Ajatuksiani Asburyn herätyksestä

Julkaisin seuraavan tekstin juuri Facebookissa liittyen herätykseen, joka on puhjennut Asburyn kristillisessä opistossa, noin 3700 asukkaan pienessä Wilmoren kylässä Kentuckyssa, Yhdysvalloissa, jatkunut siellä monta päivää taukoamatta, tuonut ihmisiä sinne eripuolilta Yhdysvaltoja ja aina Brasiliaa myöten. Asia on herättänyt jo sen verran huomiota, että sitä on käsitelty mm. Fox Uutisten Tucker Carlsonin uutisohjelmassa:

Olen seurannut Dr. Steve Turleyn YouTube kanavaa jo vuosia. Hän painottaa usein sitä, että elämme historiallista murroskautta, jota voitaisiin luonnehtia globalisaation jälkeiseksi ja post-sekulaariksi ajaksi mistä nationalismin ja kristillisen uskon uudelleenherääminen on yhtenä merkkinä. Moni kristitty voi nähdä tämän liian optimistisena tapana tarkastella aikaamme, mutta vaikka se onkin totta että yhteiskunta laajemassa mielessä, populaarikulttuureineen, valtaeliitteineen, ja valtanarratiiveineen, on muuttunut yhä vihamielisemmäksi perinteisiä juutalaiskristillisiä arvoja ja juutalaiskristillistä maailmankuvaa vastaan, niin kansan syvimmissä riveissä noussut valtaeliitin vastaisuus – joka vain vahvistui esim. koronan aikana ja sai mukaansa ihmisiä niin vasemmalta kuin oikealta -, on kietoutunut usein yhteen tämän nationalistisen ja kristillisen uudelleenheräämisen kanssa, sillä massat alkavat nähdä nationalismin ja etenkin kristinuskon vastalääkkeenä siihen juurettomaan kosmopoliittiseen arvoliberalismiin mitä globaali liberaali eliitti on tuputtanut kansojen ylle viimeisen 50 vuoden aikana. Samaan aikaan kun sekularismista itsestään on tullut yhä uskonnollisempi ja dogmaattisempi äärivasemmistolaisine woke-ideologioineen, niin sen vastavoimaksi on noussut tai nousemassa myös toisenlainen herännäisyys (woke=herännäisyys), todellinen Pyhän Hengen herätys, joka ei ole dogmaattista tai poliittista fanatismia, vaan paluuta niille raamatullisille alkujuurille mihin koko sivilisaatiomme on perustettu.

Historioitsija Tom Holland on pannut saman asian merkille, kuin myös sen että sekularismi itsessään on yksinomaan juutalaiskristillisen sivilisaatiomme hedelmää sillä ajatus uskonnon ja valtion erottamisesta on ollut kokonaan vieras muissa ei-kristillisissä kulttuureissa. Lännen kristillinen kulttuuri mahdollisti sen esim. Jeesuksen opilla siitä, että Hänen valtakunta ei ollut tästä maailmasta ja siksi Hänen seurakuntansa tuli erottautua tästä maailmasta eikä syyllistyä hengelliseen haureuteen tämän maailman kuningasten kanssa. Tämä katsantokanta mahdollisti kirkon ja valtion eron (uskonnollisen ja sekulaarin erotuksen) ja tuon ajatuksen viemisen lopulta myös ei-kristillisiin yhteiskuntiin kuten Turkkiin ja Intiaan lännen kolonialismin aikakaudella. Mutta sekä Erdoganin Turkissa että Narendra Modin Intiassa on havahduttu jo siihen, että sekularismi on lännestä näihin maihin tuotu vieras aate, joka ei vastaa islamin tai hinduismin todellista historiallista luonnetta, jotka eivät ole pelkkiä uskontoja vaan paljon kokonaisvaltaisimpia ismejä, jotka kattavat myös lainsäädännön, politiikan ym. siviilielämän. Tästä syystä monissa näissä ei-kristillisissä yhteiskunnissa eletään jo postsekulaaria aikakautta. Monissa ei-läntisissä yhteiskunnissa kristinusko on myös maailman nopeimmin kasvava uskonto, vaikka lännessä se onkin tehnyt hiljaista kuolemaa ja kirkot ovat tyhjentyneet. Mutta uusi hengellinen herääminen on tapahtumassa ehkä pian myös lännessä mistä Asburyn herätys saattaa olla jonkinlaista alkua, kuten Turley arvelee.

Jooelin kirjan 2. luku muuten mainitsee, että ”ennenkuin Herran päivä tulee”, Jumala on vuodattava Henkensä kaiken lihan päälle, niin että ”teidän poikanne ja tyttärenne ennustavat, vanhuksenne unia uneksuvat, nuorukaisenne näkyjä näkevät”. Kun Paavali puhui Herran päivästä 1. Tessalonikalaiskirjeen 5:ssä luvussa ja 2. Tessalonikalaiskirjeen 2:ssa luvussa, niin hän kytkee tuon termin suoraan seurakunnan ylösottoon, mistä voisimme päätellä, että Jooelin ennustus suuresta hengellisestä heräämisestä edeltäisi seurakunnan ylösottoa. Paavali mainitsee kyllä samassa yhteydessä myös suuren luopumuksen, jonka tulee edeltää sekä Antikristuksen paljastumista että seurakunnan ylösottoa, mutta nämä kaksi eivät ole automaattisesti ristitiidassa keskenään, kuten jo yläpuolinenkin tekstini osoittaa. Luopumuksen aikaa olemme eläneet jo useamman vuosikymmenen ja se on avannut ovet myös laittomuuden valtaanpääsylle ja laittomuuden ihmisen esiintulolle kuten Paavali opetti 2. Tess. 2:7:ssä. Alla muutama YouTube video Asburyn herätykseen liittyen. Viimeisenä mielenkiintoinen keskustelu kolmen aikamme suuren intellektuellin kanssa, jossa myös edellä mainittu historioitsija Tom Holland jakaa näkemyksiään kristinuskon ratkaisevasta roolista yhteiskuntamme itsestäänselvinä pitämiimme arvoihin, jonka suurin osa ihmisistä on kuitenkin unohtanut Jumalan ja Raamatun hylänneellä jälkikristillisellä ajallamme. Ehkäpä näiden unohdettujen totuuksien uudelleenlöytyminen sekulaarin historioitsijan kuten Tom Hollandin ja homoseksuaalin agnostikon Douglas Murrayn taholta on merkkinnä jälkisekulaarin ajan sarastuksesta.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s