementä, perillisiä lupauksen mukaan.” (Gal. 3:28-29). Nämä kohdat eivät puhu korvausteologian puolesta, mutta ajatus on siinä, että pakanat ovat jo otettu uudessa liitossa osaksi Jumalan Israelia, joka sisältää myös Aabrahamin lihalliset perilliset sillä Paavalin mukaan ”kaikki Israel on pelastuva, niinkuin kirjoitettu on: ’Siionista on tuleva pelastaja, hän poistaa jumalattoman menon Jaakobista. Ja tämä on oleva minun liittoni heidän kanssaan, kun minä otan pois heidän syntinsä.'” (Room. 11:26)

Tämän sanottuani en voi kuitenkaan kieltää etteikö meidän kansallamme näyttäisi olevan jonkin erikoinen side Jumalan valittuun kansaan. Miksi Suomen vaakunassa on leijona, joka on Juudan heimon eläinsymboli (1. Moos. 49:9)? Miksi Suomen ja Israelin lipuissa on samat sinivalkoiset värit (toisessa juutalaisuuden symboli ja toisessa kristinuskon symboli)? Miksi kun nämä liput yhdistää, saadaan Golgatan kolme ristiä missä keskimmäisessä on Jeesuksen piikkikruunua muistuttava Daavidin tähti (ja Israel tervehti Jeesusta nimellä Daavidin poika)? Miksi Suomen itsenäisyys julistettiin vain reilu kuukausi Balfourin julistuksen jälkeen ja viisi päivää ennen kenraali Allenbyn sisääntuloa Jerusalemin Vanhaan kaupunkiin? Miksi Suomen lippu liehui Jerusalemin yllä samana päivänä, kun Israel valtasi Jerusalemin Vanhan kaupungin kuuden päivän sodassa(tämä johtui pääministerimme Rafael Paasion samaan hetkeen ajoittuneesta valtionvierailusta)? Miksi Donald Trump julisti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi samana päivänä, kun Suomi juhli satavuotista itsenäisyyttään?

Johtopäätös

Mitä nämä kaikki yhteensattumat oikein merkitsevät? Ehkä Suomella on jokin erityinen paikka Hänen silmäteränsä Israelin rinnalle Jumalan sydämessä. Ehkä tällä kaikella oli jotain tekemistä sen kanssa miksi Hän pelasti meidät ainoina Venäjän entisistä alusmaista Neuvostoliiton miehitykseltä toisessa maailmansodassa. Ehkä Hän haluaa kertoa meille jotain, kun Rio de Janeiron Kristus Vapahtaja -patsas valaistiin  satavuotispäivänämme Suomen lipun väreille. Ehkä meidän olisi aika palata Hänen luokseen, josta olemme niin kauas luopuneet. Ehkä meidän olisi aika nähdä, että Hän on  ainoa turvamme ja pelastuksemme Venäjän karhua vastaan, ei EU tai USA. Ehkä meidän olisi aika luopua niistä epäjumalista, jotka olemme rakentaneet Hänen palvontansa tilalle ja kääntyä jälleen yhden ja ainoan universumin Luojan ja Kuningasten Kuninkaan puoleen. Ehkä Hänen ristinsä ei ole vain jokin heraldinen koriste meidän siniristilipussamme. Ehkä se on – kuten Lasse Heikkilä laulaa – ”kallein aarre isänmaamme, merkki kuninkaamme, liitto ikuinen”. 

Advertisement

3 vastausta artikkeliin “Kuinka Jerusalemin tunnustaminen Israelin pääkaupungiksi Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin taholta täytti juuri juutalaisen Rabbin 800 vuotta vanhan ennustuksen? Miksi julistus annettiin Suomen itsenäisyyden satavuotispäivänä? Entä mitä Jerusalemissa tapahtuu seuraavan puolen vuoden sisällä?

 1. Huikea kirjoitus, vaikka mitään varmaa aikataulua ei tullutkaan esiin. Kuitenkin elämme viimeisiä aikoja ja odotukseni on, että vielä paljon hyvää tapahtuisi ennen Kristuksen paluuta omilleen, niin että monet saisivat olla siinä muka kun karistamme tämän maan tomut jaloistamme vähäksi aikaa. Kun käymme näitä tulevia tapahtumia lävitse, suurin toiveemme on aina, että monet, monet tulisivat totuuden tuntoon ja pelastukseen sisälle, että Hän voisi tunnustaa meidät edessään omikseen. Tämähän on kaikkein tärkeintä. Toivon, että tämäkin profetioiden tarkastelu johtaisi juuri siihen tämän lukijoiden kohdalla, niiden, jotka vielä elävät ilman Jumalaa ja toivoa tässä maailmassa.

  Liked by 1 henkilö

  1. Hei Jukka ja kiitos kommentista. Puhuit täyttä asiaa. Tosiaan, mitään varmoja aikatauluja Jeesuksen tulemukselle en uskalla antaa, kun tiedämme kuinka monesti ne ovat menneet pieleen ja vieneet siten kristittyjen uskottavuutta maailman ihmisten silmissä. Tästä syystä suhtaudun itse hyvin vakavasti ja varovasti kaikenlaisten ennustusten esittämiseen ja pyrin aina painottamaan, että kyse on loppujen lopuksi vain minun tulkinnoistani, jotka voivat yhtä hyvin mennä pieleenkin. Mutta tietysti sillä toteutuuko jokin profetia vai ei on suuri vaikutus Raamatun arvovaltaan myös omissa silmissäni, koska ennustukseni juurtuvat hyvin objektiivisten ja rationaalisten argumenttien varaan. Hieman samaan tapaan kuin jokin arkeologinen löytö osoittaisi Raamatun kertomusten olleen täyttä satua. Esim. mitä tulee tuohon ennustukseeni Vatikaanin tuhosta – mitä tuskin tapahtuu enää tänävuonna -, niin en ole tavannut vielä ketään joka olisi voinut haastaa perusteeni siihen miksi uskoin näin tapahtuvan. En vieläkään ymmärrä missä kohtaa perusteeni on pielessä jos profetia ei toteudu kuten se on ennustettu. Trumpin julistus pelasti kasvoni ainakin tässä Jerusalemin asiassa.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s