Sosiaalidarvinismin vaiettu historia

Laitan blogiini kaksi todella mielenkiintoista dokumenttia sosiaalidarvinismin pimeästä ja vähän tunnetusta historiasta. Sosiaalidarvinismi on oppi, joka syntyi Charles Darwinin kehitysopin vaikutuksesta. Sen mukaan organismien biologisen evoluution kiihdyttäjänä toimii säälimätön taistelu eloonjäämisestä, jossa vahvimmat ja sopivammat yksilöt jäävät eloon ja vievät lajien kehitystä eteenpäin. Jo Darwin itse, mutta vielä painokkaammin hänen seuraajansa, muotoilivat ajatuksen siitä, että tätä luonnosta löytyvää raadollisesta kilpailua vahvimpien eloonjäämiseksi tulisi soveltaa myös ihmisyhteiskuntiin ja siten juutalaiskristillisen uskon perintönä säilynyt sairaista ja heikoista huolehtiminen nähtiin luonnon biologisten lakien vastaisena, joka jarruttaisi kansakuntien rodullista kehitystä.

Samaan oppiin liittyi myös niin sanottu tieteellinen rasismi, jonka mukaan teknologisesti edistyneempi pohjoiseurooppalainen valkoinen rotu edusti ihmisen evoluution jalointa muotoa, samalla kun Afrikan mustat olivat lähempänä ihmisapinaa, joka oli jäänyt jälkeen nykyihmisen kehityksestä. Afrikan lyhytkasvuisia pygmejä vietiin jopa näytille Amerikan eläintarhoihin ja suljettiin häkkäihin simpanssien tai muiden apinaeläinten kanssa. Ensimmäisessä videossa käsitellään tätä ja siihen yhteydessä olevaa eugeniikka eli rotuhygienia oppia, joka syntyi samaten Darvinismin perintönä. Englannin kuningashuone on ollut myös vahvasti mukana eugeniikan ja darvinismin edistämisessä, vaikka tätä puolta ei ole käsitelty kummassakaan dokumentissa.

Toinen dokumentti käsittelee vähemmän tunnettua seikkaa siitä, että ensimmäinen maailmansota saattoi syttyä sosiaalidarvinismin oppien vaikutuksesta. Darvinismi sai vahvan jalansijan Saksan intellektuellien keskuudessa 1800 -luvun lopulla ja 1900 -luvun alkuun mennessä sen opit olivat alkaneet levitä myös keisarillisen Saksan armeijaan. Monet Wilhelm II:n johtavat kenraalit kannattivat avoimesti suursotaa, koska sotaa ei pidetty vain väistämättömänä mutta myönteisenä asiana, jota ilman germaaniset rodut eivät voisi viedä evoluution soihtua eteenpäin tuleville sukupolville. Sota ja sen mukana miljoonien ihmisten kuolema nähtiin pelkästään suurena eloonjäämistaisteluna, jonka kautta luonto tulisi karsimaan heikot vahvoista ja antaisi tilaisuuden Saksan suurvallan synnylle. Tietenkin tämä sama oppi kylvi vieläkin kauheampaa tuhoa, kun Adolf Hitler nousi Versaillesin häpeärauhan myötä Saksan johtoon  ja otti käyttöön vuoden 1935 pahamaineiset  eugeniikkalait, jotka olivat olleet voimassa jo vuosia joissakin USA:n osavaltioissa.
Videot on julkaissut Youtube-kanava Discovery Science, josta löytyy paljon kreationismin ja älykkää suunnittelun (Intelligent Desing) oppiin liittyvää tieteellistä materiaalia. 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s