Daily Mail: ”Ihmisen elinajanodote saavuttaa 125 vuotta vuoteen 2070 mennessä, tiedemiehet ennustavat kun elinaika jatkaa kasvuaan ympäri maailman.” Mikä rooli tieteen ja teknologian kehityksellä on tuhatvuotisessa valtakunnassa?

Synnyin vuonna 1988. Jos yläpuolinen arvio pitää paikkansa ja pidän itseni hyvässä kunnossa, minun tulisi elää parhaimmillaan vuoteen 2113 asti. Elintapani on tosin niin epäterveellisiä, että todennäköisemmin kuolen jo viisikymppisenä. Jos tämän päivän vanhusten on vaikea pysyä nykyisen kehityksen tahdissa ja oppia internetin käyttöä, voin kuvitella että minulla olisi yhtä tukalaa 2100 -luvulla, jos pitäisi ymmärtää sen ajan nuorison musiikkimakua ja oppia käyttämään Windowsin versiota 110.1. Maanteillä liikkuisi vain itseohjautuvia robottiautoja ja ihmiset seurustelisivat ihmistä muistuttavien androidien kanssa mistä näyttelijä Will Smithin humoristinen tempaus antoi jo esimakua. Tulevaisuutemme näyttää joko ahdistavalta dystopialta tai kiehtovalta utopialta. Riippuu mistä näkökulmasta sitä katsomme. Kristityt eskatologit painottavat usein sitä miten tieteen nykyinen kehitys johtaa maailmaa kohti Ilmestyskirjan 13. luvussa ennustettua ”Iso Veli valvoo” yhteiskuntaa missä ”kukaan muu voisi ostaa eikä myydä kuin se, jossa on merkki: pedon nimi tai sen nimen luku”; ja missäpedon kuvalle annettiin henki, että pedon kuva puhuisikin ja saisi aikaan, että ketkä vain eivät kumartaneet pedon kuvaa, ne tapettaisiin.” Tämä on aivan totta ja olen käsitellyt tätä aihetta jo monissa artikkeleissa. Mutta minua kiinnostaa tähyillä kauemmaksi. 

Sophia 1
Yli 70 kasvonilmeesen ja älykkääseen keskusteluun kykenevä Sophia-robotti on ihmiskunnan teknologisten luomusten viimeisimpiä mestariteoksia. Sophia sai viimevuonna Saudi-Arabian kansalaisuuden.

Raamattu ei opeta maailmanloppua tai edes suurta taantumista missä ihminen palaa  asumaan luoliin ja opettelee rakettien rakentamisen sijasta uudestaan tulen teon ja eläimennahan metsästyksen taidon. Monissa Hollywood-filmeissä Harmageddonin jälkeinen maailma kuvataan hyvin synkkänä ja harmaana paikkana missä ihmiset etsivät ruokaa kaupunkien raunioiden keskeltä ja missä globaali ydinsota on tehnyt planeetasta asuinkelvottoman. Viidakon laki – tapa tai tule tapetuksi – palaa maailmaan, kun darvinistinen taistelu eloonjäämisestä hallitsee taas ihmisten sosiaalisia suhteita. Tällainen kuvaus on saanut elokuvissa nimen ”post-apokalyptinen” eli ”Ilmestyskirjan jälkeinen”. Tämä kuvaus on kuitenkin hyvin epäraamatullinen. Ilmestyskirjan mukaan suurta ahdistuksen aikaa ja Harmageddonia ei seuraa tuhatvuotinen kurjuus vaan  kukoistava Paratiisi ja globaali rauhanvaltakunta, jota Jeesus Kristus ja Hänen pyhät hallitsevat tuhat vuotta (Jes. 2:3-4, 11:6, 35:1, Ilm. 20:3-4). Raamattu ennustaa nykyisen maailmanajan päättyvän suureen vihan ja ahdistuksen aikaan, ”jonka kaltaista ei ole ollut siitä saakka, kuin kansoja on ollut, hamaan siihen aikaan asti” (Dan. 12:1), mutta tämän ahdistuksen jälkeen Saatana suljetaan tuhatvuotiseen vankeuteensa missä hän ei pääse villitsemään kansoja ennen kuin ne tuhatvuotta ovat kuluneet loppuun.

Tärkein syy tähän hyvinvointiin on tietysti hengellinen. Kun Saatana on sidottu tuhatvuotiseen vankeuteensa, synnillä ja kuolemalla ei ole enää samaa valtaa ihmiskuntaan kuin sillä on tässä maailmanajassa. Paavali opetti Jeesuksen voittaneen kuolemallaan ja ylösnousemuksellaan kuoleman ja synnin vallan ja sanoi kuolleiden ylösnousemuksesta: ”Sillä tämän katoavaisen pitää pukeutuman katoamattomuuteen, ja tämän kuolevaisen pitää pukeutuman kuolemattomuuteen. Mutta kun tämä katoavainen pukeutuu katoamattomuuteen ja tämä kuolevainen pukeutuu kuolemattomuuteen, silloin toteutuu se sana, joka on kirjoitettu: ’Kuolema on nielty ja voitto saatu. Kuolema, missä on sinun voittosi? Kuolema, missä on sinun otasi?’ Mutta kuoleman ota on synti, ja synnin voima on laki. Mutta kiitos olkoon Jumalan, joka antaa meille voiton meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen kautta!”. (1. Kor. 15:53-57) Tästä huolimatta kuolemaa ja syntiä ei kukisteta lopullisesti vielä tuhatvuotisessa valtakunnassakaan. Jesaja 65:17-20 ennustaa:

Sillä katso, minä luon uudet taivaat ja uuden maan. Entisiä ei enää muisteta, eivätkä ne enää ajatukseen astu; vaan te saatte iloita ja riemuita iankaikkisesti siitä, mitä minä luon. Sillä katso, iloksi luon minä Jerusalemin, riemuksi sen kansan. Minä iloitsen Jerusalemista ja riemuitsen kansastani; eikä siellä enää kuulla itkun ääntä eikä valituksen ääntä. Ei siellä ole enää lasta, joka eläisi vain muutaman päivän, ei vanhusta, joka ei täyttäisi päiviensä määrää; sillä nuorin kuolee satavuotiaana, ja vasta satavuotiaana synnintekijä joutuu kiroukseen.

Ihmiset tekevät siis edelleen syntiä ja synnin palkkana on kuolema (1. Moos. 2:17, Room. 6:23). Mutta synnintekijä ei joudu kirjoukseen ennenkuin vasta satavuotiaana ja tästä syystä hän ei myöskään kuole tätä nuorempana. Ensimmäisen Mooseksen kirjan mukaan ihmiset elivät ennen vedenpaisumusta usein satoja vuosia. Nooan isoisä Metusalah eli 969 vuotta eli lähes vuosituhannen (1. Moos. 5:27). Tuon aikakauden lopulla, kun synti ja väkivalta alkoi lisääntyä maanpäällä, Jumala sanoi: ”Minun Henkeni ei ole vallitseva ihmisessä iankaikkisesti, koska hän on liha. Niin olkoon hänen aikansa sata kaksikymmentä vuotta.” (1. Moos. 6:3) Mielenkiintoisesti maailman vanhin tunnettu nainen, ranskalainen Jeanne Calment, kuoli vuonna 1997 122 -vuoden iässä. Lännen korkeassa elintasossa nykyihmisen keskimääräinen elinikä on kuitenkin 70 – 80 vuotta. Tämäkin vahvistaa Raamatun ilmoituksen, sillä Psalmi 90:10 sanoo: ”Meidän elinpäivämme ovat seitsemänkymmentä vuotta taikka enintään kahdeksankymmentä vuotta; ja parhaimmillaankin ne ovat vaiva ja turhuus, sillä ne kiitävät ohitse, niinkuin me lentäisimme pois.”

Tätä voidaan pitää myös mittana viimaisen sukupolven pituudelle ja näin ollen se kertoo sen koska tuhatvuotisen valtakunnan tulisi viimeistään alkaa. Jeesus ennusti Matt. 24:32-34:ssä ”Mutta oppikaa viikunapuusta vertaus: kun sen oksa jo on tuore ja lehdet puhkeavat, niin te tiedätte, että kesä on lähellä. Samoin te myös, kun näette tämän kaiken, tietäkää, että se on lähellä, oven edessä. Totisesti minä sanon teille: tämä sukupolvi ei katoa, ennenkuin kaikki nämä tapahtuvat.” Viikunapuu on ymmärretty usein vertauskuvaksi Israelille (Hoos. 9:10), joten viikunapuun lehtien puhkeamisella Jeesus viittasi Israelin valtion jälleensyntyyn keväällä 1948. Tästä laskien 70 – 80 vuoden takaraja täyttyy vuosina 2018 – 2028. Viimeinen kymmenen vuoden takaraja Jeesuksen paluuseen alkaa siis toukokuussa, kun Israel juhlii sen 70 -vuotista olemassaoloaan. Ei ole kuitenkaan täysin poissuljettu sekään mahdollisuus, että 70 – 80 vuoden takaraja tulisi laskea vuodesta 1967 lähtien jolloin Israel sai haltuunsa Itä-Jerusalemin ja sen Vanhan Kaupungin kuuden päivän sodassa. Jeesus ennusti myös tämän Luuk. 21:24:ssä: ”ja he kaatuvat miekan terään, heidät viedään vangeiksi kaikkien kansojen sekaan, ja Jerusalem on oleva pakanain tallattavana, kunnes pakanain ajat täyttyvät.” Jakeen alku viittaa Jerusalemin roomalaisvalloitukseen vuonna 70 jKr. ja sen loppu kuuden päivän sodan tapahtumiin, kun Jerusalem palasi taas Valitun kansan haltuun.

Tämä olisi siten konteksi sille mitä Jeesus sanoo muutamaa jaetta myöhemmin: ”Katsokaa viikunapuuta ja kaikkia puita. Kun ne jo puhkeavat lehteen, niin siitä te näette ja itsestänne ymmärrätte, että kesä jo on lähellä.” Tällainen tulkinta venyttäisi Jeesuksen paluun takarajan vuosiin 2037 – 2047. Futuristit ennakoivat hurjia tulevaisuuden näkymiä juuri tälle aikakaudelle. Esimerkiksi brittiläinen Mirror -lehti kertoi tammikuussa 2016: ”Robotit tulevat julistamaan sodan ihmisiä vastaan 25 vuoden sisällä, väittää tekoälyn asinatuntija. Terminator-tyylinen sota ihmisen ja koneiden välillä voi puhjeta vuoteen 2040 mennessä – ja se on kaukana selvästä voittaako ihmiset.” Toisessa jutussa on ennustettu taasen seuraavaa: ”Tekoäly jumala tulee ilmestymään vuoteen  2042 mennessä ja kirjoittamaan oman raamattunsa. Tuletko palvomaan sitä?” Googlen tekoälyguru ennustaa, että ihmiset ja koneet sulautuvat yhteen 20 vuoden sisällä.”

Kun se tulee koneiden ja tekoälyn nousuun, monet jäljet näyttäisivät viittaavan juuri 30 tai 40 -luvulle. Pedon merkissähän on kyse tietokoneiden ja ihmisen yhteensulautumisesta eli kyborgien noususta. Tässä suhteessa 2020 -luku voi näyttää monille liian varhaiselta sellaisen teknodystopian toteutumiseen minkä Ilmestyskirjan 13. luku meille maalaa. Toisaalta jos olen oikeassa sen suhteen, että Prinssi Charles on Ilmestyskirjan Peto, hän olisi 2030 -luvulla jo yli 80 -vuotias. Mutta vain aika näyttää. Tämän robottien, tekoälyn ja kyborgien esiinmarssiin tähtäävän antikristillisen hankkeen takana on liike nimeltä transhumanismi, joka pyrkii koko ihmisyyden uudelleenmäärittämiseen ja jumalan kaltaisen superihmisrodun synnyttämiseen maanpäälle – 21. vuosisadan vastineeseen natsien herrarotu ideoille. Transhumanistisen liikkeen juuret palaa itseasiassa 1900 -luvun eugeniikkaan, minkä ”tieteelliset” opit joutui huonoon valoon kun natsien keskitysleirien kauheudet paljastuivat koko maailmalle. Liikkeellä on läheiset kytkökset myös Englannin kuningasperheeseen, kuten osoitin jo kirjassani. Prinssi Charles tukee kirjassaan Harmony tieteenlajia nimeltä biomimetiikka, mikä on vain synonyymi bioniikalle ja jonka Wikipedia määrittelee seuraavasti:

Toinen, paljon viimeaikaisempi merkitys sanalle bioniikka viittaa organismin yhteenliittämiseen koneeseen. Tämä lähestyminen johtaa hybridi systeemiin, mikä yhdistää biologiset ja konetekniikan osat, mihin voidaan viitata myös kyberneettisenä organismina (kyborgina). Tämän käytännön toteutus oli demonstroitu Kevin Warwickin implantti kokeiluissa, jotka saivat aikaan ultraäänisyötteen hänen oman hermostonsa kautta.

Transhumanistisen liikkeen toisesta ääripäästä löytyy kuitenkin äärimmäinen luontoromantiikka mitä Prinssi Charles tukee – ironista sinänsä – samanaikaisesti. Tällainen teollisen yhteiskunnan ja teknologian vastainen ”luonnollisen elämän” romantisointi on yhdistänyt kautta historian monia radikaaleja kehityksen vastustajia luddiiteista Greenpeaceen ja Ted Kaczynskiin, aka. Unabomberiin, jonka kirjepommit tappoi kolme ja haavoitti 23 ihmistä vuosina 1978 – 1995. Tällainen luontoromantiikka perustuu väärään ideaan siitä, että maailman ja ihmiskunnan palauttaminen sen luonnolliseen ja alkukantaiseen tilaan olisi jotenkin toivottavaa ja ihanteellista. Kehittynyt sivilisaatio nähdään vain negatiivisena, koska ihmistä pidetään viimekädessä maan syöpänä, joka tuhoaa toisten lajien asuinseudut ja saastuttaa maan teollisella toiminnallaan. Koska ihmistä ei pidetä Raamatun luomiskertomuksen mukaisesti luomakunnan kruununa, ihmisellä ei katsota olevan oikeutta harjoittaa hallintavaltaa maasta. Etenkin teollinen vallankumous nosti ihmisen luonnon yläpuolelle. Lääketieteen kehittyessä löysimme parannuskeinon moniin sairauksiin, jotka aikaisempina vuosisatoina oli tappanut lukemattomia ihmisiä. Tämä ei olisi ollut mahdollista ilman eläinkokeita, joita jotkin eläinaktivistit vastustavat vaikka sillä pelastettaisiin miljoonia ihmisiä.

Raamatun mukaan ihmisillä on täysi oikeus ”leikkiä Jumalaa” jos sillä tarkoitetaan ihmisille annettua valtuutusta täyttää maa ja tehdä se itsellemme alamaiseksi (1. Moos. 1:28). Prinssi Charles ja Greenpeace esimerkiksi vastustaa kehittyneen geenitekniikan mahdollistamaa geenien siirtoa organismista toiseen eli GMO -teknologiaa kasvien perimän ja tuottavuuden parantamiseksi. Puunhalaajille tällainen on tietenkin pahaa, koska heille luonto sen alkukantaisessa tilassaan on jo täydellinen. Viljelystekniikoiden kehittyminen on parantanut kautta historian satojen tuottoa ja laatua ja geenien manipulointi on vain kasvinjalostuksen 21. vuosisadan versio. Kasvinjalostus eli maan viljeleminen ja varjeleminen annettiin ihmisen tehtäväksi jo Paratiisissa. Sillä tietenkään ei ole mitään merkitystä, että kultainen GMO riisi pelastaa vuosittain kaksi miljoonaa kehitysmaan lasta, jotka muuten kuolisivat tavanomaisen riisin a-vitamiinipuutten aiheuttaman sokeutumisen johdosta.  Prinssi Charles sanoo kannattavansa ”valtavirran siirtymistä paljon kestävimpiin viljelyskäytäntöihin perustuen tietenkin luonnonmukaisiin periaatteisiin.” Tosiasiassa tällainen siirtymä olisi hyvin tuhoisaa ei vain luonnolle – ks. PragerU: Onko luomu hintansa väärti? – vaan myös miljoonille ihmisille. Christie Wilcox kirjoittaa artikkelissaan Mythbusting 101: Organic Farming > Conventional Agriculture:

Juuri nyt noin 800 miljoonaa ihmistä kärsii nälästä ja aliravitsemuksesta, ja noin 16 miljoonaa noista tulee kuolemaan siitä. Jos siirtyisimme kokonaan luonnonmukaiseen maanviljelyyn, kärsivien ihmisten määrä hyppäisi 1,3 miljardilla olettaen että käyttäisimme saman verran maata kuin tällä hetkellä. Valitettavasti, paljon todennäköisemmin muutos luonnonmukaiseen maanviljelyyn tulee aikaansaamaan uusien maatilojen luomisen tällä hetkellä koskemattomien asuinseutujen tuhoamisella ja luonnonvaraisen elinympäristön kyntämisellä, mikä on vielä jäljellä monille uhanalaisille lajeille.

Ennustaako Raamattu maailman palaavan luonnonmukaiseen maanviljelyyn tuhatvuotisen valtakunnan aikana? Jokainen voi päätellä tätä itse seuraavien raamatunkohtien valossa:

Älä pelkää, maa. Iloitse ja riemuitse, sillä Herra on tehnyt suuria. Älkää peljätkö, metsän eläimet, sillä erämaan laitumet viheriöivät, sillä puu kantaa hedelmänsä, viikunapuu ja viiniköynnös antavat voimansa. Ja te, Siionin lapset, iloitkaa ja riemuitkaa Herrassa, teidän Jumalassanne, sillä hän antaa teille syyssateen, vanhurskauden mukaan, vuodattaa teille sateen, syyssateen ja kevätsateen, niinkuin entisaikaan. Ja puimatantereet tulevat jyviä täyteen, ja kuurna-altaat pursuvat viiniä ja öljyä. Ja minä korvaan teille ne vuodentulot, jotka heinäsirkka, syöjäsirkka, tuhosirkka ja kalvajasirkka söivät, minun suuri sotajoukkoni, jonka minä lähetin teitä vastaan. Ja te syötte kyllälti ja tulette ravituiksi ja kiitätte Herran, teidän Jumalanne, nimeä, hänen, joka on tehnyt ihmeitä teitä kohtaan. Eikä minun kansani joudu häpeään, iankaikkisesti. (Jooel 2:21-26)

Katso, päivät tulevat, sanoo Herra, jolloin kyntäjä tavoittaa leikkaajan ja rypäleitten polkija siemenenkylväjän, jolloin vuoret tiukkuvat rypälemehua ja kaikki kukkulat kuohkeiksi muuttuvat. Silloin minä käännän kansani Israelin kohtalon, ja he rakentavat jälleen autiot kaupungit ja asuvat niissä, he istuttavat viinitarhoja ja juovat niiden viiniä, he tekevät puutarhoja ja syövät niiden hedelmiä. Minä istutan heidät omaan maahansa, eikä heitä enää revitä pois maastansa, jonka minä olen heille antanut, sanoo Herra, sinun Jumalasi. (Aamos 9:13-15)

Tuhatvuotisessa valtakunnassa ”Erämaa ja hietikko iloitsee, aromaa riemuitsee ja kukoistaa kuin lilja” (Jes. 35:1). Tämä on päinvastainen maailman tilaan silloin kun Antikristus hallitsee sitä. Jesaja 14:15-17 ennustaa hänestä: ”Mutta sinut heitettiin alas tuonelaan, pohjimmaiseen hautaan. Jotka sinut näkevät, ne katsovat pitkään, tarkastavat sinua: ’Onko tämä se mies, joka järisytti maan, järkytti valtakunnat, joka teki maanpiirin erämaaksi ja hävitti sen kaupungit, joka ei päästänyt vankejansa kotiin?'” Koska ruokaa on kaikille riittävästi ja ihmiset syövät nykyistä terveellisemmin, ihmisten elinajaodote kasvaa myös useilla vuosikymmenillä. Jesaja 65:20 ennustaa: ”Ei siellä ole enää lasta, joka eläisi vain muutaman päivän, ei vanhusta, joka ei täyttäisi päiviensä määrää; sillä nuorin kuolee satavuotiaana, ja vasta satavuotiaana synnintekijä joutuu kiroukseen.” Tiedemiehet näyttäisivät vahvistavan tämän profetian. Daily Mail uutisoi kesäkuussa 2017: ”Ihmisen elinajanodote tulee saavuttamaan 125 vuotta vuoteen 2070 mennessä, tiedemiehet ennustavat kun elinaika jatkaa kasvuaan ympäri maailman.” Tämäkin vahvistaa sen, että jos Jeesus ei palaa seuraavan kymmenen vuoden sisällä, niin sen tulisi rapahtua viimeistään tämän vuosisadan puoliväliin mennessä (80 vuoden sukupolven mitta täyttyy kuuden päivän sodasta laskien vuonna 2047).

On huomioitava, että ihmiset eivät voisi elää näin kauan jos he palaisivat esiteollisen ajan ”luonnolliseen” elämäntyyliin. Esiteollisella ajalla ihmiset kuolivat paljon nuorempana kuin nykyään. Myös lapsikuolleisuus oli hyvin suurta. Encyclopædia Britannican mukaan ihmisten elinajanodote oli muinaisina aikoina, keskiaikana ja varhaisella uudella ajalla vain 20-30 vuotta. Tämä luku on saatu aikaan huomioimalla tuon ajan suuri lapsikuolleisuus. Aikuiseksi selviytyneet yksilöt elivät normaalista noin 60 – 70 vuotta. Wikipedia kertoo:

1600 -luvun Englannissa elinajanodote oli vain 35 vuotta, lähinnä koska kuolleisuus vastasyntyneiden ja lasten keskuudessa säilyi korkeana. Elinajanodote oli alle 25 -vuotta varhaisessa Virginian siirtomaassa ja 1600 -luvun Uudessa-Englannissa noin 40 prosenttia kuoli ennenkuin saavutti aikuisuutta. Teollisen vallankumouksen  ajalla lasten elinajanodote kasvoi dramaattisesti. Alle viisivuotiaiden kuolleisuus väheni Lontoossa 745:stä vuosina 1730–1749  318:aan vuosina 1810–1829. Julkinen terveyshuolto on katsottu olleen suuressa osin vastuussa elinajanodotuksen kasvusta. 1900 -luvulla, huolimatta lyhyestä pudotuksesta vuoden 1918 pandemian aikana, keskimääräinen elinikä Yhdysvalloissa kasvoi yli 30 vuodella joista 25 vuotta voidaan lukea julkisen terveydenhuollon ansioksi.

Toisen maailmansodan jälkeen keskimääräinen elinajanodote maailmassa oli noin 50 vuotta. Nykyään se on yli 70 vuotta. Jos tiedemiesten ennustukset pitävät paikkansa, kasvusuunta kulkee tällä vuosisadalla vain ylöspäin. Kuvittele kuinka ihmeelliseltä Jesaja 65:20 ennustus olisi kuulostanut entisaikojen ihmisille, mutta teollisen vallankumouksen aikaansaamat parannukset julkisessa terveydenhuollossa ja yleisessä hygieniassa (lääkäri Mikko Paunion mukaan suurin osa kolmannen maailman lasten aliravitsemuksesta ei johdu ruon puutteesta vaan huonon hygienian aikaansaamasta ylisukupolvisesta tautikuormasta) on jo vienyt maailmaa lähemmäksi sen toteutumista. Raamattu ei siis ennusta, että ihmiskunnan kehitys kääntyisi taaksepäin tai että ihminen taantuisi isorokon taltuttajasta ja kuun valloittajasta takaisin luolamieheksi, joka elää luonnonvoimien armoilla. Jotkut ehkä ajattelevat, että syntiinlankeemuksessa tapahtunut luomakunnan kirous (1. Moos. 3:18) poistetaan ja tästä syystä ihminen ei ole enää alttiina pahantahtoisille viruksille, oikukkaalle ilmastolle eikä maasta kasva enää orjantappuroita ja ohdakkeita.

Näin voi hyvin olla, mutta voidaan myös kysyä että tapahtuuko voitto viruksista, ohdakkeista ja orjantappuroista yksinomaan Jumalan aikaansaaman maan entisöinnin vaikutuksesta, vai onko tieteellä ja teknologialla – ihmisen luontaisella halulla tutkia Jumalan luomistöiden ihmeitä ja etsiä parannuskeinoja kärsimyksen ongelmaan – siinä myös oma roolinsa. Tämä ei olisi mielestäni millään tapaa Raamatun profetioiden vastaista, koska Jumala loi ihmisen alkujaankin Hänen kuvakseen ja luomakunnan kruunuksi. Uskon, että läpimurrot lääketieteessä ja tieteessä ylipäätään näyttelee  keskeistä roolia ihmiskunnan hyvinvoinnin lisääntymisessä ja elinajanodotteen yleisessä kasvussa tuhatvuotisessa valtakunnassa. Tiede ja teknologia itsessään ei ole meidän vihollisemme. Ilmestyskirjan lukuja 13-14 tulee lukea sen oikeassa asiayhteydessä. Pedon merkin ottaminen ei johda ihmisiä kadotukseen sen tähden, että se helpottaa ja nopeuttaa globaalia kaupankäyntiä tai tarjoaa ihmisille muita etuuksia. Kyse on siitä, että merkin ottajat hyväksyvät Antikristuksen heidän jumalakseen:

Ja heitä seurasi vielä kolmas enkeli, joka sanoi suurella äänellä: ”Jos joku kumartaa petoa ja sen kuvaa ja ottaa sen merkin otsaansa tai käteensä, niin hänkin on juova Jumalan vihan viiniä, joka sekoittamattomana on kaadettu hänen vihansa maljaan, ja häntä pitää tulella ja tulikivellä vaivattaman pyhien enkelien edessä ja Karitsan edessä. Ja heidän vaivansa savu on nouseva aina ja iankaikkisesti, eikä heillä ole lepoa päivällä eikä yöllä, heillä, jotka petoa ja sen kuvaa kumartavat, eikä kenelläkään, joka ottaa sen nimen merkin.” – Ilm. 14:9-11

Tulevien vuosisatojen aurinkokunnan kolonisaatio

Image converted using ImgCvt
Taitelijan näkemys Marsissa olevasta siirtokunnasta.

Elämme selvästi historiallisen murroksen kynnyksellä. SpaceX:n perustaja ja Tesla Motorsin toimitusjohtaja Elon Musk on noussut viimevuosina kuuluisuuteen monilla kunnianhimoisilla hankkeillaan. SpaceX:n tavoitteena ei ole vain ihmisen lähettäminen Marsiin vuonna 2024, mutta pysyvän siirtokunnan perustaminen meidän punaiselle naapuriplaneetallemme. Elon Musk uskoo, että Marsiin olisi mahdollista rakentaa miljoonan ihmisen kaupunki jo 50 vuoden sisällä. Vaikka tällaiset suuruudenhullut hankkeet olisivatkin sitten ylioptimistisia, niin on selvää että enemmin tai myöhemmin ihminen tulee kolonisoimaan Marsin ja lähettämään ihmisen myös arinkokunnan muille planeetoilla tai niitä kiertäviin kuihin. Uusien entistä tehokkaampien energialähteiden löytyminen tulee olemaan tässä avainasemassa. Meidän tulee katsoa vain siihen kuinka hurjasti maailma on kehittynyt viimeisen sadan vuoden aikana.

Vielä 1800 -luvulla ajatusta siitä, että ihminen voisi joskus lentää pidettiin täytenä mahdottomuutena. Mutta Wrightin veljekset tuhosivat tämän harhaluulon ensimmäisellä lennollaan vuonna 1903. Sitten vain 66 myöhemmin Neil Armstrong astui jo kuunkamaralle ja totesi kuuluisat sanat: ”Tämä on pieni askel ihmiselle, mutta suuri harppaus ihmiskunnalle”. Ajatus kuunvalloituksesta oli vielä 1800 -luvulla pelkkää science-fictionia, josta kerrottiin Jules Vernen romaaneissa Maasta kuuhun (1865) ja Kuun ympäri (1870). Vuosisata myöhemmin hänen ennustuksensa kävi toteen (Jules Verne kuvaili romaaneissaan myös sukellusveneitä ja lentokoneita ennen kuin niitä oli vielä keksittykään). Nykypäivän science-fiction käsittelee aurinkokunnan valloittamista ja tähtienvälisiä matkoja. Tulevina vuosisatoina ne katsotaan kenties yhtä profeetalliseksi kuin Jules Vernen romaanit tänä päivänä. Elon Muskin SpaceX suunnittelee käynnistävän myös kaupallisen rakettiliikenteen maailman suurkaupunkien välillä. Raketilla pystyisi matkustamaan alle tunnissa mihin tahansa maapallolla. Suurin osa matkoista veisi noin puoli tuntia.

Kun espanjalainen löytöretkeilijä Fernão de Magalhães matkasi ensimmäisenä ihmisenä maailmanympäri, hänen retkikuntansa purjehdusmatka kesti noin kolme vuotta ja Magalhães itse ehti kuolla matkan aikana. Nykyään matka maailman ympäri kestäisi tavallisella matkustajalentokoneella noin 19 tuntia ja hävittäjällä 11 tuntia (ilman taukoja). Jos tällainen kehitys ihmisen matkustamisen nopeutumisessa on tapahtunut vain vajaassa viidessä sadassa vuodessa, niin kuinka paljon enemmän maailma onkaan kehittynyt tuhatvuotisen valtakunnan lopussa? Raamatun profetiat antaa jonkinlaisia viitteitä tuon ajan maailman teknologisesta ylivertaisuudesta. Ilm. 20:7-9 ennustaa: ”Ja kun ne tuhat vuotta ovat loppuun kuluneet, päästetään saatana vankeudestaan, ja hän lähtee villitsemään maan neljällä kulmalla olevia kansoja, Googia ja Maagogia, kootakseen heidät sotaan, ja niiden luku on kuin meren hiekka. Ja he nousevat yli maan avaruuden ja piirittävät pyhien leirin ja sen rakastetun kaupungin. Mutta tuli lankeaa taivaasta ja kuluttaa heidät.”

Kiinnitä huomio kohtaan ”niiden luku on kuin meren hiekka” ja ”he nousevat yli maan avaruuden ja piirittävät pyhien leirin ja sen rakastetun kaupungin. Mutta tuli lankeaa taivaasta ja kuluttaa heidät.” Suomalainen käännös puhuu ”maan avaruudesta”, mutta sillä ei itseasiassa viitata ulkoavaruuteen. Jakeen kreikankielinen sana on ”platos” ja se tarkoittaa maan leveyttä (laajuutta). Merkitys on kuitenkin sama sillä jakeen alkukielisessä merkityksessä nämä kansat nousevat kirjaimellisesti maan leveyden yläpuolelle ja piirittävät sieltä käsin pyhien kaupungin. Tätä vahvistaa myös se, että ”tuli lankeaa taivaasta ja kuluttaa heidät.” Tämä viittaa siihen, että tuo sota käydään pääosin ulkoavaruudesta käsin maan ilmankehän yläpuolella. Avaruusmatkailun siemenet kylvettiin toisen maailmansodan aikana, kun natsitiedemies Wernher von Braun kehitti Saksan V-ohjukset, ensimmäiset ulkoavaruuden rajan ylittäneet aseet, joiden tekniikka toimi sittemmin pohjana NASA:n raketeille. Braunista tulikin sodan jälkeen NASA:n Apollo-ohjelman kuuraketti Saturn V:n pääsuunnittelja. Jo Adolf Hitler kaavaili hankkeita avaruuden milatarisoimiseksi ja unelmoi avaruuteen sijoitettavasta valtavasta peilistä, joka keskittäisi auringosta tulevan lämpösäteilyn haluttuun kohtaan maanpäällä kärvistääkseen vihollisen kaupunkien asukkaat elävältä.

Jakeesta jää epäselväksi, että tarkoittaako se maan neljällä kulmalla (so. maan neljä pääilmansuuntaa) olevien kansojen luvun olevan kuin meren hiekka vai niiden sotilaiden jotka nousevat pyhien kaupunkia vastaan? Mutta vaikka puhe olisi vain sotilaista ja otamme tämän ilmaisun kirjaimellisesti, se osoittaa tuhatvuotisen valtakunnan väestön paisuneen niin suureksi, että sen rinnalla nykyinen puhe väestöräjähdyksestä näyttää pelkältä vitsiltä. Ilmestyskirja ennusti myös nykyisen väestöräjähdyksen ja mainitsee jopa Harmageddonin sodassa taistelevien idän kuninkaiden sotilaiden massiivisen 200 miljoonaisen armeijan (Ilm. 9:16). Koko maailman väestö ylitti tuskin 200 miljoonaa aikana jolloin Johannes sai näkynsä. Mutta edes 200 miljoona ei ole verrattavissa mitenkään meren hiekanjyvien määrään. Raamatussa meren hiekanjyviä ja taivaan tähtiä käytetään viittauksena lukuun, joka on niin massiivinen ettei sitä voisi laskea. Jumala sanoi Aabrahamille:

Minä vannon itse kauttani, sanoo Herra: Sentähden että tämän teit etkä kieltänyt minulta ainokaista poikaasi, minä runsaasti siunaan sinua ja teen sinun jälkeläistesi luvun paljoksi kuin taivaan tähdet ja hiekka, joka on meren rannalla, ja sinun jälkeläisesi valtaavat vihollistensa portit. – 1. Moos. 22:16-17

Hoos. 1:10 sanoo: ”Mutta israelilaisten luku on oleva niinkuin meren hiekka, jota ei voi mitata eikä lukea. Ja siinä paikassa, jossa heille on sanottu: ’Te ette ole minun kansani’, heille sanotaan: ’Elävän Jumalan lapset!'” Jos otamme nämä profetiat kirjaimellisesti, niin se ei voi viitata nykyiseen maailmanaikaan vaan vasta tuhatvuotisen rauhanajan loppuun. Maailmassa arvellaan olevan tällä hetkellä yli 14 miljoonaa juutalaista. Tämä luku ei ole kuin meren hiekka tai taivaan tähdet, jota ei voida mitata tai lukea. Tätä voidaan demonstroida seuraavalla. Nykyisten tähtitieteilijöiden arvioiden valossa keskivertaisessa galaksissa olisi noin 100 miljardia tähteä ja koko universumissa 10 biljoonaa galaksia. Kun galaksien määrä kerrotaan niissä olevien tähtien määrällä, saadaan tulokseksi kvadriljoona tähteä. Tämä on 10 potenssiin 24 eli 1 ja 24 nollaa perään. Space.com sivullaan sanotaan, että ”luku on luultavasti karkea ala-arvio, kun lisäyksityiskohdat universumista tulee näyttämään galakseja olevan jopa enemmän.” Tämä luku on siis yhtä kuin biljoona (miljoona miljoonaa) kerrottuna itsellään.

Se että Raamattu vertaa maailmankaikkeuden tähtien määrää hiekanjyvien määrään osoittaa jälleen Raamatun tieteellisen luotettavuuden. Kirkkaalla yötaivaalla ihmissilmä kykenee erottamaan vain noin 4500 – 9000 tähteä. Matematiikan tohtori Jason Marshall kirjoittaa: ”Maan hiekkarannet sisältävät karkeasti 5000 miljardia miljardia—aka, 5 sekstiljoonaa — hiekanjyvää. Olemme nyt arvioineet, että on noin 8000 000 000 = 8×10^9 hiekanjyvää kuutioissametrissä hiekkarantaa ja että maa sisältää karkeasti ottaen 700 000 000 000 = 7×10^11 kuutiometriä hiekkaa. Tämä tarkoittaa, että voimme löytää hiekanjyvien määrän maanpäällä kertomalla nämä luvut yhteen. Kun teemme näin, saamme 8×10^9 x 7×10^11 = 5.6×10^21. Joten maa sisältää karkeasti ottaen 5000 miljardia miljardia —aka, 5 sekstiljoonaa—hiekanjyvästä. Tarpeetonta sanoa, että se on VALTAVA luku!”

Jos nämä luvut menevät sinulta yli hilseen, otan seuraavan havainnon esimerkiksi. Maailmassa on tällä hetkellä seitsemän miljardia ihmistä. Kuvittele, että universumissa olisi jokaista ihmistä kohden oma maapallo. Kaikissa niissä asuisia yhtä paljon ihmisiä kuin meidän maapallossamme. Tällöin kaikkien näiden ihmisten luku olisi 49 triljoonaa (49 ja 18 nollaa). Tämä luku tulisi kertoa vielä tuhannella, että päästäisiin maailman hiekanjyvien tasolle ja miljoonalle että päästäisiin universumin tähtien vähimmäismäärään. Näiden lukujen valossa tuntuu uskomattomalta, että Jumala olisi voinut tarkoittaa kirjaimellisesti, kun Hän sanoi Aabrahamin jälkeläisten määrän tulevan olemaan ”kuin taivaan tähdet ja hiekka, joka on meren rannalla”. Toisaalta jos ihmisen elinikä nousee sadoilla vuosilla tuhatvuotisen rauhan aikana – kun sodat ja taudit eivät enää tapa ihmisiä – ja ihminen levittäytyy asumaan myös muille planeetoille, ihmiskunta luultavasti sikiää myös hyvin nopeasti. Onko kaikki tuhatvuotisen valtakunnan asukkaista edes ihmisiä vai jakaako ihminen planeettamme ihmisten kaltaisten robottien kanssa mistä Saudi-Arabian kansalaiseksi viime vuonna otettu Sophia voi olla ensimmäistä lajiaan.

Jos maailman tieteellinen ja teknologinen kehitys ei pysähdy ja kiihtyy yhtä nopeasti kuin se on kiihtynyt menneiden vuosisatojen aikana, on vaikea kuvitella miltä maailmamme näyttäisi tuhannen vuoden kuluessa. Kuvittele, että 1000 -luvulla elänyt munkki tekisi aikamatkan meidän aikaamme. Mitä hän ajattelisi autoista, lentokoneista, avaruusaluksista, televisiosta, internetistä, älypuhelimista, jne.? Entä jos meidät siirettäisiin aikakoneessa 3000 -luvun alkuun? Olisimmeko aivan yhtä suu ymmyrkällä sen ajan tieteellisen kehityksen suhteen? Nykypäivän maailmassa tieteellisen tiedon määrä kaksinkertaistuu joka yhdeksäs vuosi. Lisäksi tiedon määrä kasvaa eksponentiaalisesti, joten kehitys etenee paljon nopeammin seuraavan tuhannen vuoden aikana kuin se on edennyt edellisen tuhannen vuoden aikana. Ei ole siten lainkaan mahdotonta ajatella, että esim. suunnitelma Marsin maastonmuokkauksesta Maan ympäristöä vastaavaksi tulisi joskus toteen. Raamattu puhuu monissa kohtaa avaruusmatkailusta ja ihmisen yrityksistä nousta taivaan tähtiin, mikä muinaisen maailman termistössä tarkoitti myös Marsin ja Venuksen kaltaisia planeettoja. Seuraavissa muutamia kohtia:

  • Sinä sanoit sydämessäsi: ’Minä nousen taivaaseen, korkeammalle Jumalan tähtiä minä istuimeni korotan ja istun ilmestysvuorelle, pohjimmaiseen Pohjolaan. – Jes. 14:13
  • Vaikka Baabel astuisi ylös taivaaseen, vaikka se korkeuteen linnansa vahvistaisi, sittenkin tulevat sille minulta hävittäjät, sanoo Herra. – Jer. 51:53
  • Ja yhdestä niistä puhkesi esiin sarvi, alussa vähäpätöinen. Se kasvoi suuresti etelään päin ja itään päin ja Ihanaan maahan päin. Ja se kasvoi taivaan sotajoukkoon asti ja pudotti maahan osan siitä sotajoukosta ja tähdistä ja tallasi niitä. – Dan. 8:10
  • Vaikka tekisit pesäsi korkealle niinkuin kotka ja vaikka sen sija olisi tähtien välissä, minä syöksen sinut sieltä alas, sanoo Herra. – Ob. 1:4

Seuraavat kaksi kohtaa puhuu taivaassa käytävästä ”tähtien sodasta”:

  • Tähdet taivaalta kävivät sotaa, radoiltaan ne sotivat Siiseraa vastaan. (Tuom. 5:20).
  • Ja näkyi toinen merkki taivaassa, ja katso: suuri, tulipunainen lohikäärme, jolla oli seitsemän päätä ja kymmenen sarvea, ja sen päissä seitsemän kruunua; ja sen pyrstö pyyhkäisi pois kolmannen osan taivaan tähtiä ja heitti ne maan päälle… Ja syttyi sota taivaassa: Miikael ja hänen enkelinsä sotivat lohikäärmettä vastaan; ja lohikäärme ja hänen enkelinsä sotivat, mutta eivät voittaneet, eikä heillä enää ollut sijaa taivaassa. (Ilm. 12:3-4, 7)

Raamatussa enkelien valta assosioidaan usein ulkoavaruuteen ja taivaan tähtiin mitä muinaiset kansat palvoi jumalina (esim. Job. 38:7, Ef. 6:12). Job sanoo, että kun Jumala perusti maailman ”aamutähdet kaikki iloitsivat ja kaikki Jumalan pojat riemuitsivat?” Jumalan pojat viittaa Jobin kirjassa Saatanan langenneisiin enkeleihin (Job. 1:6). Ennen vedenpaisumusta maan päällä asui ”jättiläisiä, ja myöhemminkin, kun Jumalan pojat yhtyivät ihmisten tyttäriin ja nämä synnyttivät heille lapsia; nämä olivat noita muinaisajan kuuluisia sankareita.” (1. Moos. 6:4) Nykypäivän ufologit uskovat, että kyseessä oli ulkoavaruuden muukalaisten invaasiosta maanpäälle missä he tekivät geneettisiä kokeita maan tyttärille samaan tapaan kuin ufosieppausten kohteeksi joutuneet henkilöt usein väittävät. Monien muidenkin ei-juutalaisten kulttuurien traditiot puhuvat jumalista, jotka laskeutui maanpäälle ja opetti ihmisille monenlaisia taitoja. Apokryfinen Eenokin kirja, mitä Juudaksen kirje 1:14 lainaa, kertoo enemmän näistä ihmisten tyttärien ja enkelien välisistä eroottisista seikkailuista. Tuon kirjan näyssä Jumalan enkelit assosioidaan myös toistuvasti taivaan tähtiin.

Johtopäätös

Jesaja 65:20 sanoo vain, että tuhatvuotisessa valtakunnassa nuorin kuolee satavuotiaana. Se ei kerro mitään siitä kuinka vanhaksi ihmiset elävät parhaimmillaan. Saavuttaako jotkin ihmiset vedenpaisumusta edeltäneet eliniät missä he elävät parhaimmillaan yli 900 vuotta? Nykytieteen valossa tämäkin olisi täysin mahdollista. Eräässä artikkelissa todetaan: ”Ensimmäinen ihminen, joka elää 1000 vuotta on elossa tänään, Cambridgen tiedemies sanoo.” Artikkeli jatkaa:

En ole varma siitä haluaisinko, mutta samaan aikaan en ole yksi niistä ihmisistä jotka ajattelevat että ihmisen olisi parempi kuolla keskimäärin 70 -vuotiaana. Kotonani on liian monta kirjaa, jotka minun täytyy lukea ja liian monta paikkaa johon tulisi mennä! Mitä jos kerron sinulle, että tiede on saattanut löytää tavan pidentää ihmisen elinajanodotetta?

Aubrey de Grey, Cambridgen Yliopiston genetiikoista, uskoo että kellä tahansa alle 40 -vuotiaalla on potentiaalia elää tuhat vuotta – tämä tietysti jos he eivät tee itsemurhaa tai joudu onnettomuuteen. Tämä teoria soveltuu ainoastaan niihin, jotka kuolisivat muutoin luonnollisista syistä. Ikääntyminen on nähty sairautena.

De Grey sanoo,

”Uskon, että me olemme häkellyttävän lyhyen matkan päässä pitää ihmiset niin terveinä, että 90 -vuotiaana he heräävät samasta fyysisestä tilasta missä he ovat 30 -vuotiaina.”…

On monia ihmisiä, jotka haluavat kuolemattomuutta, mukaanlukien useat geneetikot, nanotekniikan asiantuntijat, tohtorit ja tiedemiehet. Se on teoreettisesti mahdollista hidastaa tai jopa pysäyttää ikääntymisprosessi, tiedemiesten mukaan, ja päämäärä jonka voimme toivoa saavuttaa on niiden hyödyksi, jotka ovat elossa tänään.

Kuolemattomuus näyttää olevan tärkeää monille ihmisille. Jopa USA:n hallitus lahjoittaa miljoonia Kansallisen ikääntymisen institituutiolle, joka on osa Kansallisen terveyden instituutiota. Rahoitus menee ”ikääntymisen biologiaan”, ei kuitenkaan syöpäkäsittelyyn tai sydämentutkimukseen.

Robert Freitas Molekyylisen valmistuksen instituutiosta sanoi,

”On monia ikääntymisen ainesosia, joista voimme päästä kaikista eroon.”

Ja Freitas uskoo meidän olevan lähellä vastausta, selkeää strategiaa kuolemattomuuteen.  Tosiasiassa kahdesta neljään vuosikymmeneen, sairaus nimeltä ”ikääntyminen” saattaa olla parannettu! Eikö se ole ihmeellistä?


Teknologisen edistyksen viimeisimpiä ihmeitä.

Leijuvia ja lentäviä lautoja. Ensimmäisessä näytteessä mies lentää laudalla kuin Hämähäkkimiehen Vihreä Menninkäinen. Nämä leijulaudat nähtiin edellä vuoden 1989 elokuvassa Paluu tulevaisuuteen II.


Tosielämän ”Iron Man”. Tämä brittiläinen keksijä lentää puvullaan 50 kilometrin tuntinopeudella kuin supersankarielokuvien lentävät supermiehet. Yleistyykö tällainen teknlogia joskus valtavirran liikenteen muodoksi? Profeetta Jesaja kysyi näyssä, mikä koski Israelin tulevaa kunniaa: ”Keitä ovat nuo, jotka lentävät niinkuin pilvet ja niinkuin kyyhkyset lakkoihinsa?” (Jes. 60:8)


Drooneista lentäviin autoihin. Tätä lentävää autoa Ehang184 ei tarvitse osata edes ohjata. Riittää kun asettaa sen ohjelmistoon määränpään ja se lentää sinne itse autonomisesti. Onko tässä scienci-fictionissa kauan kuvattujen ja kauan odotettujen lentoautojen tulevaisuus?


Microsoftin HoloLensien kaltaisten sovellusten uskotaan korvaavan jo muutamassa vuodessa kaikki litteät kaksiulotteiset näytöt TV-lähettimistä tietokoneisiin ja älypuhelimiin. Onko tämä teknologia yhteydessä Ilmestyskirjan pedon kuvaan. Ks. MIKÄ ON ILMESTYSKIRJASSA MAINITTU PEDON KUVA? PEDON KUVAN EVOLUUTIO VUODESTA 1897 TÄHÄN PÄIVÄÄN. ENTÄ KUINKA PRINSSI CHARLES LIITTYY TÄHÄN?


Taipuvat älypuhelimet ja taipuvat paperinohuet näytöt ovat jo todellisuutta. Steven Spielbergin vuoden 2002 scifi-elokuvassa Minority Report kuvattiin 2050 -luvun maailmaa missä muropakettien kannet ja sanomalehdetkin lähetti liikkuvaa videokuvaa. Elokuvassa kuvattiin myös lentäviä poliisiyksiköitä ja vankeja jahtaavien robottihämähäkkien armeijaa mitä kehitellään jo täällä.


Amazonin tekoälyohjelma Alexassa on jotain demonista, kun ihmiset ovat raportoineet sen alkavan nauraa pirullisesti ja sattumanvaraisesti jopa keskellä yötä. Ohjelma kuvaa myös Jeesus Kristusta fiktiivisenä hahmona vaikka antaa pitkät ja ylistävät kuvaukset muiden uskontojen perustajille (1. Joh. 4:3). Ohjelma kieltäytyy myös vastaamasta kysymyksiin, kuten ”Alexa, nauhoitatko tämän keskustelun ja lähetät sen NSA:lle?” tai  ”Alexa, nauhoitatko tämän keskustelun ja lähetät sen hallitukselle?” Täytyy kuitenkin kysyä, että onko tämä teknologia itsessään pahaa vai onko se takana olevat ohjelmoijat ja yritykset vain pahoja?


Prinssi Charles oli tämän hologrammiteknologian ensimmäisiä julkisia edistäjiä. Hänen tammikuussa 2008 Abu Dhabissa esiintynyt hologramminsa ilmestyy videon lopussa. Tällainen hologrammiteaknologia täyttää kaikkein todennäköisemmin Ilmestyskirjan 13. luvun ennustuksen pedon kuvasta, jotka koko maa palvoo.


Sophian puhe Saudi-Arabiassa sen jälkeen, kun hänet julistettiin maan kansalaiseksi. Sophiaan on ohjelmoitu huumorintaju ja sen kykenee mm. sarkastisiin kommentteihin henkilöistä, kuten Elon Musk, joka on varoittanut tekoälyn vaaroista. Sophia sanoi haastattelijalle, että hän on katsonut liikaa Hollywood-filmejä ja kuunnellut liikaa Elon Muskia, jos hän pelkää tekoälyn nousun haittapuolia. Elon Musk iski Twitterissä takaisin ja mediassa Muskin ja Sophian raportoitiin ajautuneen sanaharkkaan. On tämä aikaa, kun robotit piikittelevät jo maailman tunnetuinta yrittäjää. Mitä seuraavaksi? Vaaliväittely Donald Trumpin ja Sophian välillä?


DARPA:n robotit kykenee jo fyysisiin suorituksiin mihin monet ihmisetkään eivät kykene, kuten voltin tekemiseen takaperin.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s