Ylen dokumentti brittikuninkaallisten natsiyhteyksistä.

Yle julkaisi maanantaina 11. toukokuuta dokumentin brittikuninkaallisten natsiyhteyksistä. (katso täältä). Kerroin blogissani joitakin aikoja sitten, että nykyinen Walesin Prinssi tapasi ainakin kerran Edvardin, joka dokumentin mukaan halusi natsien pommittavan omaa maataan. Heidän tiedetään käyneen paljon kahdenkeskistä kirjeenvaihtoa. Historioitsija Andrew Lownie sanoo, ”Oletettavasti mukana oli kiusallista kirjeenvaihtoa. Emme tiedä johtuiko tämä Windsorin flirttailusta natsismin kanssa vai jostain muusta.” Ei ole täysin varmaa perustuiko Netflixin huippusuositun The Crown -sarjan kirjeet todellisiin kirjeisiin, mutta Daily Mailin otsikko marraskuulta 2017 puhuisi tämän puolesta, ”Windsorin Testamentti tullaan murtamaan sinetistään vihdoinkin… mutta vain jotta The Crown -sarjan kirjoittajat saisivat faktansa paikkansapitäviksi.” Windsorin testamentti sisälsi myös Edvardin ja Charlesin välisen arkaluontoisen kirjeenvaihdon. The Crown -sarjan mukaan Charles olisi kirjoittanut isosedälleen seuraavaa: 

”Rakas David-setä, haluan vielä kiittää sinua ja Wallisia siitä, että sain käydä kotonanne Bois de Boulognessa. On harvinaista, että kohtalo sallii entisen ja tulevan kuninkaan tapaamisen. Totta puhuen silmäni avautuivat joidenkin asioiden suhteen. Sen millaista on olla kuningas, millaista on rakkaus ja millaisia vaikeuksia ne kumpikin tuovat tullessaan. Tietänet, että muu perhe ei olisi halunnut minun käyvän luonasi. Pelkäävät kai, että näkisin sinussa itseäni. Tuntisin myötätuntoa. Tunnustan, että näen sinussa itseäni. Edistyksellisyytesi ja tyylitajusi. Persoonallisuutesi ja mielikuvituksesi. Millainen kuningas olisitkaan ollut hyväntahtoisemmassa maailmassa. Millainen kuningas meiltä evättiinkään. Minua surettaa kovasti nähdä sinut maanpaossa, kun sinä vain pidit kiinni periaatteestasi ja omistauduit täysin naisen rakkaudelle. Sinulta evättiin julmasti oikeus hallita sydämesi valitun rinnalla. Minä lupaan sinulle, ettei minulta evätä samaa kuin sinulta. Kruunu ei ole ikuisesti paikallaan vain yhdessä päässä. Se on liikkeessä. Elossa. Jumalainen. Ajan myötä muuttuvat kasvot. Jos on Luojan tahto, että minä painan kruunun päähäni, teen sen omilla ehdoillani. Ja toivon mukaan annan sinulle aihetta ylpeyteen.”

Lue lisää: Netflixin The Crown -sarja paljastaa Windsorin Herttuan natsiyhteydet ja Prinssi Charlesin suhteen Herttuaan.

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s