Uusi suomeksi ja englanniksi tekstitetty videoni: Humanity’s destiny in the stars – My tribute to Elon Musk

Teen 2-3 sivun johdannon videon julkaisun yhteyteen. Ensinnäkin, videon nimi ei ole viittaus astrologiaan, vaan erääseen hurjaan, mutta inspiroivaan tulevaisuuden näkymään, jonka puolesta ei puhu enää vain Kaliforniassa asuva eteläafrikkalaissyntyinen yrittäjä ja keksijä Elon Musk, vaan nyt myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trump. Tämä tulevaisuuden visio olisi mielenkiintoinen tutkimuksen ja pohdinnan aihe myös raamatullisen eskatologian kannalta ja saatankin kirjoittaa siitä joskus seuraavaan kirjaani. Elon Musk tunnetaan mm. yhtenä PayPalin perustajista, sähköautovalmistaja Teslan toimitusjohtajana ja hänen SpaceX-yhtiöstään, joka valmistaa uudelleenkäytettäviä kantorakettaja. Kantorakettaja valmistaa Muskin ohella eräs toinenkin miljardööri, verkkokauppa Amazonin perustaja Jeff Bezos. Mutta SpaceX teki toukokuussa historiaa tulemalla ensimmäiseksi yksityiseksi yritykseksi, jonka Falcon 9 -kantoraketti lähetti kaksi amerikkalaista astronauttia Maan kiertoradalle Kansainväliselle avaruusasema ISS:lle. USA:n astronauttien pääsy avaruuteen oli sitä ennen venäläisten kantorakettien armoilla, kun NASA:n liian kalliiksi tullut avaruussukkulaohjelma jouduttiin poistamaan käytöstä vuonna 2011. 

Yhteistyössä NASA:n kanssa Muskin SpaceX ei ole onnistunut palauttamaan ainoastaan USA:n riippumattomuutta avaruudessa, mutta lisäksi hänen uudelleenkäytettävät kantorakettinsa voivat mullistaa pian koko rakettibisneksen ja tehdä siitä taloudellisesti lähes yhtä kannattavaa ja yleistä kuin lentomatkailusta. Tämä on ollut Muskin visioiden nimenomainen päämäärä Marsin ja Kuun kolonisaation ohella. Muskia on kutsuttu usein ”tosielämän Tony Starkiksi”, viittauksena Marvellin supersankarisarjakuvista tunnettuun Rautamieheen, jolle Robert John Downey Jr. on antanut kasvot sarjakuvan Hollywood-sovituksissa. Muskin menestystarina on mielestäni todella inspiroiva ja siksi halusinkin tehdä siitä videon. Musk oli koulukiusattu poika, joka joutui kerran sairaalaan, kun ryhmä poikia tönäisi hänet koulun rappusista alas. Vanhempiensa eron jälkeen hän päätti jäädä asumaan yksinäisen isänsä luokse. Hän kuitenkin katui tätä päätöstään myöhemmin.

Musk piti isäänsä pahimpana mahdollisena ihmisenä, jonka kukaan voi kuvitella. Hän luonnehti häntä kerran näin: ”Isäni miettii harkiten pahuuden suunnitelmiaan. Hän suunnittelee pahaa. Sinulla ei ole aavistusta kuinka pahaa. Lähes kaikki mahdolliset rikokset mitä voit kuvitella, hän on tehnyt. Lähes kaikki pahat asiat mitä voit kuvitella, hän on tehnyt.” Muskin isällä oli tapana haukkua poikaansa kaiken aikaa idiootiksi ja sanoa, ettei hän tulisi saavuttamaan elämässään ikinä yhtään mitään, ja että tämä oli vain ”jäävuoren huippu” isän hyväksikäytöstä. Nyt Yhdysvaltain presidentti kutsuu häntä yhdeksi maan suurimmista neroista ja vertaa häntä hehkulampun keksijään Thomas Edisoniin. Kun Elon Musk perusti veljensä kanssa ensimmäisen yrityksen, heillä ei ollut varaa omaan asuntoon, vaan he vuokrasivat pienen viraston ja nukkuivat sen sohvalla. Yrityksen perustamisen alkuaikoina hän työskenteli tietokoneiden ja koodaamisen parissa lähes kaikki valveillaolotuntinsa.

Vuoden 2008 finanssikriisin aikaan Muskin liiketoiminnat ajautuivat lähes konkurssiin. Tuolloin hänellä ei ollut varaa omistaa edes asuntoa. Hän joutui lainamaan rahaa ystäviltään vuokran maksamiseksi. Näistä vaikeuksista huolimatta hän nousi yhdeksi Amerikan menestyneimmäksi liikemieheksi, jonka omaisuuden nettoarvo on nykyään 42 miljardia USA:n dollaria. Uuden lapsen juuri saanut Musk – jolle hän valitsi  tyttöystävänsä kanssa nimen X Æ A-12 – on todella poikkeuksellinen ja erikoislaatuinen miljardööri. Hän kertoi äskettäin, että hän aikoisi myydä lähes kaiken omaisuutensa, ja hankkia jostain vuokra-asunnon. Ei siksi etteikö hänellä olisi varaa omistaa useampaa luksusasuntoa, mutta hän sanoi pitävän sitä varallisuuden väärinkäyttönä, etenkin kun hän ei vietä juuri aikaa omistamissaan asunnoissa (kuten Jeesus sanoi, ”Jolla on kaksi ihokasta, antakoon toisen sille, joka on ilman”). Musk kertoi Joe Rogan podcastissa,

Onko siinä todella järkeä, että viettäisin kaiken aikani talon suunnittelussa ja rakentamisessa? Tulisin vain pakkomielteiseksi pienistä yksityiskohdista ja suunnittelusta. Vai pitäisikö minun käyttää aikani sen sijaan siihen miten pääsemme Marsiin? Minun tulisi tehdä todennäköisesti jälkimmäinen. Kumpi on tärkeämpää Mars vai talo? Valitsen Marsin.”

Muskin perustaman SpaceX:n menestystarina on erityisen innostava ja inspiroiva, kuten alapuolinen videoni osoittaa. Historiaa mullistavien teknologisten läpimurtojen onnistuminen voi olla todella vain muutamista sekunneista kiinni. Nyt moni kristitty saattaa ihmetellä, että miksi ylistän miestä, jonka jotkut uskovat edistävän Raamatun pedon merkin esiintuloa? Elon Musk on nimittäin perustanut Neuralink-nimisen yrityksen, joka kehittää aivosiruja – aivokuoreen asennettavaa implanttia, joka mahdollistaa ihmisaivojen kytkemisen suoraan tietokoneisiin. Tämän sirun uskotaan auttavan selättämään paitsi Parkinsonin taudin kaltaiset sairaudet, mutta myös parantamaan ihmisen aivokapasiteettia, pidentämään muistia ja tuovan biologisen älyn ja keinoälyn  – tai biologisen ja keinotodellisuuden – symbioottiseen rinnakkaiseloon. Mutta Ilmestyskirja ei puhu mitään sellaista, että pedon merkki istutettaisiin ihmisen aivoihin.

Ilm. 13:16:ssa on käytetty kreikankielistä epi -prepositiota, jonka merkitys viittaa kirjaimellisesti: otsan tai oikean käden päälle. Merkki, charagma, itsessään viittaa kreikan alkukielessä painokuvan tai polttomerkin kaltaiseen näkyvään merkkiin. Neuralink -aivosirujen kaltaisissa tieteistarulta kuulostavissa keksinnöissä voidaan toki nähdä ei vain lupaavia, vaan myös joitain todella pelottavia tulevaisuuden visioita. Voimme kuvitella maailman missä ihmisten aivot on kytketty Matrix-filmien kaltaiseen virtuaalitodellisuuteen, samalla kun tätä teknologiaa hallitseva eliitti ohjailee heidän mieliään tämän valheellisen keinotodellisuuden välityksellä. Tai sitten voimme kuvitella toisenlaisen dystopian missä vain miljardööri- ja miljonääriluokalla on varaa parannella henkisiä ja biologisia kykyjään keinoälyyn ja kyberneettisiin organismeihin kytkettyjen aivojensa välityksellä. Köyhyydessä elävät massat jäävät tästä keinotekoisesti kiihdytetystä ihmisen evoluutiosta valovuosia jälkeen, niin että ihmiskunta jakautuu lopulta yli-inhimillisillä kyvyillä varustettuihin superihmisiin ja siitä paitsi jääviin ali-ihmisiin, joista muodostuu lopulta jonkinlainen ihmisten ”alalaji”, joiden älylliset ja ruumiilliset kyvyt ovat yhtä kaukana tosistaan kuin apinan ja ihmisen.

En kuitenkaan usko, että tällaiset kauhuskenaariot tulisivat koskaan toteen ja jos näin sitten kävisikin, niin ei ole realistista odottaa sitä vielä seuraavan 20 vuoden sisällä. Olen kirjoittanut blogissani jo aiemmin, että Elon Musk kärsii eräänlaisesta ”robofobiasta” – lääketieteellisestikin tunnetusta mielenhäiriöstä. Tästä fobiasta kärsivät uskovat, että yleinen keinoäly (koneoppimisen pelätty kehitysvaihe, jolloin tietokoneiden uskotaan saavuttavan aikuisen ihmisen aivokapasiteettia vastaava tai sen ylittävä älykkyystaso) ja siihen kytketyt robotit tulevat ottamaan lopulta luojistaan ylivallan ja pyrkivän orjuuttamaan tai tuhoamaan koko ihmisrodun (James Cameronin Terminator -filmeistä jokaiselle tuttu tulevaisuuden visio). Muskin mukaan ainoa keino selättää tämä oletettu vihollinen ja uhkakuva olisi yhdistyä sen kanssa. Tästä syystä hän kehittää myös aivosiruja.

Jää nähtäväksi ovatko nämä aivosirut, tai muu vastaava biologisen ja keinoälyn yhdistävä teknologia, väistämätön osa ihmisrodun tulevaisuutta. Jää samoin nähtäväksi, että osoittautuuko se pitkällä juoksulla ihmisrodun siunaukseksi vai kiroukseksi. On mielestäni liian varhaista tehdä tästä vielä mitään ehdottomia johtopäätöksiä. Enkä usko, että aivosiruilla olisi lopulta mitään tekemistä Raamatun pedon merkin kanssa. Eikä tuossa merkissäkään ole kyse välttämättä siitä, että Jumala vihaisi siihen liittyvää teknologiaa itsessään, kuten kirjoitin tästäkin aiheesta jo täällä.

Elon Musk on muuten lähentynyt viimeaikoina USA:n konservatiiveja. Toisin kuin monet muut Piilaakson merkkihenkilöt, hän ei ole hyökännyt ainakaan avoimesti Trumpia tai hänen kannattajiaan vastaan (ehkä siksikin, että Muskin liiketoimet ovat riippuvaisia osittain USA:n hallituksen tuesta). Hän on asettunut usein Trumpin puolelle esim. valtamedian kritisoinnissa. Maaliskuussa 2018 hän kirjoitti Twitterissä: ”Joka kerta kun joku kritisoi mediaa, media kiljuu ’Olet aivan kuin Trump!’. Miksi luulette, että hän tuli valituksi ylipäätään? Koska kukaan ei enää usko teitä. Menetitte uskottavuutenne aikoja sitten.” Hän piikitteli äskettäin myös Trump-häiriintyneisyys-syndroomasta kärsivää uutiskanava CNN:ää ihmetellen kuinka se voi olla yhä olemassa.

17. toukokuuta hän kehotti Twitter-tilillään ihmisiä nielaisemaan ”punaisen pillerin”, johon Ivanka Trump vastasi, ”Otettu”. Tätä ilmaisua on käytetty viimevuosina etenkin oikeiston keskuudessa tai valtamedialle ja valtakulttuurille kriittisessä vaihtoehtomediassa. Viittaus tulee Matrix-elokuvista missä punainen pilleri vapautti ihmiset tietokonesimuloidusta valhetodellisuudesta. Analogian tarkoitus on tähdentää sitä kuinka valtamedia ja valtakulttuuri on tuudittanut useimmat ihmiset eräänlaiseen simuloituun valhetodellisuuteen ja ”punaisen pillerin” ottaminen merkitsee mielen vapautumista ja heräämistä siihen, ettei radikaalia kulttuurimarxistista agendaa ajava valtamedia tai valtiollinen koululaitos olekaan kertoneet heille totuutta maailmasta, vaan johtaneet heitä tarkoituksella harhaan. Monet aktivistijournalistit kirjoittivat kauhuissaan kuinka Muskin kryptinen viittaus merkitsi hänen flirttailuaan ”äärioikeiston” kanssa ja hänet mainittiin pian samassa yhteydessä mm. ”inceleiden” kanssa eli tahdonvastaisessa selibaatissa elävien naisvihaajien.

Huippusuositussa Joe Rogan podcastissa Elon Musk sanoi tuntevan sympatiaa globalisaation vastaista liikettä kohtaan. Kesäkuun 10. päivä hän tviittasi, ”(Aikaisemmalla) valtamedialla on systemaattinen negatiivisuus ja poliittinen puolueellisuus lähes kaikesta. Suurten uutislehtien lukeminen saa sinut surulliseksi ja vihaiseksi. Tästä syystä heidät on murskattu @jorrogan:in taholta. Vanhan median tykkäykset ja uudelleentviitit ovat äärimmäisen alhaisia.” Mainittakoon, että Joe Rogan pitää itseään vasemmistolaisena liberaalina, mutta hän on ollut kriittinen USA:n valtamediaa ja äärivasemmistoa kohtaan ja sanonut äänestävän ennemmin Trumpia kuin Joe Bideniä marraskuun presidentinvaaleissa. On muuten mielenkiintoista sekin, että Musk kertoi maaliskuussa 2018, että hänen omana innoittajanaan on ollut maailmankuulu musta räppäri Kanye West. Tuonna samana vuonna West järkytti liberaaleja fanejaan kertomalla, että hän rakastaa Donald Trumpia ja tukee tämän MAGA-liikettä. Vuotta myöhemmin West kertoi avoimesti hänen uskoontulostaan ja julisti ihmisille puhdasta evankeliumia gospel-painotteisella rap-albumillaan Jesus is King.

Toisaalta Musk on ylistänyt myös Gretaa ja ollut sähköautoillaan edistämässä maailmanlaajuista ilmastohuijausta. Toivon mukaan Musk on jonkinlaisen hengellisen heräämisen ja etsikkoajan kynnyksellä eikä olisi edistämässä lopulta Antikristuksen valheita ja petosta. Videossani esiintyy myös Mars-seuran perustaja Robert Zubrin ja kanadalainen psykologi Jordan Peterson. Kaksi arvostamaani innoittavaa ajattelijaa, jotka eivät ole kumpikaan varsinaisesti kristittyjä, mutta heillä on juutalaiskristillistä etiikkaa painottavat oikeat konservatiiviset arvot. Omassa kirjassani on lainattu hieman Zubrini kirjaa Merchants of Despair: Radical Environmentalists, Criminal Pseudo-Scientists, and the Fatal Cult of Antihumanism (2011).

Advertisement

5 vastausta artikkeliin “Uusi suomeksi ja englanniksi tekstitetty videoni: Humanity’s destiny in the stars – My tribute to Elon Musk

  1. Kiitos kommentista, Leo. Todella mielenkiintoinen näkymä minusta tämä Muskin unelma moniplanetaarisesta sivilisaatiosta. Uskon, että tuhatvuotisen rauhanvaltakunnan aikana ihmiskunta panee resurssinsa sotimisen ja vihonpidon sijasta juurikin aurinkokuntamme tutkimiseen, asuttamiseen ja menee ehkä jopa sitäkin kauemmaksi valonnopeudella kulkevien avaruusalusten myötä. Hurjalta kuulostava visio, mutta ihmiskunnan historia osoittaa, että kykenemme mahdottomilta kuulostaviin urotöihin, kuten Trump tuossa puheessaan alleviivasi.

   Tykkää

   1. Hieno video, Samuel! Sinulla totisesti lahja tuohon hommaan.
    Olen vain aikaisemminkin aprikoinut, että kuinkahan Jumalan mieleistä tuo ihmisen avaruusmatkailuu on…
    Siis väkisinkin tulee mieleen Babylonin porukan tornihanke ja kuinka siinä sitten lopulta kävi..

    Tykkää

 1. Kiitos kommentista Anu. Varmasti aihetta tuoltakin kannalta aion käsitellä jos kirjoitan siitä joskus laajemmin seuraavassa kirjassani. Näin alustavasti kuitenkin totean, että Babylon tornin hanke oli nimenomaan ihmiskunnan yritys yhdistyä ja saavuttaa herruus ilman Jumalaa ja Häntä vastaan. Luomiskertomuksen alku kuitenkin kertoo, että ihminen luotiin luomakunnan kruunuksi ja Jumalan kanssahallitsijaksi. Usein kristityt esim. painottavat vain sitä, että Saatana houkutteli ihmisen syntiin lupaamalla yhdenvertaisuutta Jumalan kanssa. Samalla unohdetaan se, että Jumala itse loi ihmisen omaksi kuvakseen ja siksi myös psalminkirjoittaja toteaa: ”Mikä on ihminen, että sinä häntä muistat, tai ihmislapsi, että pidät hänestä huolen? kuitenkin sinä teit hänestä lähes jumal’olennon, sinä seppelöitsit hänet kunnialla ja kirkkaudella.” (Ps. 8:5). Meidän tulee nähdä Raamatun ihmiselle antama ihmeellisen korkea arvo ja asema. Tämä on tärkeää myös niiden eskatologisten lupausten ymmärtämiseksi, jotka profeetat ennustivat tulevan toteen Kristuksen ja Hänen pyhiensä tuhatvuotisen rauhanhallinnon aikana. Tämä on myös täydellisessä kontrastissa siihen miten antikristillinen radikaali vihreä liike ja ideologia opettaa ihmisistä, sanoen että ihmisellä ei ole suurempaa arvoa maan ekosysteemissa kuin etanoilla. Äidilläni on tapana tappaa etanoita heittämällä ne elävältä kiehuvaan veteen (aika julmaa jos minulta kysytään), mutta jos ihmisen arvo ei ole sen suurempi kuin etanoilla, jokainen voi kuvitella mitkä ovat tällaisen opin seuraukset.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s