Jouluterveiset: Maailman rikkain mies ja Jeesus Kristus

Työstän parhaillaan videota The Passion of the Christ -elokuvan Jeesusta näytelleen Jim Caviezelin vaikuttavasta puheesta, jonka julkaisen joskus joulun jälkeen. Näin jouluna muistelemme Vapahtajamme syntymää, joka syntyi talliin eläinten keskelle, ”koska heillä ei ollut sijaa majatalossa”. (Luuk. 2:7). Jaakob sanoi, ”Eikö Jumala ole valinnut niitä, jotka maailman silmissä ovat köyhiä, olemaan rikkaita uskossa ja sen valtakunnan perillisiä, jonka hän on luvannut niille, jotka häntä rakastavat?” (Jaak. 2:5). Jeesus sanoi Matteus 19:24:ssä, ”helpompi on kamelin käydä neulansilmän läpi kuin rikkaan päästä Jumalan valtakuntaan.” Vaikka rahanhimo on kaiken pahan alku ja juuri (1. Tim. 6:20), niin rikkaus tai köyhyys itsessään ei ketään pelasta tai kadota. Kuten Caviezel lainaa Winston Churchillia tuossa parhaillaan työstämässäni videossa: ”Ihmisen kohtaloa ei voi mitata materiaalisilla laskelmilla. Kun suuret voimat ovat liikkeessä maailmassa, opimme että olemme henkiä – emme eläimiä. Ajassa ja avaruudessa ja sen ulkopuolella on meneillään jotain, joka, pidimme siitä tai emme, vaatii velvollisuutta.”

Kun Jeesus sanoi, että rikkaan olisi vaikeampi päästä Jumalan valtakuntaa kuin kamelin neulansilmästä, on hyvä muistaa miten kohta jatkuu.

Kun opetuslapset sen kuulivat, hämmästyivät he kovin ja sanoivat: ”Kuka sitten voi pelastua?” Niin Jeesus katsoi heihin ja sanoi heille: ”Ihmisille se on mahdotonta, mutta Jumalalle on kaikki mahdollista.”

Tämä mielessä on ollut hienoa seurata kuinka maailman rikkain mies, Time -lehden ”vuoden persoonaksi” valittu Elon Musk, on alkanut sympatisoimaan viimevuosina yhä enemmän Amerikan kristillistä oikeistoa vaikka hän oli pitkään vasemmiston suosiossa tuodessaan sähköautot valtavirtaan Tesla yhtiön toimitusjohtajana. Viimevuoden kesäkuussa julkaisin blogissani Elon Muskista fanivideon nimeltä Humanity’s Destiny in the Stars – My tribute to Elon Musk. Mielestäni kristityt voivat arvostaa myös ihmisten ajallisia saavutuksia ja kovalla työllänsä hankimaansa menestystä huolimatta siitä ovatko he uskossa vai ei. Tämä ei ole menestysteologiaa. On luonnollista suhtautua jo lähtökohtaisesti epäluuloisesti tai kriittisesti rikkaisiin sillä hyvin usein valta ja raha korruptoi ihmisen.

Tämä ei ole kuitenkaan automaatio ja myös köyhä voi palvoa mammonaa jos hänen sydämensä on kiinni siinä. Usein meillä on rikkaista karikatyyrinen kuva Roope Ankan kaltaisina hahmoina, joiden ainoa tavoite on kerätä roppakaupalla kylmää käteistä isoon rahalaariin voidakseen uida ja kylpeä niissä. Sivuutamme sen, että miljardöörit auttavat maan taloutta luomalla miljoonia työpaikkoja ja tarjoavat tuotteita ja palveluita, jotka hyödyttävät pitkällä juoksulla myös köyhiä. En ole Bill Gatesin fani ja tiedän, että hän on ollut etenkin korona- ja rokotekriittisten silmätikkuna, ja itsekin suhtaudun häneen hyvin epäluuloisesti (vaikken olekaan löytänyt todisteita sille, että hän olisi maailman väestön vähennystä suunnitteleva malthusilainen eugenisti). Mutta ilman Steve Jobsin tai Gatesin kaltaisia henkilöitä, meillä ei olisi nyt kuluttajaystävällisiä tietokoneita tai älypuhelimia.

Voidaan tietysti väitellä siitä onko kaikki teknologinen edistys ollut positiivista, mutta totuus on silti se, että tällaiset teknologiset läpimurrot eivät ole vieneet vain kansakuntien taloutta eteenpäin, mutta tarjonneet myös uusia mahdollisuuksia miljoonille nousta köyhyydestä, hankkia informaatiota ja kristilliselle seurakunnalle saarnata evankeliumia niillekin, joille sen tuominen oli aikaisemmin hyvin vaikeaa. Internetin ansiosta esimerkiksi monet muslimit ovat nyt heräämässä siitä hengellisestä pimeydestä, jossa Islam on pitänyt heidät 1400 vuotta vankeudessa. En ole ymmärtänyt vasemmiston useimmiten kateuteen perustuvaa vihaa rikkaita ja menestyneitä kohtaan. Myös Raamattu sanoo:

Älä himoitse lähimmäisesi huonetta. Älä himoitse lähimmäisesi vaimoa äläkä hänen palvelijaansa, palvelijatartaan, härkäänsä, aasiansa äläkä mitään, mikä on lähimmäisesi omaa. (2. Moos. 20:17).

Ehkä kun itse on saavuttanut jotain omalla ahkeroinnillaan ja ponnistellut sen eteen yksin välittämättä siitä kuinka paljon se saa vastustusta, ivaa tai välinpitämättömyyttä, niin oppii myös arvostamaan enemmän niitä, jotka ovat nousseet menestykseen kulkemalla ensin saman tien. Kun Donald Trump nousi presidentiksi vuonna 2016, en ymmärtänyt lainkaan kristittyjä, jotka hyökkäsivät häntä vastaan hänen omaisuutensa tähden. Trump totesi useissa puheissaan, että hän olisi voinut jäädä nauttimaan huolettomana eläkepäiviään rikkauksiensa kanssa, mutta koki olevan menestyksestään kiitollisuudenvelassa maallensa ja siten velvollinen maan huonompi osaisia kohtaan. Tämä oli hänen pääasiallinen motiivinsa pyrkiä presidentiksi. Useat henkilöt todistivat, että Trump oli jo bisnesmiehenä hyvin avokätinen mies, jolla oli tapana lahjottaa tarvitseville rahaa usein nimettömänä ilman, että olisi tehnyt siitä suurta numeroa julkisuudessa. Tällainen käytös ei kieli siitä, että ihminen palvoisi mammonaa.

Huhtikuussa 2020 julkaisin videotribuutin Trumpin yhdelle inspiroivimmista puheista. Tuo video on tähän asti katsotuin YouTube-videoni (lähes 12 000 katselukertaa ja 700 tykkäystä). Siinä hän toteaa mm. seuraavaa:

Olen nähnyt muita, joilla ei ollut näitä lahjoja tai kykyjä, ja he ovat maailman menestyneimpien ihmisten joukossa, koska he eivät koskaan luovuttaneet ja antaneet milloinkaan periksi. Joten muistakaa tämä. Älä koskaan lopeta taistelua sen puolesta mihin uskot ja niiden puolesta, jotka välittävät sinusta. Kulje eteenpäin itsearvostuksella ja ylpeydellä. Vaadi itseltäsi parasta ja ole täysin peloton haastamaan syvään juurtuneet intressit ja epäonnistuneet valtarakenteet. Mitä enemmän ihmisiä kertoo, ettei se ole mahdollista, ettei sitä voi tehdä, sitä enemmän sinun tulisi olla ehdottoman päättäväinen todistamaan heidät vääräksi. Kohtele sanaa ’mahdoton’ ei yhtään enempänä kuin motivaationa. Nautiskele mahdollisuudellasi olla ulkopuolinen, omaksu tämä leima. Ulkopuolisena oleminen on hienoa. Omaksu tuo leima. Sillä ulkopuoliset ovat niitä, jotka muuttavat maailman ja saavat aikaan todellisen pysyvän muutoksen. Mitä enemmän rikkinäinen systeemi kertoo sinulle, että olet väärässä, sitä varmempi sinun tulisi olla, että sinun tulee jatkaa taistelua eteenpäin. Ja pidä aina rohkeus olla oma itsesi. Kaikkein tärkeimmin, sinun tulee tehdä sitä mitä rakastat.

Tuossa videossa esiintyy myös Elon Musk, josta tuli tänävuonna maailman rikkain mies. Jopa Trump on köyhä poika häneen verrattuna, sillä Forbes arvioi Muskin omaisuuden nettoarvon olevan lähemmäs 300 miljardia. Marraskuussa se tosin putosi kahden päivän sisällä pörssien heilahtelussa 50 miljardin dollarin verran, kun Musk kysyi seuraajiltaan Twitterissä pitäisikö hänen myydä 10% hänen osuudestaan Teslassa. Vaikka tällaisten rahamäärien omistaminen voi tuntua monille päivittäisen toimeentulon kanssa kamppailevalle tavalliselle tallaajalle jo itsessään moraalittomalta, kukaan ei voi kiistää etteikö Musk olisi ansainnut omaisuuttaan tekemällä jotain todella inspiroivaa ja ihmeellistä.

Ensin hän perusti yrityksen, joka toi sähköautot valtavirtaan. Jo tätä monet pitivät mahdottomana saavutuksena, mutta hän ei tyytynyt siihen ja perusti vielä rakettifirma SpaceX:n, joka rakensi paremman raketin kuin avaruusjärjestö NASA tullen ensimmäiseksi yksityiseksi yritykseksi, joka on kuljettanut NASA:n astronautit kansainväliselle avaruusasema ISS:lle. SpaceX on mullistanut koko rakettiteollisuuden valmistamalla uudelleenkäytettäviä raketteja. Elon vertaa tätä saavutusta usein lentokoneisiin. Jos lentokoneet rakennettaisiin kertakäyttöisiksi, niiden käytöstä tulisi niin kallista, ettei lentomatkailu olisi taloudellisesti lainkaan toteuttamiskelpoinen liiketoimi. Samalla tapaa Elon näkee rakettien uudelleen käytettävyyden olevan avain hänen unelmaansa ja päämääräänsä tehdä rakettimatkailusta yhtä yleinen liiketoimi kuin lentomatkailusta (mitä tulee maapallon sisäiseen rakettimatkailuun tai mahdollisiin turistikäynteihin kuun ympäri) ja laajentaa ihmissivilisaatio multiplanetaariseksi eli mahdollistaa ihmisasutus myös Marsin kaltaisissa planeetoissa.

Kuten avaruus- ja ilmailuinsinööri Robert Zubrin kertoo tuossa Musk-fanivideossani, presidentti Obaman koollekutsuma Blue Ribbon -komitea arvioi vuonna 2010, että Bushin hallinnon tavoite kuuhun palaamiseksi ei ollut mahdollista hyväksyttyjen kustannusten sisällä, koska raskaan noston raketin valmistaminen veisi vähintään 12 vuotta ja maksaisi 36 miljardia dollaria. Mutta Muskin SpaceX teki sen kuudessa vuodessa alle miljardin dollarin kustannuksilla ja lisäsi raketteihinsa vieläpä uudelleenkäytettävyyden. Räjäytettyään kolme ensimmäistä rakettiaan, neljäs epäonnistunut laukaus olisi vienyt Muskin yhtiön konkurssiin. Mutta neljäs onnistui ja sen onnistuminen oli vain sekunneista kiinni, sillä jo yhden sekunnin häiriö laukaisun ajoituksessa riittää sen epäonnistumiseen.

Tämän kaiken ohella Musk on myös eräs tekoälyn ja robotiikan johtava kehittäjä, joka tosin melko ironisesti on ollut tekoälyn kehityksen äänekkäimpiä alarmisteja pelätän Terminator-filmien kaltaisen vision tulevan toteen ellei hallitukset ala puuttua tekoälyn kehitykseen ja säädellä sitä. Muilta osin hän tosin kannattaa hallituksen mahdollisimman minimaalista roolia talouselämään ja liiketoimintaan, mutta tekoälyn hän on sanonut olevan poikkeus. Tesla ei kehitä ainoastaan itseohjautuvia autoja, mutta samaan algoritmiin perustuen, se on alkanut valmistaa myös scifi-filmeistä tuttuja humanoidirobotteja ja prototyypin pitäisi tulla ulos joskus ensivuonna.

Ymmärtääkseni Muskin logiikka on, että hänen tavoitteensa ei ole kiihdyttää pelättyä robottiapokalypsia vaan varmistaa, että kehitämme tekoälystä turvallisen ja positiivisen asian. Ymmärrän tosin miksi monet pelkäävät hänen aivosirua kehittävää Neuralink yhtiötään, mutta Muskin päämäärä tässäkään asiassa ei ole tuoda jotain dystooppista scifi-tulevaisuutta toteen, vaan varmistaa se, ettei tekoälyn kehitys mene liian pitkälle ja tee ihmisistä lopulta tarpeettomia. Musk on myös väittänyt, että aivosirulla olisi mahdollista palauttaa liikuntakyky kokoraajahalvaantuneille. Biologian ja teknologian yhdistävä tietotekniikan haara tai ns. kybernetiikka – johon tekoäly vahvasti liittyy – on ylipäätään hyvin mielenkiintoinen aihe myös raamatullisen eskatologian kannalta, sillä sen päämäärä on tuoda kirjaimellisesti toteen Jesajan messiasprofetiat tuhatvuotisesta rauhanvaltakunnasta, jolloin ”sokeain silmät ja kuurojen korvat aukenevat. Rampa hyppii niinkuin peura ja mykän kieli riemuun ratkeaa” (Jes. 35:5-6). Kybernetiikka on edistynyt jo hyvin pitkälle ja nykyään on mahdollista valmistaa esim. proteeseja, joiden sormet liikkuvat ajatuksen voimalla.

Mutta ehkä kaikkien mielenkiintoisinta Muskin persoonassa on hänen poliittinen kääntymyksensä nielaistuaan omien sanojensa mukaan ”punaisen pillerin”. Monet Piilaakson miljardööreistä ovat vasemmistolaisia ateisteja, jotka eivät ole olleet järin sympaattisia kristilliselle oikeistolle ja rajoittaneet heidän sananvapauttaan Facebookin ja Twitterin kaltaisten suurten internetfirmojen alustoissa. Elon Musk näyttää olevan harvinaslaatuinen poikkeus tästä joukosta. Kohta sen jälkeen kun hänet oli valittu Time -lehden vuoden persoonaksi, hän piti virtuaalitapaamisen Wall Street Journalin yritysjohtajille ja tyrmäsi Joe Bidenin The Great Reset agendan mukaisen Build Back Better hallitusohjelman, ja sen julkisen rahan tuhlailun, ja selvitti ettei kannata valtion tukia sen enempää ns. ”vihreälle energialle” ja sähköautoille kuin kaasu ja öljyteollisuudelle.

Tämän jälkeen hän meni kristillisen ja konservatiivisen satiiriuutissivu Babylon Been haastateltavaksi ja pilaili heidän kanssaan USA:n demokraattipoliitikkojen, feikki-intiaani ”Pocahontas” Elizabeth Warrenin, woke-vasemmiston ja CNN:n kustannuksella. ”En ole tarpeeksi perverssi mennäkseni CNN:n haastateltavaksi”, Elon sanoi ja viittasi Babylon Been sarkastisiin artikkeleihin CNN:n viimeaikaiseen pedofiliakohuun liittyen. Jokaisen englantia taitavan kannattaa katsoa Muskin Babylon Bee-haastattelu. Se on yksi hänen parhaita haastatteluitaan ja antaa hyvän käsityksen miehen persoonasta niille jotka eivät häntä vielä paremmin tunne. On vaikea olla tuntematta jonkinlaista ihailua, mielenkiintoa tai vähintäänkin sympatiaa Muskia kohtaan tuon haastattelun nähtyään. Maailman rikkaimmaksi mieheksi hän on yllättävän maanläheinen, jalat maassa oleva persoona. Musk on todennut jo aikaisemmin, että hän kokee sympatiaa globalisaation vastaista liikettä kohtaan. Kesäkuun 10, 2020 hän twiittasi”(Aikaisemmalla) valtamedialla on systemaattinen negatiivisuus ja poliittinen puolueellisuus lähes kaikesta. Suurten uutislehtien lukeminen saa sinut surulliseksi ja vihaiseksi. Tästä syystä heidät on murskattu @jorrogan:in taholta. Vanhan median tykkäykset ja uudelleentviitit ovat äärimmäisen alhaisia.” 

Viimeaikoina hän on viitannut Joe Bideniin presidentti Trumpin usein käyttämällä Sleepy Joe -lempinimellä, kun tämä ei muistanut (tai halunnut) onnitella Muskia SpaceX:n lähettäessä ensimmäiset amerikkalaiset turistit avaruuteen ja kun Bidenin hallitus piti Valkoisen Talon lähellä sähköautojen esittelytapahtuman, mutta ei kutsunut Teslaa paikanpäälle. Itse en oikein harrasta satiirisivujen lukemista, mutta tiesin Babylon Been olevan konservatiivinen satiirisivu. Minulle oli kuitenkin yllätys, että kyseessä on itseasiassa kristillinen lähetysjärjestö, kuten sivuston perustajat selvittivät Muskille (mikseipä sitä lähetystyötä voi tehdä myös huumorin ja satiirin keinoin). Haastattelun lopussa he kysyvät Muskilta osittain leikillisesti ja osittain vakavasti, että onko hän valmis ottamaan Jeesuksen vastaan henkilökohtaisena Herranaan ja Vapahtajanaan. Musk toteaa uskovansa Albert Einsteinin tavoin Spinozan Jumalaan ja että hän arvostaa Jeesuksen opetuksia. Hän myös sanoo, että jos Jeesus pelastaa ihmisiä, hän ei halua seistä Hänen tiellään.

Elonin vastauksista selviää se, minkä moni jo tiesikin, ettei hän ole henkilökohtaisesti uudestisyntynyt kristitty. Ehkä maailman rikkaimmain miehen on vaikeampi päästä Jumalan valtakuntaan kuin kamelin neulansilmästä, mutta ehkä se mikä ihmisille on mahdotonta, on Jumalalle mahdollista. Voimme vain rukoilla, että Jumala käyttää Muskin uusia konservatiivisia ystäviä istuttamaan evankeliumin pelastavan sanoman hänenkin sydämeensä. Totesin tästä jo viimevuoden kesällä: ”Toivon mukaan Musk on jonkinlaisen hengellisen heräämisen ja etsikkoajan kynnyksellä eikä olisi edistämässä lopulta Antikristuksen valheita ja petosta.” Suunta on ainakin oikea. Hän on tyrmännyt jo Bidenin hallituksen globalististisen ja antikristillisen Build Back Better agendan, tuominnut pedon merkkiä esivalmistelevan rokotepakon ja valitsee seurustella enemmin kristittyjen konservatiivien kuin liberaalin valtamedian ”journalistien” seurassa. Hän on kannattanut presidentiksi myös uskoon tullutta räppäri Kanye Westia, joka saarnaa nyt intohimoisesti abortteja vastaan ja julistaa rohkeasti Jeesuksen nimeä viihdemaailman keskuudessa.

Joten sellaisia ajatuksia nousi nyt mieleen. Blogisti toivottaa kaikille lukijoilleen oikein hyvää Vapahtajamme syntymäjuhlaa ja lähestyvää uutta vuotta 2022.

Kristityn musiikintuottaja Tommee Profittin vaikuttava versio kappaleesta Tiesitkö Maria. Profitt sovittaa monia maallisia ja hengellisiä kappaleita elokuvamusiikin tyyliin.
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s