Presidentti Trump julisti hankkeen avaruuden militarisoimiseksi. Kuinka Raamatussa on ennustettu myös avaruussodankäynti ja pian lähestyvä Marsin valloitus?

Ajatus avaruussodankäynnistä ja auringonkuntamme muiden planeettojen valloituksesta on kuin jostain futuristisesta scifi-elokuvasta. Tämä kaikki häämöttää kuitenkin paljon lähempänä tulevaisuudessa kuin moni aavistaakaan. Emme puhu asioista, jotka toteutuisi satojen tai edes kymmenien vuosien päästä, vaan jotka tapahtuu todennäköisesti jo seuraavan kymmenen vuoden sisällä. Maailman voimakkaimman Falcon Heavy raketin tänä vuonna laukaissut Elon Musk on asettanut Marsin valloituksen päämääräksi vuoden 2024. Vaikka Musk tunnetaan ylioptimistisista aikatauluistan, hänen SpaceX yhtiönsä presidentti Gwynne Shotwell uskoo myös, että Marsin kolonisointi tapahtuisi jo seuraavan kymmenen vuoden sisällä. Shotwell sanoo, että samalla aikataululla otettaisiin käyttöön yhtiön BFR raketit, joilla voidaan kuljettaa sata matkustajaa alle tunnissa mihin tahansa maapalloa. Tämä avaruusmatkailu tulisi siten korvaamaan vähitellen kaiken kaupallisen lentoliikenteen. Falcon 9 ja Falcon Heavy raketit ovat jo demonstroineet rakettien ennennäkemätöntä uudelleenkäytettävyyttä voidessaan laskeutua samaan tapaan kuin ne nousee ylöskin. Musk suunnittelee käyttävän BFR raketteja myös Marsin ensimmäisen siirtokunnan perustamiseen. Muskin mukaan ihmiskunnan kohtalona olisi kehittyä monilla planeetoilla eläväksi lajiksi selviytyäkseen tulevasta apokalypsistä

spacexrocketreturn
Tänävuonna tehtiin rakettiteknologian historiaa, kun maailman voimakkain raketti, SpaceX yhtiön Falcon Heavyn sivuraketit laskeutuivta maahan samaan tapaan kuin ne nousi ylöskin. Tämä demonstroi sitä, että rakettaja voidaan käyttää tulevaisuudessa uudestaan edestakaisiin matkoihin. SpaceX aikoo käyttää näitäkin tehokkaampaa BFR rakettia sekä Marsin kolonisoimiseen, että mannertenväliseen rakettiliikenteeseen, jonka yhtiö uskoo toteutuvan jo seuraavan kymmenen vuoden sisällä.

Elämme historiallista murroskohtaa ihmiskunnan sivilisaation historiassa, kun teknologinen kehityksemme on saavuttanut jo sen pisteen, että voimme laskeutua pian taivaan tähtiin. Muinaisen maailman terminologiassa kaikkia yötaivaalla loistaneita taivaankappaleita – kuuta lukuunottamatta – nimitettiin tähdiksi. Raamatun kirjoittamisen aikaan Marsia ja Venusta ei kutsuttu planeetoiksi vaan tähdiksi. Jos muinaiset profeetat olisivat nähneet edeltä nykyisen ajan avaruusmatkailun ja Marsin valloituksen, he olisivat puhuneet tulevaisuuden ihmiskunnan kyvystä nousta taivaan tähtiin. Raamatussa on monia jakeita missä profeetat ennustivat juuri tällaista. Aikaisempina vuosisatoina nämä jakeet tulkittiin pelkiksi vertauskuviksi, mutta nykyisen teknologian valossa ne voivat toteutua täysin kirjaimellisesti. Ajattele esimerkiksi seuraavaa kohtaa:

Vaikka Baabel astuisi ylös taivaaseen, vaikka se korkeuteen linnansa vahvistaisi, sittenkin tulevat sille minulta hävittäjät, sanoo Herra. – Jeremia 51:53

Vaikka tämä profetia viittaa sen alkuperäisessä yhteydessään muinaisen ajan Babylonin valtakuntaan, Ilmestyskirja puhuu myös lopun ajan Babylonista, joka viittaa anglo-amerikkalaiseen maailmanvaltaan. USA on ollut avaruusmatkailun johtava tienraivaaja lähettäessään ensimmäisen ihmisen kuuhun vuonna 1969. Tämän jakeen mukaan tällä valtakunnalla olisi ”linnoja” taivaassa. Mitä nämä linnat ovat? Kansainvälisiä avaruusasemia kuten ISS vai kenties tukikohtia Kuussa tai Marsissa? Mitä tahansa ihmisen pysyvää asutusta avaruudessa tai avaruuden taivaankappaleissa voidaan kutsua ”avaruuden linnoiksi”. Linnoilla ja linnoituksilla on Raamatussa myös sotilaallinen merkitys. Tästä syystä on merkittävää, että USA:n presidentti Donald Trump julisti äsken aikomuksensa perustaa USA:n sotavoimien kuudennen haaran, ”avaruusvoimat” avaruuden militarisoimiseksi. Presidentti Ronald Reaganilla – johon Trumpia on usein verrattu – oli jokseenkin saman tapainen päämäärä, kun hän julkisti vuonna 1983 hänen ”tähtien sota” hankkeensa. The Guardian -lehti totesi:

Trump väitti, että suunnitelma tulee varmistamaan että Amerikka, joka aikoo palata kuuhun ja tehtäviin Marsin valloittamiseksi,  pysyisi Kiinan ja Venäjän edellä missä tahansa uudessa avaruuskilpailussa. Mutta on todennäköistä, että se nostaa pelkoja avaruuden militarisoinnista ja nosti joukon Twitter parodioita missä viitattiin Star Trek ja Star Wars elokuviin.Myös Raamattu puhuu monissa kohtaa avaruussodankäynnistä tai ”tähtien sodasta”. Tuom. 5:20 sanoo: ”Tähdet taivaalta kävivät sotaa, radoiltaan ne sotivat Siiseraa vastaan.” Ilmestyskirjan 12. luku puhuu taivaassa syttyvästä sodasta: ”Ja näkyi toinen merkki taivaassa, ja katso: suuri, tulipunainen lohikäärme, jolla oli seitsemän päätä ja kymmenen sarvea, ja sen päissä seitsemän kruunua; ja sen pyrstö pyyhkäisi pois kolmannen osan taivaan tähtiä ja heitti ne maan päälle… Ja syttyi sota taivaassa: Miikael ja hänen enkelinsä sotivat lohikäärmettä vastaan; ja lohikäärme ja hänen enkelinsä sotivat, mutta eivät voittaneet, eikä heillä enää ollut sijaa taivaassa.” Tämän lisäksi Israelin muinaiset profeetat puhuivat myös ”taivaan tähtien” kuten Marsin valloituksesta. Obadja 1:4 ennustaa: ”Vaikka tekisit pesäsi korkealle niinkuin kotka ja vaikka sen sija olisi tähtien välissä, minä syöksen sinut sieltä alas, sanoo Herra.” Tätä voidaan tietysti lähestyä pelkkänä runollisena kielikuvana, mutta Jesaja 14:13 ja Daniel 8:10 antaa hyvin selkeän profetian nykypäivän ihmisen yrityksistä nousta taivaan tähtiin:

  • ”Sinä sanoit sydämessäsi: ’Minä nousen taivaaseen, korkeammalle Jumalan tähtiä minä istuimeni korotan ja istun ilmestysvuorelle, pohjimmaiseen Pohjolaan.'” – Jes. 14:13
  • ”Ja yhdestä niistä puhkesi esiin sarvi, alussa vähäpätöinen. Se kasvoi suuresti etelään päin ja itään päin ja Ihanaan maahan päin. Ja se kasvoi taivaan sotajoukkoon asti ja pudotti maahan osan siitä sotajoukosta ja tähdistä ja tallasi niitä.” – Dan. 8:10

Ensimmäinen kohta on profetia ylpistyneestä Babylonin kuninkaasta, joka rinnastetaan tässä Luciferiin ja Antikristukseen (sana ”Lucifer” viittaa aamuntähteen tai planeetta Venukseen ja se on johdettu tämän kohdan edeltävän jakeen latinankielisestä raamatunkäännöksestä). Toinen kohta on taas profetia Antikristuksesta, jonka Lucifer riivaa seitsenvuotisen vihan ajan puolivälissä (Ilm. 12:9, 13:2). Monet raamattukommentaarit ovat yrittäneet vääntää tämän jälkimmisen merkityksen siten, että jakeessa mainittu ”taivaan sotajoukko” tarkoittaisi Israelia. Tätä ilmaisua (eng. the host of heaven) käytetään kuitenkin aina viittauksena taivaan tähtiin (ks. esim. 5. Moos. 4:19, Jer. 8:2, Jer. 33:22). Pulpit kommentaari selittää (vahvistukset minun):

Jae 10. – ”Se kasvoi suuresti etelään päin ja itään päin ja Ihanaan maahan päin. Ja se kasvoi taivaan sotajoukkoon asti ja pudotti maahan osan siitä sotajoukosta ja tähdistä ja tallasi niitä.” Septuagintan tulkinta on hyvin erilainen ensimmäisen lausekkeen jälkeen, ”Ja sen korotettiin taivaan tähtiin asti, ja se oli murskattu maahan tähtien taholta ja tallattu niiden kautta maahan.” Verbi תַּסֵּל (tappayl), joka on käännetty ”heitetty alas,” on luettu kuin se olisi  תֻּפַּל (tooppal). Niin myös viimeinen verbi on ilmeisesti luettu וַירְמְסוּהוּ (vayyir’msoohoo) וַתִּרְמְסֵם (vattir’msaym) sijaan, johtuen vastaavuudesta yod:in ja tan:in välillä vanhemmissa käsikirjoituksissa. Theodotion eroaa tuskin paljoa Masoreettisista, ”Ja se ylennettiin taivaan valtaan asti, ja se putosi maanpäälle taivaan valloista ja he tallasivat heidät alas.” Verbi, joka on käännettu ”putosi” on nähtävästi luettu ääntämyksellä joka eroaa molemmista Masoreettisista ja Septuagintasta. Theodotion merkitys on enemmän sopusoinnussa Septuagintan kanssa kuin Masoreettisten käsikirjoitusten kanssa. Peshitta ja Vulgate on yhtäpitävä Masoreettisten kanssa.

Kysymys siitä mikä luentatapa on parempi voi tuskin asettua ilman, että käsiteltäisiin tässä käytettyjen termien merkitystä. Ratkaiseva kohta on – Mikä on merkitys termille ”taivaan sotajoukko”? Yleinen tulkitsijoiden konsensus on, että tämä viittaa Israeliin.  Joidenkin mukaan taivas olisi Israel ja tähdet heidän johtajiaan (Glassins); tähdet ovat leeviläisiä (Grotius). Moses Stuart pitäisi sotajoukkoa pappeina ja tähtiä opettajina. Sarvi kasvaa ja kasvaa Danielin silmien edessä, kunnes se näyttää saavuttavan taivaan tähdet, se on taivaan sotajoukko. Mitä sitten on tarkoitettu tähdillä, meidän tulee katsoa muualle selitystä varten. Onko meillä mitään oikeutta katsoa ”taivaan sotajoukon” merkitsevän Jumalan kansaa? Fraasi ”taivaan sotajoukko” ilmenee muualla Kirjoituksissa lähes 20 kertaa eikä se tarkoita mitään muuta kuin tähtiä tai enkeleitä. Siten kaikki tulkitsijat, jotka väittävät tämän merkitsevän joko Jumlan kansaa tai leeviläisiä tulisi panna syrjään. Se voi kuitenkin tarkoittaa Jumalan kansaa epäsuorasti. Melko mutkikas johtopäätös on tuotu esiin – lupaus Abrahamille (Genesis 15:5), Iisakille (Genesis 26:4), että heidän siemenensä tulisi olla kuin taivaan tähdet, on otettu esiin yhteydessä ”sotajoukon” käyttöön koskien Israelia (4. Moos. 1:52, etc.) – ja nimi joka on annettu Jumalalle Israelin Jumalana, ”sotajoukon Jehovah.”

Tämä on hyvin näppärää, mutta sillä ei ole tukea Kirjoituksista tai apokalyptisista teksteistä. Eenokin kirjasta, mikä antaa varhaisimman kommentaarin Danielin kirjasta, löydämme tähtien olevan poikkeuksetta enkeleiden symboli. Kun menemme Ilmestyskirjaan, löydämme saman asian. Löydämme Danielin kirjan luvusta 10, että kaikki kansakunnat ovat katsottu olevan jonkin tietyn enkelin vallan alla. Meidän tulee soveltaa, niin paljon kuin voimme, tulkinnan sääntöjä jotka kirjailija itse toimittaa meille. Tämän oppaan avulla näemme seuraavaksi, että kun kansakunnat oli voitettu ja sorrettu, sen enkeli tai tähti oli katsottu heitettävän alas ja tallattu maahan.  Epifaneksen kohtelu Egyptissä ja Palestiinassa näyttää olevan viittauksen erityinen kohde. Jos otamme Septuagintan luennan, silloin jae viittaisi siihen nöyryytykseen, jonka Epifanes kohtasi ensin roomalaisten käsissä ja sitten juutalaisten, ja viimeiseksi elamiittien, joiden temppelin hän yritti ryöstää. 

Tarkasta analyysistään huolimatta yläpuolinen kommentaari ei ota huomioon, että Antiokhos Epifanes oli vasta esitäyttymys sille hahmolle, jonka Danielin 8 ja 11. luku ennustaa, ja että tämä profetia viittaa myös lopun ajan Antikristukseen, kuten Jeesus vahvisti Matt. 24:15:ssä. Antiokhos Epifanesin aikana Daniel 8:10 ei olisi voinut täyttyä vielä kirjaimellisesti. Mutta tänä päivänä maailman hallitsijoiden valta voi nousta kirjaimellisesti taivaan tähtiin asti. Käännös,  ”Ja se ylennettiin taivaan valtaan asti, ja se putosi maanpäälle taivaan valloista ja he tallasivat heidät alas”, antaa ymmärtää, että Antikristuksen valtakunta kasvaisi Marsiin asti, mutta Jeesus tuhoaa takaisintullessaan hänen valtakuntansa tukikohdat myös Marsissa. Septuagintan käännöksen mukaan taivaan tähdet eli enkelit (esim. Ilm. 1:20 ja 12:4 assosioi tähdet enkeleihin) syöksevät hänen valtansa alas taivaasta ja tallaavat sen maahan. Toiset käännökset ja Ilm. 12:4,9 antaa taas ymmärtää, että Antikristus itse tuo nämä tähdet alas ja tallaa ne maahan. Tällä on ymmärtääkseni kaksoismerkitys. Ensinnäkin, Antikristuksen nousu taivaan tähtien korkeudelle voidaan ymmärtää sekä hengellisesti että kirjaimellisesti. Hengellisesti se viittaa hänen pyrkimykseensä olla kaikessa Jumalan vertainen. Psalmi 115:15-16 sanoo:

Te olette Herran siunatut, hänen, joka on tehnyt taivaan ja maan. Taivas on Herran taivas, mutta maan hän on antanut ihmisten lapsille.

Luodessaan taivaan ja maan Jumala antoi ihmisille nimenomaisen vallan ja oikeutuksen hallita maata luomakunnan kruununa (1. Moos. 1:28). Oikeus hallita luomakuntaa ei ulottunut kuitenkaan tämän maailman ulkopuolelle sillä ”Taivas on Herran taivas, mutta maan hän on antanut ihmisten lapsille.” Avaruuden kolonisointi merkitsee siis raamatullisesti katsoen ihmiselle annetun valta-oikeuden ylittämistä ja astumista Jumalan valtakuntaan ilman Hänen lupaansa. Kyse on siis periaatteessa ihmiskunnan sodanjulistuksesta Jumalaa vastaan, koska astumme hänen valtakuntansa merkittyjen rajojen yli. Tähän asti kyse on ollut vain rauhanomaisista tutkimusmatkoista maan ulkopuolelle, mutta avaruuden militarisoinnissa ihminen lähettää jo sotakoneitaan Jumalan valtakunnan rajojen ylitse. Kyse on siis eräänlaisesta ilmatilaloukkauksesta. Tästäkö syystä Ilm. 12:7 sanoo: ”Ja syttyi sota taivaassa: Miikael ja hänen enkelinsä sotivat lohikäärmettä vastaan; ja lohikäärme ja hänen enkelinsä sotivat.”

Myös maa on tämän taivaallisen sodan taistelukenttä ja tästä syystä Saatanan yritys tuhota Israel maanpäällä on ratkaiseva osa tätä taivaallista taistelua. Daniel 12:1 kertoo: ”Siihen aikaan nousee Miikael, se suuri enkeliruhtinas, joka seisoo sinun kansasi lasten suojana. Ja se on oleva ahdistuksen aika, jonka kaltaista ei ole ollut siitä saakka, kuin kansoja on ollut, hamaan siihen aikaan asti. Mutta siihen aikaan pelastetaan sinun kansasi, kaikki, jotka kirjaan kirjoitetut ovat.” Harmageddonia, ihmiskunnan viimeistä sotaa, ei käydä ainoastaan maanpäällä, vaan myös taivaassa. Tämä sota huipentuu maailmojen sotaan, kun Kuningasten Kuningas ja Herrojen Herran palaa sotajoukkoineen taivaasta valkoisella ratsullaan taistelemaan Antikristusta ja hänen kanssaan kokoontuneita maan sotajoukkoja vastaan (Ilm. 17:14, 19:19). Maailmojen sota viittaa tietysti H. G. Wellsin vuonna 1898 julkaisemaan tieteisromaaniin, joka kertoo marsilaisten hyökkäyksestä Maahan. Siitä tehtiin radiokuunnelma vuonna 1938 ja Hollywood-elokuva vuosina 1953 ja 2005. Mielenkiintoisesti Mars-planeetan nimi viittaa muinaiseen roomalaiseen sodan jumalaan. Ehkä Marsin valloitus saa aikaan sodan taivaassa Harmageddonin alkusoittona.

Jeesus Kristus ja Hänen pyhät eivät ole itseasiassa tämän sodan hyökkäävä osapuoli. Peto ja hänen kymmenen kuningastaan julistaa sodan Jumalaa vastaan yrittäessään hävittää Hänen valitun kansansa maanpäältä ja tunkeutuessaan ”Herran taivaaseen” yrityksessä nousta ”korkeammalle Jumalan tähtiä”. Ja vaikka Jeesus olisikin tuon sodan hyökkäävä osapuoli, Hän tulee vapauttamaan maan Antikristuksen ja Saatanan hirmuvallasta ja tuomitsemaan heidät tuliseen järveen. Dan. 8:10:n rinnakkaisprofetia löytyy Ilmestyskirjan 12. luvusta:

Ja näkyi toinen merkki taivaassa, ja katso: suuri, tulipunainen lohikäärme, jolla oli seitsemän päätä ja kymmenen sarvea, ja sen päissä seitsemän kruunua; ja sen pyrstö pyyhkäisi pois kolmannen osan taivaan tähtiä ja heitti ne maan päälle… Ja syttyi sota taivaassa: Miikael ja hänen enkelinsä sotivat lohikäärmettä vastaan; ja lohikäärme ja hänen enkelinsä sotivat, mutta eivät voittaneet, eikä heillä enää ollut sijaa taivaassa. Ja suuri lohikäärme, se vanha käärme, jota perkeleeksi ja saatanaksi kutsutaan, koko maanpiirin villitsijä, heitettiin maan päälle, ja hänen enkelinsä heitettiin hänen kanssansa.

Daniel sanoi, että Antikristuksen valta kasvoi ”taivaan sotajoukkoon asti ja pudotti maahan osan siitä sotajoukosta ja tähdistä ja tallasi niitä.” Tähän taivaassa syttyvään sotaan liittyy siis Antikristuksen maanpäällisen vallan kirjaimellinen kasvu taivaan tähtiin asti. Tämän seurauksena osa taivaan tähdistä putoaa maahan. Tämäkin ilmaisu voidaan ymmärtää sekä hengellisesti että kirjaimellisesti. Hengellisesti se viittaa Luciferin ja hänen enkeleidensä syöksemiseen taivaasta maanpäälle mistä jae 12 sanoo: ”Sentähden riemuitkaa, taivaat, ja te, jotka niissä asutte! Voi maata ja merta, sillä perkele on astunut alas teidän luoksenne pitäen suurta vihaa, koska hän tietää, että hänellä on vähän aikaa!”. Kirjaimellisesti se viittaa taivaankappaleiden kuten asteroidien putoamiseen maanpäälle vihan ajan lopussa. Raamattu puhuu monin paikoin taivaan tähtien putoamisesta maanpäälle yhtenä Jeesuksen toista tulemusta edeltävistä tuomioista. Jeesus sanoi: ”Mutta kohta niiden päivien ahdistuksen jälkeen aurinko pimenee, eikä kuu anna valoansa, ja tähdet putoavat taivaalta, ja taivaitten voimat järkkyvät.” (Matt. 24:29) Johannes kuvaili Ilmestyskirjassa tätä näkyä näin:

Ja toinen enkeli puhalsi pasunaan; niin heitettiin mereen ikäänkuin suuri, tulena palava vuori; ja kolmas osa merta muuttui vereksi, ja kolmas osa luoduista, mitä meressä on ja joissa henki on, kuoli, ja kolmas osa laivoista hukkui. Ja kolmas enkeli puhalsi pasunaan; niin putosi taivaasta suuri tähti, palava kuin tulisoihtu, ja se putosi virtoihin, kolmanteen osaan niistä, ja vesilähteisiin. (Ilm. 8:8-10)

Asteroid-Impact-Changed-the-History-of-LifeTässä on kiistaton kuvaus asteroidin yhteentörmäyksestä maan kanssa. Katso mitä tahansa tieteellistä kuvausta asteroidin syöksymisestä maan ilmakehään, niin kyseessä on juuri tulisoihtuna palava iso kivi tai vuori. Johannes kutsuu sitä tähdeksi, koska muinaisina aikoina kaikkia taivaankappaleita kutsuttiin tähdiksi. Kun tähtitietelijät löysivät Marsin ja Jupiterin välissä olevan asteroidivyöhykkeen 1800 -luvun alussa, he alkoivat kutsua näitä ”kääpiöplaneettoja” nimellä asteroidi, joka muodostuu kreikan sanoista aster ”tähti” ja eidos ”muotoinen, kaltainen” eli tähdenkaltainen. Ilm. 6:13 puhuu monikossa tähtien putoamisesta maanpäälle. Tämä voi viitata pienempiin meteoriittisateisiin tai siihen, että ihminen onnistuu hajottamaan tämän asteroidin osiin, kuten Michael Bayn elokuvassa Armageddon (1998). Taivaittein voimat järkkyvät siis juuri sen tähden, että ihminen ylpeydessään pyrkii valloittamaan Herran taivaan ja nousemaan korkeammalle Jumalan tähtiä. Tästä syystä Jumala julistaa avoimen sodan maata vastaan ja valjastaa taivaittein voimat aseiksi kapinaan nousseen ihmiskunnan perikadoksi. Profeetta Jesaja vertasi Luciferin lankeemusta tähden putoamiseen maanpäälle:

Kuinka olet taivaalta pudonnut, sinä kointähti, aamuruskon poika! Kuinka olet maahan syösty, sinä kansojen kukistaja! Sinä sanoit sydämessäsi: ’Minä nousen taivaaseen, korkeammalle Jumalan tähtiä minä istuimeni korotan ja istun ilmestysvuorelle, pohjimmaiseen Pohjolaan. Minä nousen pilvien kukkuloille, teen itseni Korkeimman vertaiseksi.’ Mutta sinut heitettiin alas tuonelaan, pohjimmaiseen hautaan. Jotka sinut näkevät, ne katsovat pitkään, tarkastavat sinua: ’Onko tämä se mies, joka järisytti maan, järkytti valtakunnat, joka teki maanpiirin erämaaksi ja hävitti sen kaupungit, joka ei päästänyt vankejansa kotiin?’ – Jes. 14:12-17

Johtopäätös

Koko nykyisen avaruustutkimuksen taustalla on kaksi raamatullisesti harhaista alkuoletusta: (1) darvinistinen oppi siitä, että elämää olisi kehittynyt myös muille planeetoille ja että ihmisen olisi mahdollista saada yhteys maan ulkopuoliseen älylliseen elämään, kun hän ulottaa kätensä vain tarpeeksi kaus ulkoavaruuteen; (2) usko siihen, että meidän tulisi paeta koko maata kohtaava apokalypsiä rakentamalla elämää ylläpitäviä uudisasutuksia myös aurinkokunnan muille planeetoille. Nämä ovat niminomaiset syyt esimerkiksi Elon Muskin kunnianhimoisessa hankkeessa nostaa ihminen useilla planeetoilla eläväksi lajiksi. Jopa sekulaarilla maailmalla on kollektiivinen käsitys edessä häämättövästä Harmageddonista ja ihmiskunnan tuomionpäivästä vaikka he eivät uskoisikaan Raamatun profetioihin kirjaimellisesti. Raamattu kuitenkin sanoo, ettei ihminen pääsis Jumalan tuomioita pakoon edes ulkoavaruudessa: ”Vaikka Baabel astuisi ylös taivaaseen, vaikka se korkeuteen linnansa vahvistaisi, sittenkin tulevat sille minulta hävittäjät, sanoo Herra.” (Jer. 51:53)

Toisaalta avaruustutkimusta voidaan tarkastella myös positiivisemmasta näkökulmasta. Jumala on antanut ihmisille luontaisen tarpeen tutkia luomakuntaa ja valloittaa tutkimattomia alueita ihmisten asutettavaksi. Tämä sisältyi ihmisille annettuun tehtävään, kun Jumala loi taivaat ja maan:

Ja Jumala sanoi: ”Tehkäämme ihminen kuvaksemme, kaltaiseksemme; ja vallitkoot he meren kalat ja taivaan linnut ja karjaeläimet ja koko maan ja kaikki matelijat, jotka maassa matelevat”. Ja Jumala loi ihmisen omaksi kuvaksensa, Jumalan kuvaksi hän hänet loi; mieheksi ja naiseksi hän loi heidät. Ja Jumala siunasi heidät, ja Jumala sanoi heille: ”Olkaa hedelmälliset ja lisääntykää ja täyttäkää maa ja tehkää se itsellenne alamaiseksi; ja vallitkaa meren kalat ja taivaan linnut ja kaikki maan päällä liikkuvat eläimet”. 1. Moos. 1:26-28

Kaikille eläimille annettiin tehtäväksi lisääntyä ja täyttää maa, mutta vain ihmiselle annettiin tehtäväksi tehdä maa itsellemme alamaiseksi ja hallita luomakuntaa luomakunnan kruununa. Tämä tehtävä annettiin ihmisille, koska Jumala loi ihmisen omaksi kuvakseen. Tämä valtuutus on koko modernin sivilisaation perustana. Ilman tieteen ja teknologian kehitystä ihminen ei olisi voinut koskaan ottaa maata haltuunsa ja nousta luomakunnan herroiksi. Ihmisen erottaa eläimistä juuri meidän luontainen taipumuksemme tutkia Jumalan luomistöitä ja ottaa niistä oppia. Ihmisen tieteellinen ja teknologinen kehitys on tullut siihen pisteeseen, että voimme rakentaa nyt robotteja, jotka jäljittelevät biologista elämää. Tieteenhaara nimeltä biometiikka on usein synonyymi sanalle bioniikka ja se tarkoitta ”elämän jäljittelyä”. Avaruustutkimus sai alkunsa 1950 -luvulla myös siitä, että ihminen oli jo valloittanut maan ja tästä syystä aloimme tähyillä taivaalle, kun teknologinen kehityksemme mahdollista nousun myös maan ilmakehän yläpuolelle. Voiko sivilisaation tieteellistä kehitystä padota ilman, että muutettaisiin kokonaan meidän ihmisluontoamme?

Voidaan myös kysyä, että onko tämä edes Jumalan tahto. Eikö Jumala luonut meitä alkujaankin Hänen kuvikseen? Miksi Hän olisi siis sitä vastaan, että emme vain tutki luomakuntaa mutta myös jäljittelemme Jumalan luomistöiden ihmeitä Hänen kunniakseen. Kun ihminen näkee hyönteisen, hänellä on luontainen tarve ymmärtää sen biologista rakennetta ja lopulta myös jäljitellä sen toimintaa omien robottiemme valmistuksessa. Sivilisaation kehitys on tähdännyt aina sairauksien ja kärsimyksen ongelman päihittämiseen ja suuremman hyvinvoinnin lisäämiseen maanpäälle. En siis näe, että tieteellinen ja teknologinen kehityksemme olisi jotain syntiinlangenneen luontomme sivutuotetta; että pyrkimys Marsin valloittamiseen olisi vain osoitus ihmisen ylpeydestä ja suuruuden hulluuudesta. En usko, että ihmisen tieteellinen ja teknologinen kehitys tulisi taantumaan tai pysähtymään edes tuhatvuotisessa valtakunnassa. Monet raamatunkohdat osoittavat päinvastaista. Käsittelin tätä äsken artikkelissa Daily Mail: “Ihmisen elinajanodote saavuttaa 125 vuotta vuoteen 2070 mennessä, tiedemiehet ennustavat kun elinaika jatkaa kasvuaan ympäri maailman.” Mikä rooli tieteen ja teknologian kehityksellä on tuhatvuotisessa valtakunnassa?

Taivaankappaleiden valloitus ei ole välttämättä itsessään väärin, mutta kun ihminen pyrkii hallitsemaan taivaita ilman, että tunnustaisi Häntä, joka on luonut taivaan ja maan ja jolle on annettu kaikki valta taivaassa ja maanpäällä (Matt. 28:18), niin tällöin ihminen ylittää sen rajan minkä Hän antoi kuoleville. Tuhatvuotinen valtakunta on kuitenkin eri armotalouskausi (dispensation) missä on eri säännöt ja ehdot kuin nykyisellä aikakaudella. Jumalan säännöt ovat muuttuneet eri armotalouskaudesta toiseen kautta ihmiskunnan historian. Esimerkiksi ennen vedenpaisumusta ihmisillä ei ollut lupaa syödä muuta kuin vihanneksia (1. Moos. 1:29), mutta vedenpaisumuksen jälkeen Jumala sanoi: ”Kaikki, mikä liikkuu ja elää, olkoon teille ravinnoksi; niinkuin minä olen antanut teille viheriäiset kasvit, niin minä annan teille myös tämän kaiken.” (1. Moos. 9:3) Tässä kohtaa Jumala ei antanut vielä tarkkoja dieettisääntöjä, jotka olisi kieltänyt sianlihan ynnä muiden ”saastaisten” eläinten syönnin. Nämä säännöt asetettiin vasta Mooseksen lakiliitossa ja ne oli tarkotettu nimenomaan Israelin kansalle. Uudessa liitossa palattiin taas uudestaan vedenpaisumuksen jälkeisiin sääntöihin syömisen ja juomisen osalta. Paavali sanoi 1. Kor. 10:25-32:ssa:

Syökää kaikkea, mitä lihakaupassa myydään, kyselemättä mitään omantunnon tähden, sillä: ”Herran on maa ja kaikki, mitä siinä on”. Jos joku, joka ei usko, kutsuu teitä ja te tahdotte mennä hänen luokseen, niin syökää kaikkea, mitä eteenne pannaan, kyselemättä mitään omantunnon tähden. Mutta jos joku sanoo teille: ”Tämä on epäjumalille uhrattua”, niin jättäkää se syömättä hänen tähtensä, joka sen ilmaisi, ja omantunnon tähden; en tarkoita sinun omaatuntoasi, vaan tuon toisen; sillä miksi minun vapauteni joutuisi toisen omantunnon tuomittavaksi? Jos minä sen kiittäen nautin, miksi minua herjataan siitä, mistä kiitän? Söittepä siis tai joitte tai teittepä mitä hyvänsä, tehkää kaikki Jumalan kunniaksi. Älkää olko pahennukseksi juutalaisille, älkää kreikkalaisille älkääkä Jumalan seurakunnalle.

Jotkut heprealaisten juurten liikkeet yrittävät vääntää nämä jakeet kieroon ja opettavat, että Mooseksen lakiliittoon kytkeytyneet dieettisäädökset olisi voimassa myös uuden liiton aikana. Tällaiset liikkeet pyrkivät usein hämärtämään koko vanhan ja uuden liiton välisen eron ja opettavat käytännössä kristinuskoon kaapuun puettua judaismia. Mutta Paavali opetti meitä kunnioittamaan myös niitä, joille joidenkin lihojen syöminen loukkaa heidän omaatuntoaan – ei siksi, että se loukkaisi meidän omaatuntoamme vaan siksi että se loukkaa heidän omaatuntoaan. Mutta jos Jumalan säännöt eivät ole muuttumattomat vaan vaihtelevat eri armotalouskaudesta toiseen, niin myös tuhatvuotisessa valtakunnassa on luultavasti eri säännöt kuin nykyisellä seurakunnan ajalla. Näin ollen myöskään luomisessa annettuja tehtäviä ei voi pitää ainoana perusteena sille, että ihmiskunnan valta olisi tarkoitettu ainoastaan tämän planeetan sisälle. Tämä tehtävä on jo täytetty sillä ihminen on jo lisääntynyt, täyttänyt maan ja alistanut sen valtaansa. Koska luomisessa annettu tehtävä on täytetty, tuhatvuotisessa valtakunnassa tarvitaan uudet säännöt ihmisen roolista Jumalan luomkunnassa.

Elon Musk voi siis olla hyvin oikeassa siinä, että Jumala loi ihmisen sitä varten, että hän asuttaisi lopulta myös Marsin ja sen jälkeen myös muut aurinkokunnan taivaankappaleet. Ihmisen tieteellinen edistys mahdollistaa lopulta tämänkin vaikka näiden planeettojen elinolosuhteet eivät olisi elämälle kelvollista. Marsin valloitus olisi myös rajamerkkinä uuden aikakauden alkamiselle samoin kuin Amerikan löytyminen vuonna 1492 oli historiallinen rajamerkki nykyisen aikakauden alulle. Tähän kaikkeen liittyn on muuten huomionarvoista, että Prinssi Charles vihittiin Walesin Prinssiksi heinäkuussa 1969 – samassa kuussa kun ihminen astui ensimmäisen kerran kuuhun. Hän on nimittäin tuo Antikristus-sarvi, joka ”korotettiin taivaan tähtiin asti”. Ensikesänä tästä tulee täyteen 50 vuotta, mikä on profeetallisesti merkittävä luku, koska se liittyy 3. Moos. 25:ssä mainittuun Israelin riemuvuosisykliin.

Nykyisellä aikakaudella kaikki profeetallisesti merkittävät tapahtumat ovat seuranneet toisiaan aina 50 vuoden välein. Vuonna 1917 Iso-Britannia valloitti Jerusalemin ja julkaisi Balfourin julistuksen missä juutalaisille annettiin lupa palata isiensä maahan juutalaisten kansalliskodin perustamiseksi. Tästä 50 vuotta myöhemmin Israel miehitti Itä-Jerusalemin Vanhan Kaupungin ja sen Temppelivuoren kuuden päivä sodassa kesällä 1967. Taas 50 vuotta myöhemmin USA:n 45. presidentti Donald J. Trump tunnusti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi. YK äänesti juutalaisvaltion perustamisen puolesta vuonna 1947, mikä oli 50 vuotta myöhemmin sionistisen liikkeen perustamisesta vuonna 1897. Tästä syystä ensivuosi on profeetallisesti katsoen mielenkiintoista aikaa. Tämä vuosi saattaa korreloida sen kanssa, jolloin pienen sarven valta alkaa kasvaa ”suuresti etelään päin ja itään päin ja Ihanaan maahan päin” (Dan. 8:9). Sarven vallan kasvu taivaan tähtiin asti alkaa myös toteutua, kun Elon Musk toivoo käynnistävän ensivuoden aikana suunnitelman Marsin asuttamiseksi vuoteen 2024 mennessä. Muskin tarkoitus olisi lähettää Marsin matkalle suunniteltu BFR raketti lyhyelle matkalle vuoden 2019 alkupuoliskolla. Alla video SpaceX:n suunnittelemasta miehitetystä lennosta Marsiin, joka kestäisi vähimmillään kolme kuukautta ja enemmillään kuusi tai kahdeksan kuukautta. 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s