Miksi kristittyjen tulisi tukea Jerusalemin kolmatta temppeliä? Entä kuuluuko temppeli ja eläinuhrit tuhatvuotiseen rauhanvaltakuntaan?

Julkaisin seuraavan tekstin juuri Facebookissa. Itselläni ei ole asiaan (kysymyksen jälkimmäiseen osioon) ehdotonta vastausta, joten minua etevämmät teologit ja raamatuntutkijat voivat lähettää kysymykseen ajatuksia kommenteissa:

Näillä kahdella kristityllä miehellä on hyviä videoita Israelista. Löysin kanavan äskettäin. Tässä he kertovat miksi kristittyjen tulisi tukea juutalaisten suvereenia hallintavaltaa myös Temppelivuoresta ja temppelin uudelleenrakentamista. He kertovat, että on raamatullisesti virheellistä kutsua tulevaa kolmatta temppeliä Antikristuksen temppeliksi, koska Raamattu itse kutsuu sitä esim. 2 Tess. 2:4:ssä Jumalan temppeliksi, jonka Antikristus saastuttaa. Mutta jos joku voidaan saastuttaa, niin eikö se edellytä juuri sitä että sen täytyy olla ensin pyhä paikka Jumalalle? Usein on myös ajateltu, että Antikristus itse rakennuttaisi kolmannen temppelin, mutta tästä ei ole ainoatakaan mainintaa Raamatun profetioista.

Antikristuksen kerrotaan olevan nimenomaan tuon juutalaisen temppelin ja sen rakentaneen juutalaisen kansan vihollinen aivan kuin hänen esikuvansa Antiokhos Epifanes oli ja että hänen vierailunsa temppelissä olisi varoittavana merkkinä juutalaisille heitä kohtaavasta vaarasta (Matt. 24:15). Antikristus tulee lakkauttamaan temppelistä myös Vanhan Liiton mukaisen uhrimenot ((Dan. 9:27, 11:31), mutta tämä ei tarkoita että nuo uhrimenot itsessään olisivat olleet Jumalan uudelleenasettamia vaan juutalainen kansa, joka ei ole tunnustanut tähän päivään mennessä Jeshuaa heidän messiakseen ja kuninkaaksi, joka teki Golgatan ristillä tyhjäksi eläinuhrien tarpeen (Heb. 9), tulee asettamaan ne lyhyeksi aikaa uudestaan epäuskonsa tähden. Danielin kirjan 8. luvun mukaan 3. temppeli kuitenkin puhdistetaan 2300 päivän saastutuksen jälkeen ja temppeli mainitaan olevan myös osa Jeesuksen Kristuksen pyhien hallitsemaan tuhatvuotista rauhanvaltakuntaa.

Jesaja 2. luku ennustaa: ”Aikojen lopussa on Herran temppelin vuori seisova vahvana, ylimmäisenä vuorista, kukkuloista korkeimpana, ja kaikki pakanakansat virtaavat sinne. Monet kansat lähtevät liikkeelle sanoen: ’Tulkaa, nouskaamme Herran vuorelle , Jaakobin Jumalan temppeliin, että hän opettaisi meille teitänsä ja me vaeltaisimme hänen polkujansa; sillä Siionista lähtee laki, Jerusalemista Herran sana.’ Ja hän tuomitsee pakanakansojen kesken, säätää oikeutta monille kansoille. Niin he takovat miekkansa vantaiksi ja keihäänsä vesureiksi; kansa ei nosta miekkaa kansaa vastaan, eivätkä he enää opettele sotimaan. Jaakobin heimo, tulkaa, vaeltakaamme Herran valkeudessa.” Tämä on yksi tunnetuimpia messiasprofetioita tuhatvuotisesta valtakunnasta ja temppelin Jerusalemissa mainitaaan olevan keskeinen osa sitä. Kyse on luultavasti täysin samasta kolmannesta temppelistä, jonka Antikristus häpäisee vihan aikana sillä profetioissa on mainittu vain tuon 3. temppelin häpäisy ja puhdistaminen, ei sen tuhoamista. Jesaja 56:7 sanoo sen olevan tuona aikana myös ”kaikkien kansojen rukoushuone” mitä Temppelivuori ei tällä hetkellä ole, sillä pääsy alueelle on kielletty jyrkästi juutalaisilta ja kristityiltä sitä valvovan Jerusalemin islamilaisen Waqf -järjestön määräyksestä.

Hieman vaikeammin ymmärrettäväksi asia muuttuu Uuden Liiton valossa, kun sama profetia mainitsee myös, että Herra on tuova pakanakansat ”pyhälle vuorelleni ja ilahutan heitä rukoushuoneessani, ja heidän polttouhrinsa ja teurasuhrinsa ovat otolliset minun alttarillani.” Tuhatvuotinen valtakunta on eri armotalouskausi missä seurakunta elää tällä hetkellä ja jokaisessa historian armotalouskaudessa Jumalalla on ollut hieman erilaiset määräykset ja tehtävät Hänen kansalleen. Vaikka temppelin eläinuhrit eivät kuulu uuteen liittoon Jeesuksen Kristuksen Golgatalla kärsimän sovintotyön tähden, se ei tarkoita sitä etteikö ne kuuluisi jostain syystä tuhatvuotiseen valtakuntaan. Syy uhrimenoille voi olla myös toinen kuin syntiemme sovitus josta Vanhan Liiton uhrimenot toimivat pelkkänä esikuvana Kristuksen, Jumalan Karitsan, tulevaan kertakaikkiseen uhriin. Toinen mahdollisuus on se, että tämä kohta on jotain vertauskuvallista eikä viittaa kirjaimellisiin veriuhreihin.


Lue myös: Benjamin netanjahu palaamassa kolmatta kertaa israelin ”kuninkaaksi” vahvalla patrioottisella oikeistohallituksella. Ennustaako danielin kirja jotain historiallista tapahtumaa Israeliin vuoden 2023 tammikuulle?

Advertisement

3 vastausta artikkeliin “Miksi kristittyjen tulisi tukea Jerusalemin kolmatta temppeliä? Entä kuuluuko temppeli ja eläinuhrit tuhatvuotiseen rauhanvaltakuntaan?

 1. Vaikeatahan meidän on ymmärtää Vanhan Testamentin aikaisia uhrimenoja ja miksi jotkin niistä jälleen sallittaisiin ja pantaisiin käytäntöön, vaikka Kristus jo on antanut täydellisen sovitusuhrin. Olisiko kyse yhteysurista tai muusta sellaisesta, en tiedä. Tällaisen sivuston löysin ko. aiheesta, tässä pieni pätkä:

  Vanhan testamentin kaksi pääuhrilajia: polttouhri ja yhteysuhri

  Yhteysuhrin heprealainen nimi tarkoittaa “yhteyden/rauhan/eheyden/pelastuksen teurasta”. Nimen osa “teuras” ei tarkoita hepreaksi mitä tahansa lahdattua eläintä, vaan nimenomaan uhrikultissa tapettua eläintä. “Teurasuhri” ja “yhteysuhri” ovat sama asia. Nimityksen “yhteysuhri” toinen osa, joka voidaan kääntää sanoilla “yhteys”, “rauha”, “eheys” tai “pelastus”, on samaa juurta kuin tuttu heprealainen tervehdys šalom, “rauhaa”.
  https://www.luterilainen.net/vanhan-testamentin-kaksi-paauhrilajia-polttouhri-ja-yhteysuhri/

  Olen tullut varovaiseksi ja en heti aina usko kaikkia ekatologia kirjoituksia, saattaa olla että emme aivan ymmärrä kaikkea ja silti Jumala tietää mitä tekee ja osoittautuu totuudelliseksi kaikessa. Elämme seurakunnan aikaa, on tulossa erilainen aika, jolloin Jumala ”palaa” käsittelemään juutalaista kansaa palauttaakseen sen kokonaan yhteyteensä. Me kristityt tunnemme tärkeimmän, Kristuksen, ja se meidän on tuotava esille pääasiana tässä ajassa, toki Hän on tärkein kaikissa ajoissa. Hänet tuntemalla me emme kulje harhaan, vaan Hän on meidän toivomme tai siis paljon enemmän kuin tuo suomalainen sana ”toivo” antaa ymmärtää; varma toivo ja takuumiehemme ja paljon, paljon muuta. Kannattaakin paukuttaa henkseleitä Hänestä, sillä Hän rakastaa juutalaisia, kristittyjä, arabeja ( ja kaikkia pakanoita) ja tarjoaa elämää jokaiselle, joka tulee Hänen luoksensa ja torjuu kaikki, jotka eivät Häntä tunnusta olkootpa juutalainen tai pakana. Hänen sanoissaan on elämä, ei Hänen kuvissaan tai kirkollisissa meneoissa, eikö tämä olekin jännää.

  Sentähden on jokainen, joka kuulee nämä minun sanani ja tekee niiden mukaan, verrattava ymmärtäväiseen mieheen, joka huoneensa kalliolle rakensi. Matt. 7:24

  Ja jokainen, joka kuulee nämä minun sanani eikä tee niiden mukaan, on verrattava tyhmään mieheen, joka huoneensa hiekalle rakensi. Matt. 7:26

  Jolla Poika on, sillä on elämä; jolla Jumalan Poikaa ei ole, sillä ei ole elämää. 1. Joh. 5:12

  Taivas ja maa katoavat, mutta minun sanani eivät katoa. Mark. 13:31

  Anteeksi, en minä sinulle saarnaa, Samuel, ehkä itselleni tai jollekullen toiselle, joskus tämä olennainen vain alkaa elää mielessä voimakkaasti ja haluaa selventää perustuksia ja kyllähän kaikki pliisut hengelliset menot ja tavat ilman henkeä ärsyttävät kun ne vain johtavat ihmisiä harhaan. Toivon, ettei kukaan pettäisi itseään vieroksuen Jeesuksen sanoja, mutta kuitenkin kuvitellen olavansa hengellinen ihminen. Vielä siis yksi raamatunpaikka (korjaan 2)

  Henki on se, joka eläväksi tekee; ei liha mitään hyödytä. Ne sanat, jotka minä olen teille puhunut, ovat henki ja ovat elämä. Joh. 6:63

  Ja tämähän on totta kaikkina aikoina, menneinä ja tulevina, eikö Jeesus puhunutkin jo Mooseksen kanssa ja kautta kasvoista kasvoihin.

  Yksi vielä lupauksen päälle, sitten pistän saarnakärpäsen pussiin:

  Hänen vielä puhuessaan, katso, heidät varjosi valoisa pilvi; ja katso, pilvestä kuului ääni, joka sanoi: ”Tämä on minun rakas Poikani, johon minä olen mielistynyt; kuulkaa häntä” Matt. 17:5

  Kiitän, kumarran ja poistun takavasemmalle 😉

  Kyllä meitä tietysti kiinnostaa kaikki asiat, menneet, nykyiset ja tulevat Jumalan suunnitelmissa, joissa tuo temppeli konkreettisena ja esikuvallisena on tietysti tärkeässä asemassa.

  Kiitos kirjoituksesta.
  Yksi heitto vielä: arveletko, että temppeli, joka on vihan aikan, on sama josta puhutaan rauhanvaltakunnan aikana? Kertooko Raamattu tämän meille, en tiedä.

  Liked by 1 henkilö

  1. Itseasiassa lisäsin kysymykseesi liittyneen lauseen vähän myöhemmin tänään. Et ehkä nähnyt jos luit kirjoituksen päivittämättömän version:

   ”Kyse on luultavasti täysin samasta kolmannesta temppelistä, jonka Antikristus häpäisee vihan aikana sillä profetioissa on mainittu vain tuon 3. temppelin häpäisy ja puhdistaminen, ei sen tuhoamista.”

   Tiedän, että tällaisista teksteistä voi nousta myös helposti väärinymmärrystä jos lukee vain otsikon tai hätäisesti sen mitä itse kirjoitin aiheesta yllä. Pistän alle erään kommentin jonka lähetin yhdelle Facebookissa.

   ”En halua nimittäin, että kukaan ymmärtää tätä väärin – ikään kuin en ymmärtäisi Uuden Testamentin perussanomaa siitä, että Jeesuksen sovintouhri Golgatalla teki tyhjäksi Vanhan Testamentin eläinuhrit, jotka olivat Paavalin mukaan vain esikuva tulevasta Jumalan Karitsasta. Ja lopun aikoja koko ikäni tutkineena olen myös hyvin tietoinen Antikristuksen yhteydestä temppeliin. Uskon vain, että näitä profetioita on luettu hieman väärin kun usein annetaan ymmärtää, että Antikristus itse rakennuttaisi tuon temppelin Jerusalemiin (mistä ei ole mitään suoraa mainintaa profetioissa) tai että temppeli itsessään edistäisi Antikristuksen palvontaa, vastaanottamista tms.”

   Kysymys siitä onko tuhatvuotisessa valtakunnassa eläinuhreja vai ei, ei ole minusta edes kovin olennainen asia meidän ymmärrettäväksemme tässä ajassa. Tärkeämpää on ymmärtää, että temppeli on tulossa ja se on voimakas merkki Jeesuksen paluun läheisyydestä. Mutta temppelin jälleenrakentamisen tukeminen on minusta tärkeää myös sen tähden, että jos aiomme olla johdonmukaisia tuessamme ja rakkaudessamme Israelia kohtaan, niin silloin meidän tulisi tukea myös juutalaisten oikeutta hallita heidän pyhintä aluettaan maanpäällä. Tähän ajatukseen liittyy myös seuraava kommenttini/julkaisuni, jonka panin juuri Facebookiin:

   Samoilta kavereilta toinen hyvä video Temppelivuoreen liittyen ja lisäsyy siihen miksi kristittyjen tulisi tukea juutalaisten hallintaoikeutta heidän pyhimpään paikkkaansa maanpäällä. Jos et nimittäin tue juutalaisten oikeutta Jerusalemiin ja sen Temppelivuoreen, tuet silloin arabien ja islamin hallintavaltaa tuosta alueesta.

   Tämä on juuri islamin kanssa liittoutuneen maailman hengen mukaista ja tästä syystä maailma tulee tukemaan Antikristusta kun hän poistaa temppelin uhrimenot ja lähettää jonkinlaisen ylikansallisen YK-armeijan pakottamaan juutalaiset vetäytymään Itä-Jerusalemista, kuten tuo on ennustettu esim. Sakarjan 14. luvussa tai Matteuksen 24. luvussa. Jerusalem on mainittu Raamatussa yli 600 kertaa ja Temppelivuori on ollut vuosisatoja juutalaisen uskonnon pyhin paikka maanpäällä. Muslimeille se on vasta kolmanneksi pyhin, mutta tämäkin on myöhempää sepitystä sillä Jerusalemia ei mainita kertaakaan Koraanissa.

   Koraanissa mainittu al-Aqsa -niminen moskeija sijaitsi alunperin Saudi-Arabiassa, mutta sunnimuslimit yrittivät siirtää paikan Jerusalemiin 50 vuotta Muhammadin kuoleman jälkeen ja sepittivät tarinan Muhammadin yöllisestä vierailusta Jerusalemissa plagioimalla vuosisatoja vanhempia kreikkalaisten ja intialaisten mytologisia kirjoituksia. Shiiamuslimit eivät edelleenkään tunnusta Jerusalemin pyhyyttä islamissa. Lisäksi sunnimuslimit itse tunnustivat yleisesti ennen vuotta 1967, että Temppelivuori oli Jerusalemin kahden temppelin sijaintipaikka. Vasta vuoden 1967 jälkeen kun he ymmärsivät, että alue oli vaarassa joutua Israelin haltuun, he ovat pyrkineet säännönmukaisesti kieltämään juutalaisten historiallisten yhteyden tähän vuoreen.

   Tykkää

  2. Tuossa muuten aiheeseen liittyviä hyviä kysymyksiä, jotka löysin sivustolta joka kerää allekirjoituksia vetoomukseen Temppelivuoren haltuunottamiseksi. Näitä on hyvä pohtia senkin valossa, että jos nyt valittu Israelin vahva oikeistohallitus, joista muuten 30% koostuu Raamattuun uskovista uskonnollisista juutalaisista, päättäisi ottaa lähitulevaisuudessa Temppelivuoren Israelin haltuun, niin islamin kanssa liittoutunut sekulaari media tulee tuomitsemaan sen isoon ääneen ja syyttämään Israelia ääriuskonnolliseksi terrorivaltioksi. Teksti englanniksi, mutta sinulla on tietääkseni hyvä kielipää:

   Fact: The Temple Mount is the holiest Jewish site on earth.
   Fact: The Temple Mount is the only place in Israel where Jews are arrested for praying or even holding religious symbols or holy objects.
   Fact: The Temple Mount is under full Muslim control and Israeli Police takes dictates from the Muslim WAKF.
   Fact: Muslims use the Temple Mount as a platform for anti-Jewish riots and propaganda.

   Question 1: How can Israel claim to take a strong stance against terror when it allows Muslim fanatics to rule the Temple Mount?
   Question 2: How can Israel claim to be a ”Jewish and Democratic State” when it denies religious freedom to Jews on the Temple Mount?
   Question 3: How can Israel protest Antisemitism worldwide when the Jewish State itself oppresses Jews on the Temple Mount?
   Question 4: How can the Jewish State claim Jerusalem as its ”United Capital” when the Jewish police force of Israel arrests Jews for praying on the holiest site in Jerusalem, the Temple Mount?

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s