Trumpin ulkoministeri tapasi Pohjois-Korean diktaattorin viimeviikolla. Seuraako pian historiallinen sopimus Pohjois-Korean ydinaseiden riisunnasta?

Tänään Trump vahvisti Twitterissä, että hänen nykyinen ulkoministerinsä Mike Pompeo – aikaisempi CIA johtaja – tapasi Pohjois-Korean diktaattorin salaa jo viimeviikolla. Tapaamisen tarkoitus oli alustaa myöhempiä suoria neuvotteluita presidentti Trumpin ja Kim Jong-unin välillä, joiden pitäisi tällä näkymin toteutua kesäkuun alussa. Trumpin tänään lähettämän tviitin mukaan edessä saattaa olla pian historiallinen sopimus, joka johtaa Pohjois-Korean  ydinaseiden riisuntaan. Monet Trumpin tukijat, jotka muutama päivä sitten olivat raivossaan Syyrian pommituksista, naureskelivat ajatukselle siitä että sen tarkoitus oli lähettää viesti Pohjois-Korealle eikä niinkään Syyrialle tai Venäjälle. Tämä kuitenkin kertoo ihmisten heikosta geopolitiikan ymmärtämisestä. Pohjois-Korealla ja Syyrialla on ollut läheinen liittolaisuus jo 60 -luvulta lähtien. Pohjois-Korean joukot ovat taistelleet myös Syyrian sisällissodassa Bashar al-Assadin tukena. Lännen media vaahtoaa jatkuvasti Venäjän tuesta Assadin regiimille, mutta hallintoa tukee yhtälailla myös Iran, Kiina ja Pohjois-Korea. Minkälaisen viestin USA olisi lähettänyt Pohjois-Korealle jos se ei olisi vastannut välittömästi Douman kaupungin kemialliseen iskuun? Että USA on ulkopoliittisesti impotentti jolla ei ole rohkeutta ottaa riskialttiita toimia roistovaltioiden agression pysäyttämiseksi.

axis-of-evil
En ole Irakin sodan puolustaja, mutta tämä pilapiirros demonstroi hyvin miksi sotilaallinen päättäväisyys voi toimia pelotteena roistovaltioille lopettamaan heidän maailmanrauhaa uhkaava agressionsa.

Asian pointti ei ole siinä oliko kaasuiskun takana Assad vai kapinalliset? (vai oliko koko isku Britannian lavastama) USA ei voi odottaa kuukausia ennenkuin sen tiedustelu on perillä siitä kuka oli todella iskun takana. Trump, joka on sanonut kapinallisten olevan yhtä pahoja kuin Assad, oli luultavasti täysin tietoinen siitä että iskun on voinut suorittaa yhtä hyvin myös Assadin vastapuoli. Tällöin hän syyllistyi ehkä valehteluun tai ennenaikaiseen tuomioon, mutta samalla hän antoi selvän viestin USA:n vihollisille, että hän on valmis vastaamaan sotilaallisesti mihin tahansa agressioon tuli se sitten Syyrialta, Iranilta tai Pohjois-Korealta. On ehkä riskialtista ärsyttää Venäjää, mutta yhtä lailla on riskialtista uhkailla ”tulella ja raivolla” Pohjois-Korean arvaamatonta ”rakettimiestä”. Ulkopolitiikka vaatii usein riskien ottamista rauhan saavuttamiseksi. Hampaaton ”tyynnyttely” johtaa ajan kuluessa vain tilanteen pahentumiseen. Historia osoittaa, ettei tyynnyttelypolitiikka ole tuonut koskaan rauhaa maanpäälle (kuten alapuolinen video todistaa). Hitlerin tyynnyttely – mitä Iso-Britannian poliittinen eliitti tuki kuningasperheen johdolla – johti toiseen maailmansotaan. Bill Clintonin käynnistämä Pohjois-Korean tyynnyttely johti sen nykyiseen sapelikalisteluun ja ohjuskokeisiin. Barack Obaman käynnistämä Iranin tyynnyttely ei lopettanut sen agressiivista uhittelua tai terrorismin tukemista. 


Uz2xYMg
Trumpin tukijat puolustavat usein Syyrian diktaattori Bashar al-Assadia. Tämä johtuu siitä, että hänet nähdään sekulaarina johtajana, joka suojelee mm. alueen kristittyjä radikaaleilta islamisteilta mitä Assadin vastapuoli edustaa. Vaikka tämä on paljolti totta, monet unohtavat kuitenkin että Assad on Iranin liittolainen, joka tukee Amerikan ja Israelin vastaisia terrori-järjestöjä kuten Pohjois-Israelin rajalla toimivaa Hizbollahia. Iran edustaa islamin shiialaista haaraa vastakohtana sunnilaisiin terrorijärjestöihin mitä Saudi-Arabia on tukenut menneinä vuosina. Assadin hallinto ei ole myöskään mikään ihmisoikeuksien esitaistelija. YK:n raporttien mukaan Syyrian hallitus kiduttaa lapsia ”metallikaapeleilla, ruoskilla ja metallipampuilla; [antaa] sähköshokkeja sukuelimiin; sormien ja varpaiden kynsien repimistä: seksuaalista väkivaltaa, mukaanlukien raiskauksia tai sillä uhkaamista: pilailuteloituksia; sikarilla polttamista; unen riistämistä; eristyssellejä; ja lähisukulaisten kidutuksen näyttämistä.” Radhika Coomaraswamy, YK:n erityisedustaja lapsille ja aseellisille konflikteille, sanoo nähneensä harvoin ”sellaista brutaaliutta lapsia kohtaan”, kuin se mitä Syyrian hallitus on toteuttanut.  YK vahvistaa myös sisällissodan molempien osapuolten syyllistyneen julmuuksiin siviiliväestöä vastaan. Minua häiritsee tämä yksipuolisuus mihin Trumpin tukijat tai vastustajat syyllistyvät tässä keskustelussa Syyriasta. Donald Trump oli oikeassa, kun hän tuomitsi sodan molemmat osapuolet yhtä pahoiksi. Miksi sitten jotkut Trumpin tukijat esittävät Assadin olevan ”hyvisten” puolella?


Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s