Lisätty todellisuus, digitaaliset kloonit ja pedon kuva

Hauskuutin äsken Facebookissa ihmisiä uuden puhelimeni mahdollistamalla AR-toiminnolla. Olohuoneeseeni ilmestyi pelottavan aidon tuntuinen kolmiulotteinen tiikeri ja T-Rex. Osa ei ollut uskoa, että tuollaisia feikkivideoita voisi tehdä jo älypuhelimilla. Kyseinen toiminto tuli sosiaalisen median käyttäjien suosioon etenkin karanteenin aikana, kun ihmisillä ei ollut kotonaan parempaakaan tekemistä. Toiminto on osa yhä laajenevia AR-markkinoita. AR tulee sanoista Augmented Reality eli lisätty todellisuus ja se luetaan erilliseksi VR- eli virtuaalitodellisuudesta. Virtuaalitodellisuudesta poiketen AR lisää keinotodellisuuden suoraan tosielämän ympäristöön. Olen ajatellut kirjoittaa AR-teknologiaista joskus laajemmin seuraavassa mahdollisessa teknologia-aiheisessa kirjassani. Käsittelisin siinä myös tuon teknologian myönteisiä puolia ja sen luomia positiivisia mahdollisuuksia parempaan tulevaisuuteen. Olen sanonut usein, että kristittyjen ei tulisi nähdä teknologian kehitystä vain kielteisessä valossa, vaikka se johtaakin epäilemättä ilmestyskirjan 13. luvussa ennustettuun petoyhteiskuntaan. Kautta historian teknologia on ollut pelkkä työkalu, jota voidaan käyttää sekä pahan että hyvän välikappaleena. Tätä ajatusta tulisin puolustamaan ja laajentamaan myös seuraavassa kirjassani. Esimerkiksi halpa kansanradio otettiin alunperin käyttöön natsien propagandan levittämiseen, mutta samalla teknologialla on levitetty myös evankeliumia ja johdettu miljoonia uskoon. Sama koskee televisiota ja internettiä tai nyt yleistyvää VR/AR-teknologiaa.

Useimmat uudemmat puhelimet tukevat jo kyseistä AR-teknologiaa. Animoidun pedon tuomiseksi kotiisi, sinun tulee googlettaa vain ”tiger” ja valita ”view in 3D”. Peto ilmestyy suoraan kamerasi kuvaamaan ympäristöön ja voit valita itse sen sijainnin kuin myös sen näkyykö eläin todellisessa koossa vai ei. Vaikka AR-teknologia tuli karanteenin myötä kuluttajien laajempaan tietoon ja käyttöön, tällaisellä toiminnolla ei ole tulevaisuutta ennen kuin Apple tai jokin vastaava yritys tuo markkinoille suuren suosion saavuttavat AR-lasit eli silmälasien muodossa olevat tietokoneet tai älylasit. Tällaisissa laseissa oleva kamera- ja liiketunnistin ymmärtää käsiesi viittomista siten, että voi ottaa eri sovelluksia käyttöön, kun vain ”kosketat” näköpiiriisi tulevia objekteja. Esimerkiksi jos halua tarkistaa sähköpostisi, liikutat vain sormeasi oikeassa yläkulmassa näkyvän Gmail-kuvakkeen päälle ja klikkaat ilmassa leijuvaa sovellusta. Tai jos haluat katsoa Netflixiä, klikkaat Netflix-sovelluksen kuvaa ja suosikkosarjasi avautuu suoraan olohuoneesi seinälle (tai mihin hyvänsä sen haluat panna). Pitkällä juoksulla tällainen teknologia tekisi lopulta kaikki 2D-näytöt tarpeettomiksi televisioista kannattaviin ja älypuhelimiin. Ehkä myös 3D-elokuvat olisi mahdollista kokea aivan uudella tavalla, kuten olohuoneessani oleva tiikeri jo osoittaa. AR-laseja on ollut myynnissä jo vuosia, mutta niitä on myyty tähän asti lähinnä erilaisten erikoisalojen käyttöön, koska teknologiaa ei ole tarkoitettu vain viihdekäyttöön. Kerroin blogissani jo neljä vuotta sitten Microsoftin lanseeraamista HoloLens AR-laseista. HoloLens-lasien päivitetyssä versiossa demonstroidaan kuinka käyttäjä voi soittaa esimerkiksi huoneessasi leijuvaa oikean kokoista virtuaalista sähköpianoa.

Miten tämä liittyy sitten Raamatun profetioihin? Luin nuorena paljon Teijo-Kalevi Lusan eskatologisia kirjoja ja ne omalta osaltansa innoittivat myös omaa elämäntehtävääni eskatologian tutkijana. Lusa sijottaa kirjoissaan profeetalliset spekulaationsa lähinnä 2020 -luvulle, joten niiden sanoma on hyvin ajankohtainen juuri tänään. Lainaan alla Lusan kaukonäköistä kirjaa Lopun ajan salaiset kansiot vuodelta 2004, sivuilta 59-62:

”Ja sille annettiin valta antaa pedon kuvalle henki, että pedon kuva puhuisikin ja saisi aikaan, että ketkä vain eivät kumartaneet pedon kuvaa, ne tapettaisiin.” (Ilm. 13:15; kuvaksi käännetty kreikan sana on eikona, englanniksi image, form, suomeksi ikoni, muoto, hahmo, muotti tai kehilö). Tämä salaperäinen ennustus on saanut profetiantutkijat esittämään mitä villeimpiä tulkintoja. Onko kyseessä televisio? Virtuaalitodellisuus? Tieteen Kuvalehden numerossa 7/2001 käsiteltiin ns. digitaalista kloonia. Tämä uusi keksintö avaa uusia pelottavia mahdollisuuksia edellä lainatun profetian toteutumiselle. Nykyään on nimittäin mahdollista luoda elävästä ihmisestä uskomattoman tarkka digitaalinen klooni, joka näyttää aivan aidolta ihmiseltä. Nämä kloonit on luotu esintymään ennen kaikkea virtuaali- eli keinotodellisuudessa, mutta niitä on käytetty myös elokuvissa ja tietokonepeleissä.

Digitaaliklooneja käytettiin mm. eräissä Matrix-elokuvien kohtauksissa, jotka on toteutettu tietokoneanimaationa. On sinänsä irvokasta, että elokuva, jonka voi nähdä voimakkaana ihmisyyden puolustuspuheena koneiden ylivaltaa vastaan, edesauttaa omalta osaltaan ihmistä orjuuttavan teknologian kehittelyssä. Ihmisen digitaalisen kloonin luominen on monimutkainen tehtävä ja kestää kauan. Laserlukija siirtää henkilön piirteet  verkkomaiseksi, kolmiulotteiseksi tietokonemalliksi. Iho piirretään verkon päälle, ja erikoispuvun avulla kloonattavan henkilön kaikki liikkeet siirretään tietokoneelle, jne. Lopullinen virtuaalimalli toistaa liikkeet yksityiskohtaisesti. Lähitulevaisuudessa digitaalinen klooni voidaan lähettää myös Internettiin edustamaan todellista henkilöä. Tietoverkossa se voisi esimerkiksi etsiä ”isäntänsä” haluamaa tietoa, edustaa häntä tai solmia jopa tuttavuuksia samanhenkisten ihmisten kanssa. Tekotodellisuudessa tällainen klooni alkaisi elää ikään kuin omaa elämäänsä.

Virtuaalitodellisuuden ensimmäiset sovellukset syntyivät vuonna 1988, ja siitä lähtien alalla on tapahtunut jatkuvaa kehitystä. Tietokoneella pystytään simuloimaan eli jäljittelemään yhä tarkempia ja todentuntuisempia kolmiulotteisia ympäristöjä. Ihminen vo kytkeytyä tähän tekotodellisuuteen datahansikkaan ja -lasien tai datapuvun avulla. Siten käyttäjä tuntee liikkuvansa tietokoneella luodun keinomaailman sisällä. Alan gurut uskovat, että tekotodellisuustekniikan edistyessä ihmiset tulevat viettämään yhä enemmän aikaa itse luomissaan virtuaalisissa maailmoissa. Samalla ihmiset etääntyvät aidosta, yhteisestä todellisuudesta ja toisistaan yhä kauemmaksi. Jokaisella on oma pieni maailmansa, jossa hän voi tuntea itsensä kaiken luojaksi. Lopulta todellisuuden ja tekotodellisuuden raja hämärtyy. Tämä on eskapismin eli todellisuuden pakenemisen äärimmäinen muoto. Maailmamme on kovaa vauhtia pirstoutumassa.

Valtaako Antikristus Internetin?

Vuonna 1998 käynnistettiin Internet2-hanke, jossa oli aluksi mukana 170 yliopistoa ja yksityistä yritystä. Tavoitteena oli luoda tutkijoille ja yrityksille 10-100 kertaa nykyistä huippunopeutta nopeammat nettiyhteydet ja tukea uusien viestintämuotojen kehittämistä. Tiedonsiirtonopeudessa pyrtään jopa 1200 miljoonaan bittiin sekunnissa. Nykymenetelmillä tällainen ei ole vielä mahdollista, mutta kuten tiedämme: kehitys kehittyy. Tulevaisuuden Internetissä digitaaliset kloonit pystyvät liikkumaan vaivatta. Ihmiset pystyvät yhä ”todellisemmin” viemään itsensä tuohon verkkoon. Entistä tehokkaammat tietokoneet, huippunopea tiedonsiirto ja kolmiulotteisin kuvan aikaansaaminen mahdollistavat etä- eli teleläsnäolon Internetin välityksellä. Ihmiset voivat ”ilmestyä” toistensa luo kolmiulotteisina digitaalisina hahmoina tuhansien kilometrien päähän ja esiintyä jopa monessa paikassa samanaikaisesti! Tekeekö Ilmestyskirjassa mainittu väärä profeetta Antkristuksesta digitaalikloonin? Onko ”pedon kuva, jolle annetaan henki” tekoälyllä varustettu digitaaliklooni, joka elää tulevaisuuden Internetissä, kontrolloi ihmisiä ja vaatii näiden palvontaa? (Iilm. 13:14, 15). Kohtaako jokainen ihminen Antikristuksen omassa virtuaalitodellisuudessaan? Uskon, että tämä saattaa hyvinkin olla tuon mystisen profetian selitys.

Digitaalikloonien välityksellä Saatana jäljttelee ominaisuutta, joka on vain Jumalalla: kaikkialla läsnäoleminen samanaikaisesti. Tähän ei rajallinen ja luotu henkiolento Saatana itsessään pysty, mutta Antikristuksen digitaalikloonien avulla se tulee tekemään parhaansa, saattaakseen koko maailman totaalisesti verkkoonsa. lm. 13:15 mukaan pedon kuva saa ”aikaan, että ketkä vain eivät kumartaneet pedon kuvaa, ne tapettaisiin”. Kyseessä lienee voimakas vakoiluohjelma, joka pystyy saamaan selville niiden henkilöllisyyden, jotka eivät ole uskollisia petojärjestelmälle.

Vaikka Lusa maalailee tässä hyvin synkkää kuvaa teknologian kehityksestä, niin uskon hänen olleen täysin oikeilla jäljillä kytkiessään tällaisen kehityksen Ilmestyskirjan pedon kuvaan. Lusa kirjoitti kuinka ”Tiedonsiirtonopeudessa pyritään jopa 1200 miljoonaan bittiin sekunnissa.” Tämä on juuri nyt Suomessa ja maailmalla leviävän 5G-verkon nopeus (parhaimillaan jopa 20 gigabittiä sekunnissa). Mikrobitti kertoi 5G-verkon yleistymisen mullistavista vaikutuksista:

Uudella 5g-tekniikalla tulee olemaan iso merkitys myös tavallisten suomalaisten elämässä, mutta suurin muutos ei välttämättä näy mobiilikäyttäjälle pelkkänä suurempana tiedonsiirtonopeutena. 5g-verkko on ensisijaisesti tarkoitettu esineiden internetille (iot). Kun 5g viimein saapuu laajassa mitassa, se ei tule yksin, vaan uuden aikakauden käyttötavat tulevat nojaamaan iot:n lisäksi myös tekoälyyn. 5g-verkko tuskin muuttaa älypuhelimen muotoa suuresti, mutta sen myötä koko älypuhelimen merkitys tulee vähenemään. 5g-verkot mahdollistavat kaikenlaisten kodin laitteiden. kuten valojen, jääkaapin, pesukoneen, hellan, leivänpaahtimen, hammasharjan, vesihanan ja vessanpöntön, liittämisen verkkoon. Silloin teknologia ja äly levittäytyvät ympärillemme eikä kaikki enää tapahdu älypuhelimissa ja sen sovelluksissa, kuten 4g-aikakaudella. Tavallisen kansalaisen elämässä 5g-verkkojen yleistyminen voi näkyä iot-laitteiden lisäksi esimerkiksi nettiyhteyksissä, esportsin ja striimaamisen kaltaisissa käyttötarkoituksissa, 4K- ja 8K-televisiokuvan vastaanottamisessa.

Lehden artikkelin mukaan 5G-verkko tulisi mahdollistamaan esimerkiksi itseohjautuvien autojen yleistymisen ja muun tekoälyn kehityksen mukana leviävän yhteiskunnan automatisaation, kuten yllä mainitun esineiden internetin. Yhteiskunnan eri alojen lisääntyvä automaatio tulee mahdollistamaan lähitulevaisuudessa mm. käteisettömän kaupankäynnin eli Raamatun pedonmerkkyhteiskunnan esiintulon (ks. Neljäs teollinen vallankumous: Kuinka lisääntyvä kapina koneita vastaan tulee johtamaan teollistuneissa maissa poliittisiin mullistuksiin ja edistämään Antikristuksen nousua 2020 -luvulla?)

Johtopäätös

Olen kannattanut kirjoituksissani ajatusta, että pedon kuva olisi Antikristuksen puhuva hologrammi, jollaista eri maailman johtajat ja viihdemaailman henkilöt ovat käyttäneet jo useita vuosia (Prinssi Charles ja Al Gore olivat ensimmäisiä tätä teknologiaa hyväksikäyttäneitä maailmanjohtajia vuosina 2007-08). Teknologia pedon kuvalle on siis ollut olemassa jo useita vuosia. On kuitenkin mahdollista, että pedon kuvan lopullinen muoto on tuollainen Lusan puoltama Antikristuksen digitaaliklooni, joka tuodaan Internetin välityksellä jokaisen kotiin ja joka Googlen tai Facebookin kaltaisten jokaisen käyttäjänsä henkilökohtaista dataa valvovien yritysten ja siihen yhteydessä olevan tekoälyn (kuten kasvo- ja puhetunnistuksen) avulla pitää huolen siitä, että jokainen ihminen maanpäällä osoittaa kunnioitusta ja palvontaa pedon kuvalle. Liitän alle vielä videon, josta voi nähdä kuinka nykyisen teknologian avulla on mahdollista luoda täysin aidon näköinen digitaalinen klooni. Mitä jos AR-lasien tapaiset keksinnöt tuovat tuollaisen digitaalisen kloonin Antikristuksesta suoraan olohuoneeseesi?

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s